Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου...
Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό...
Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω.
Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά.
Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten, που τον βλέπετε στο πάνω μέρος της ανάρτησης.
Τα βασικά (ή και πρωτογενή) χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Ο συνδυασμός των βασικών χρωμάτων μπορεί να μας δώσει όλους τους δυνατούς χρωματισμούς
Δευτερογενή λέγονται τα χρώματα που δημιουργούνται με συνδυασμό των βασικών χρωμάτων και είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το μοβ.
Ειδικότερα:
Το κόκκινο και το μπλε μας δίνουν μοβ
Το κόκκινο και το κίτρινο μας δίνουν πορτοκαλί
Το κίτρινο και το μπλε μας δίνουν πράσινο
Αν παρατηρήσετε τον κύκλο, στο εσωτερικό του βλέπουμε τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) να σχηματίζουν ένα τρίγωνο.
Η πλευρά του εσωτερικού τριγώνου, εφάπτεται με ένα τρίγωνο που έχει το χρώμα που σχηματίζουν τα δυο βασικά χρώματα όταν ενωθούν. Πραγματικά το βρήκα πολύ πρακτικό, και νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί η σχηματική αναπαράσταση προχωράει προς τα έξω και εξελίσσεται συνεχώς!
Ανακατεύοντας λοιπόν τα δευτερογενή χρώματα σχηματίζουμε τα τριτογενή
Συμπληρωματικά, λέγονται τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο και μεταξύ τους υπάρχει τέλεια αρμονία και αντίθεση. Έτσι λοιπόν, το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε, είναι το πορτοκαλί, και αν αλλάξουμε τόνο στο μπλε, τότε θα αλλάξουμε τόνο και στο πορτοκαλί, προκειμένου να έχουμε την τέλεια αρμονία.
Τα χρώματα επίσης, διακρίνονται σε ψυχρά και θερμά. Γενικά, τα κόκκινα και τα κίτρινα θεωρούνται θερμά χρώματα, ενώ τα μπλε είναι τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα.
Το λευκό και το μαύρο δεν θεωρούνται χρώματα (μονοχρωματικά ή και μη χρώματα) και χρησιμοποιούνται για να δώσουν τον τόνο (φως ή σκιά) σε κάποιο χρώμα. Έτσι λοιπόν, όταν στο κόκκινο βάλουμε λευκό έχουμε το ροζ (φωτεινό χρώμα), ενώ μια σταγόνα μαύρο, θα μας δώσει ένα σκούρο κόκκινο χρώμα.
Και για να πούμε και λίγα λόγια για τη συμβολική σημασία των χρωμάτων...
Το λευκό δίνει φως στα χρώματά μας, και είναι σύμβολο αγνότητας, τιμιότητας και αρμονίας.
Το μαύρο ενδυναμώνει τα υπόλοιπα χρώματα, αλλά μόνο του... δεν συμβολίζει κάτι που θα θέλαμε να έχουμε σε ένα γούρι... έτσι λοιπόν, το χρησιμοποιούμε, αλλά λίγο (πολύ λίγο) στα γούρια μας, για να δώσουμε μια ρεαλιστική νότα στην ευχή μας, αλλά ... όχι σαν ευχή ;)
Το κόκκινο είναι σύμβολο της δύναμης και του συναισθήματος. Θερμό χρώμα που αντιπροσωπεύει τον έρωτα και την αγάπη.
Το κίτρινο είναι φωτεινό και ζεστό χρώμα, σύμβολο της νιότης, της ενεργητικότητας και της σοφίας.
Το μπλε είναι ψυχρό χρώμα που υποδηλώνει εσωτερική δύναμη και πνευματικότητα.
Το γαλανό και το τυρκουάζ είναι δροσερά χρώματα που συμβολίζουν την αλήθεια, την αγνότητα και τη σταθερότητα.
Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης, και αποτελεί σύμβολο ελπίδας, νεότητας και γονιμότητας.
Το πορτοκαλί είναι θερμό χρώμα που εμπνέει κι αναζωογονεί. Είναι το χρώμα της αφθονίας, και εκφράζει δυναμισμό και φιλοδοξία.
Το ροζ θεωρείται το χρώμα της θηλυκότητας και της αγνότητας.
Το καφέ είναι γήινο χρώμα και συμβολίζει τη σταθερότητα και την ευσυνειδησία.
Το μοβ είναι σύνθετο χρώμα και συμβολίζει την πνευματικότητα και την ηρεμία.

... σας θυμίζω πως δεν είμαι ειδική στα χρώματα και στη ζωγραφική, απλά μοιράζομαι μαζί σας τα αποτελέσματα της αναζήτησής μου με θέμα "το χρώμα και τι μπορώ να κάνω εγώ με αυτό". Κάθε συμβουλή και σχόλιο θα μου ήταν πολύ χρήσιμα, και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων γι΄ αυτό!

Καλή εβδομάδα και Καλή επιτυχία στην ανάμιξη των χρωμάτων!

Σχόλια

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Θα την μελετήσω.. Καλή μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με τα χρώματα!
    Να σου πω οτι με τα βασικά
    κόκκινο.κίτρινο.μπλε.λευκό και μαύρο σε λάδια ζωγράφιζα για αρκετό καιρό φτιάχνοντας μόνη μου τις προσμήξεις και δημιουργώντας μοναδικές αποχρώσεις...
    Συνήθως όσο τα δουλεύεις αυτά τα καταλαβαίνεις καλύτερα.
    Ωστόσο αν μου επιτρέπεις θα έλεγα ότι μετά απο την μίξη πχ. κόκκινου και κίτρινου για να βγάλουμε ένα όμορφο πορτοκαλί, αν το θέλουμε κάπως πιο ανοιχτό σε απόχρωση καλύτερα να μη βάλουμε λευκό γιατί θολώνει την απόχρωση, παίζουμε με τα ιδια χρωματα για να βγαλουμε αυτό που θέλουμε, λίγο περισσότερο κίτρινο ή λίγο περισσότερο κόκκινο, το ίδιο και στα σκούρα,
    λίγο παραπάνω μπλέ στο κίτρινο δίνει πιο σκούρο πράσινο....

    Την σημερινή σου ανάρτηση θα την έλεγα μάθημα οικονομίας για όσους χρησιμοποιούν τα χρώματα.

    την καλημέρα και τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενδιαφέρουσες πληροφορείες για τα χρώματα... αυτά ειναι που όμορφαίνουν τη ζωή μας...σκεφτήτε να ήταν... όλα γκρίζα;;;;χρωματα ότι ομορφότερο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Πρόσθεσε στο λευκό σταγόνες μπλε. όταν πετύχεις ένα γαλάζιο που σου αρέσει, τότε πρόσθεσε 1 -2 σταγόνες κίτρινο.
      Το βεραμάν είναι μια ... γαλαζοπράσινη απόχρωση,οπότε ανακατεύουμε ότι μας χρειάζεται για το γαλάζιο και ότι μας χρειάζεται για το πράσινο
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου. Προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει μια εφαρμογή που να δίνω το χρώμα που μου αρέσει κι αυτή να αμέσως να μου δίνει τις αναλογίες των χρωμάτων για να το φτιάξω!

      Διαγραφή
  7. με ποιον συνδυασμο χρωματων μπορω να φτιαξω κιτρινο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τα βασικά (ή και πρωτογενή) χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Ο συνδυασμός των βασικών χρωμάτων μπορεί να μας δώσει όλους τους δυνατούς χρωματισμούς"
      Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να το φτιάξεις.
      Παρόλα ταύτα, αν έχεις κίτρινο και θέλεις να το κάνεις πιο ανοιχτό μπορείς να προσθέσεις λευκό ή αν θέλεις να το κάνεις κροκί - τότε θα του προσθέσεις μια σταγόνα κόκκινο κλπ
      Εφόσον έχεις το πρώτο κίτρινο, τότε μπορείς να φτιάξεις αποχρώσεις του κίτρινου.
      Πειρραματίσου λίγο και θα δεις ότι μπορείς να φτιάξεις υπέροχα πράγματα!
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα!! Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ πώς θα βγάλω χρώμα, σάπιο μήλο?? Σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Δοκιμάστε να το φτιάξετε έχοντας μια ροζ βάση = 2 σταγόνες λευκό και μια σταγόνα κόκκινο
      και σε αυτό να βάλετε μια σταγόνα βιολετί = 1 σταγόνα κόκκινο και μια σταγόνα μπλε
      παίξτε λίγο με τις αναλογίες και ... καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα, πως μπορώ να φτιάξω σε ακρυλικό το πετρολ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως μπορώ να φκιάξω χρώμα από το χώμα - και σε απόχρωση του χώματος - και κάποια άλλη πιθανή απόχρωση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι Thodoris, αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω ... δεν έχω ιδέα για το πως θα μπορούσε κανείς να φτιάξει χρώμα από χώμα ...

      Διαγραφή
  11. Με βάση άσπρο πως μπορώ να βγάλω καφέ και μπεζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια γρήγορη αναζήτηση στη google, βρήκα αυτό "Το καφέ είναι χρώμα που δημιουργείται από το μαύρο και το κόκκινο. Άλλοι τρόποι δημιουργίας του είναι η ανάμειξη ζευγών αντίθετων χρωμάτων όπως κόκκινο με πράσινο, κίτρινο με μωβ και μπλε με πορτοκαλί. Στην ουσία βάζουμε κόκκινο, κίτρινο και μπλε"
      ...
      Φαντάζομαι ότι φτιάχνοντας καφέ με πολύ λευκό ή κίτρινο, θα φτάσεις σε κάποιες αποχρώσεις του μπεζ ...
      Πειραματίσου λίγο περισσότερο και θα φτάσεις σε κάποιο καλό αποτέλεσμα!
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".