Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

Πασχαλινή Λαμπάδα με βραχιόλι
Πασχαλινές λαμπάδες διακοσμημένες με βραχιόλι για το χέρι. Το βραχιολάκι έχει στηριχθεί με οργάντζα κορδέλα 2 εκατοστών.
Απλές και κομψές λαμπάδες, για δεσπινοιδούλες, αλλά και κυρίες.
Η ιδέα (κι η εφαρμογή) είναι της Ναταλίας (αδελφή μου).

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Πασχαλινή λαμπάδα με παιδικό πορτοφολάκι

Το λούτρινο που χρησιμοποιήθηκε για το στολισμό της λαμπάδας της φωτογραφίας, είναι πορτοφολάκι/ μπρελόκ (έχει κρίκο και γαντζάκι, και στην πλάτη φερμουάρ!)

Εξακολουθώ να πιστεύω πως μετά την Ανάσταση, κάτι πρέπει να μένει...

Πώς σας φαίνεται η ιδέα;

Πασχαλινή λαμπάδα με γήινα χρώματα

Ένα ξύλινο πουλάκι, σε εκρού αρωματική λαμπάδα, ένα ξύλινο ανθάκι, μια ξύλινη πασχαλίτσα, δύο μέτρα οργάντζα κορδέλα 2,5 εκατοστών (ένα μέτρο ανά χρώμα, και δύο μέτρα σατέν κορδόνι (ένα μέτρο ανά χρώμα) έχουν χρησιμοποιηθεί για τον στολισμό αυτής της λαμπάδας.

Λαμπάδες της Λαμπρής από τη Λαμπρινή!

Η Λαμπρινή (φίλη και συνεργάτης) μοιάζει τελικά να έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στα επάργυρα εξαρτήματα, και της αρέσουν πολύ οι λαμπάδες/ κοσμήματα. Τελικά όλες τις λαμπάδες της (με εξαίρεση τις δύο πρώτες) μπορεί κανείς μετά την ανάσταση να της χρησιμοποιήσει ως μπιζού (χρησιμοποιώντας τις χάντες και τα κορδόνια τους για μπρελόκ, κολιέ ή βραχιολάκια).
Γι΄ αυτή τη λαμπάδα, έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μέτρα σουέτ (ένα μέτρο ανά χρώμα) κι επάργυρα στοιχεία (κλειδί του σολ, σαξόφωνο, νότες)

Γι΄ αυτή τη λαμπάδα, έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μέτρα κορδόνι (ένα μέτρο ανά χρώμα) κι επάργυρος μικρός πρίγκηπας (που μπορεί να γίνει εκπληκτικό μπρελόκ μετά την ανάσταση).
Τέλος, γι΄ αυτή τη λαμπάδα έχει χρησιμοποιηθεί 1,5 μέτρο κορδόνι, από ένα μέτρο σε δύο σατέν κορδελάκια 3 χιλιοστών, μια επάργυρη πασχαλίτσα και διάφορες χαντρούλες.

Παιδικά Σχέδια για Πασχαλινές Λαμπάδες

Κοτούλα μεταλλική, κολοκύθα από φελιζόλ, μερικά στάχια, και κορδέλες είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό αυτής της λαμπάδας.
Ένα ξύλινο ποντικάκι, χρωματιστός σπάγκος, ξύλινο ανθάκι και λίγες ξύλινες χαντρούλες είναι τα υλικά γι΄ αυτή τη λαμπάδα. Ένα ψεύτικο ανθάκι, διαμορφωμένο σε φατσούλα, δύο μέτρα κορδέλα κι 1,5 μέτρο δίχρωμο κορδόνι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτής της λαμπάδας.
Μια μεταλλική πασχαλίτσα με συρματάκι στήριξης, ένα μέτρο κορδέλα με μαργαρίτες, 60 εκατοστά σε δύο χρώματα σατέν και 2 μέτρα σατέν κορδόνι χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη λαμπάδα.
Μια ξύλινη μαριονέτα λαγουδάκι, ένα μέτρο πουά κορδέλα, ένα μέτρο σατέν κορδόνι και 80 εκατοστά σε δύο χρώματα σατέν κορδελάκι 3 χιλιοστών χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτής της λαμπάδας.
Όλες οι παραπάνω λαμπάδες έγιναν με βάση τα βήματα στολισμού που σας έδειξα στην αρχή της σεζόν. Απλά εδώ έχουμε παραλλαγές του στολισμού. Πως σας φαίνονται;

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Πασχαλινές λαμπάδες για ζευγάρια


Τις θεωρώ μπιζουδάκια! Μικρές κσι τόσο χαριτωμένες!Διπλές πασχαλινές λαμπαδίτσες για ζευγάρια. Το φιτίλι τους είναι ενωμένο, κι έχουν διαφορετικό στολισμό μεταξύ τους. Είναι φτιαγμένες για ζευγάρια (συζύγους, αδέλφια, φιλενάδες). Έχουν μικρό μέγεθος (20 εκατοστά η κάθε λαμπαδίτσα) και χωράνε στις περισσότερες γυναικείες τσάντες. Το πλεονέκτημά τους είναι ουσιαστικά το μέγεθος και η ευκολία στη μεταφορά τους. Το μειονέκτημα βέβαια είναι οτι η διάρκεια καύσης μέχρι το στολισμό φτάνει έως μία ώρα...


Για το δέσιμο έχει χρησιμοποιηθεί κερόσπαγγος. Έτσι, μετά την Ανάσταση μπορεί κανείς να πάρει τις χαντρούλες και να κάνει βραχιολάκι ή κολιεδάκι με τα υλικά τους.
Θα χαρώ πολύ να ακούσω τα σχόλιά σας...

Πασχαλινή λαμπάδα με την τεχνική της χαρτοπετσέτας

Η τεχνική της χαρτοπετσέτας μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν παντού, και μερικές φορές πραγματικά να μεταμορφώσει το αρχικό αντικείμενο.
Η Χαρά έφτιαξε αυτή τη λαμπάδα για το Πάσχα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της χαρτοπετσέτας. Στο τέλος, με χρυσή μπογιά σχεδίασε το περίγραμμα των λουλουδιών. Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα, και το αποτέλεσμα το βρίσκω πολύ όμορφο, γι΄ αυτό και σας το δείχνω.
Τράβηξα μερικές φωτογραφίες τη λαμπάδα, για να δείτε πόσο όμορφα μπορεί η χαρτοπετσέτα να αγκαλιάσει το κερί. (χαμηλά φαίνεται και η χαρτοπετσέτα που έδωσε την αρχική ιδέα). Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να φτιάξει μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες, με χαμηλό κόστος, κι εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Καλή επιτυχία σε όποια το δοκιμάσει!

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Πασχαλινή λαμπάδα με φίλντισι καρδιά

Αρωματική λαμπάδα, διακοσμημένη από τη φίλη Λαμπρινή.
Κεντρικό στοιχείο είναι μια φιλντισένια καρδιά (που μετά την Ανάσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μενταγιόν).
Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί: δύο μέτρα σατέν κορδόνι, 80 εκατοστά κερόσπαγγος, μερικές πλαστικές χάντρες και 1 μέτρο οργάντζα κορδέλα πάχους 2,5 εκατοστών.

Πασχαλινές λαμπάδες με κουνελάκι

Η Λαμπρινή (φίλη και συνεργάτης) ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με δυο γλυκές πασχαλινές λαμπάδες με κεντρικό θέμα ένα λούτρινο κουνελάκι.

Για κάθε λαμπάδα έχει χρησιμοποιήσει:
(α) ένα λούτρινο κουνελάκι
(β) δύο μέτρα σατέν κορδόνι (δύο χρώματα - ένα μέτρο ανά χρώμα)
(γ) σατέν κορδελάκι 3 χιλιοστών σε δύο χρώματα (60 εκατοστά ανά χρώμα)
(δ) σατέν κορδέλα 3 εκατοστών (1 μέτρο) ή οργάντζα κορδέλα 2,5 εκατοστών (2 μέτρα)
Λαμπρινή, σου εύχομαι ολόψυχα καλή και δημιουργική σεζόν, και καλές πωλήσεις!

Μπρελόκ σφουγγαράκι

Θυμάστε τα σφουγγαράκια / φατσούλες που στόλιζαν κάποιες από τις λαμπάδες μου σε προηγούμενη ανάρτηση;
Τα έχω ερωτευτεί αυτά τα σφουγγαράκια: είναι διπλά (ένα μεγάλο κι ένα μικρό), πολύ - πολύ οικονομικά (€ 0,90 το ζευγαράκι, αν θυμάμαι καλά), με όμορφο σχήμα (ανθάκι και καρδούλα) και σε καταπληκτικά χρώματα (φούξια, πορτοκαλί, λιλά, κίτρινο, λευκό).
Αυτή τη φορά τα έκανα μπρελόκ!
Ένα μεγάλο

...κι ένα μικρό!
Πώς σας φαίνονται;

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Πασχαλινές λαμπάδες με επάργυρο καράβι


Πασχαλινές λαμπάδες με κεντρικό θέμα ένα επάργυρο καραβάκι.
Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί:
  1. Αρωματική λαμπάδα 42 εκατοστών
  2. Δύο μέτρα σατέν κορδόνι (ποντικοουρά) - ένα μέτρο από κάθε χρώμα, συνολικά δύο χρώματα ανά λαμπάδα.
  3. Δύο μέτρα οργάντζα κορδέλα του 1 εκατοστού - ένα μέτρο από κάθε χρώμα, συνολικά δύο χρώματα ανά λαμπάδα.
  4. Ένα σταυρουδάκι φίλντισι
  5. Αλυσιδάκι λεπτό, περίπου 10 εκατοστά
  6. Ένα γυάλινο δελφινάκι/ ματάκι
  7. Μια επάργυρη αγκυρούλα

...Βέβαια έχω ένα θεματάκι με τους συμβολισμούς (όπως ίσως θα έχετε προσέξει)... και τους χρησιμοποιώ σχεδόν σε κάθε κατασκευή μου.

Έτσι λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, το καραβάκι έχει αγκυρούλα για καλό ταξίδι, ματάκι φυλαχτό, και το σταυρουδάκι από φίλντισι. Πρόκειται τελικά για ένα γούρι σε λαμπάδα.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Στολισμός πασχαλινής λαμπάδας βήμα - βήμα

Η διακόσμηση/ στολισμός της λαμπάδας για την Ανάσταση είναι μια ευχάριστη διαδικασία, και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό. Παρόλα αυτά, θεώρησα πως θα ήταν ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του στολισμού βήμα - βήμα για κάποιους που δεν έχουν δοκιμάσει να διακόσμήσουν μόνοι τους τη δική τους πασχαλινή λαμπάδα.
Η βασική δυσκολία στη διακόσμηση της λαμπάδας είναι το πώς θα στηρίξουμε πάνω σε αυτή τα διακοσμητικά στοιχεία που θέλουμε.
Εδώ θα σας δείξω έναν τρόπο που συμπαθώ πολύ, χωρίς καρφίτσες που τις αποφεύγω συστηματικά για είδη που καταλήγουν σε παιδικά χεράκια...Ξεκινάμε λοιπόν συγκεντρώνοντας τα βασικά υλικά:
Τη λαμπάδα στο χρώμα και το μέγεθος της αρεσκείας μας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποίησα ελληνική αρωματική λαμπάδα 42 εκατοστών. Κεντρικό στοιχείο στο στολισμό θα είναι ένα διπλό σφουγγαράκι σε σχήμα καρδιάς.
Επίσης χρειάζομαι δύο κομμάτια ενός μέτρου, σατέν κορδόνι (ποντικοουρά) σε δύο διαφορετικά χρώματα.
-Θυμηθείτε ότι η λαμπάδα θα ανάψει το βράδυ της Ανάστασης. Όλα τα υλικά της διακόσμησης θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 7-10 εκατοστά από τη φλόγα, για να μην έχουμε ατυχήματα!
Ξεκινάω από το ανώτερο σημείο της διακόσμησης και περιστρέφω τα κορδόνια γύρω από τη λαμπάδα, με τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα, ώστε να σταθεροποιηθεί η άκρη. Φροντίζω να σφίξω αρκετά.
...στη συνέχεια κάνω και μια δεύτερη περιστροφή... και μια τρίτη...
Συνήθως τρεις περιστροφές αρκούν για να στηρίξουν σταθερά την αρχή του δεσίματος των κορδονιών.


Τώρα που το κορδόνι έχει σταθεροποιηθεί, στηρίζω, στο επιθυμητό ύψος και με τον επιθυμητό τρόπο το σφουγγαράκι μου. Περιστρέφω το κορδόνι γύρω από τη λαμπάδα ξανά και ξανά, δίνω σχήμα, διακοσμώ και ταυτόχρονα στηρίζω τα στοιχεία που θέλω πάνω στο κερί.


Αυτή είναι η πίσω όψη της λαμπάδας μας. Στηρίζουμε προσωρινά το τελείωμα του κορδονιού με σελοτέηπ.
Στη συνέχεια, περνάμε την κορδέλα γύρω από το κερί, και δένουμε έναν μεγάλο κι εντυπωσιακό φιόγκο.


Δεν ξεχνάμε να φροντίσουμε τις άκρες της κορδέλας, είτε με οδοντωτό ψαλίδι είτε με το κοινό ψαλίδι. είναι κρίμα να κάνει κανείς όμορφους κι εντυπωσιακούς φιόγκους και να αφήνει αφρόντιστες τις άκρες: τα ξέφτια έχουν έναν τρόπο να τραβούν τα βλέματα!


Και τώρα πια ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε λίγη κόλλα. Εγώ προτιμώ τη θερμοκόλλα σιλικόνης (αυτή με το πιστολάκι) γιατί στεγνώνει γρήγορα και είναι αρκετά οικονομική. Παρόλα ταύτα, οποιαδήποτε κόλλα σας βολεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να υπάρχει χρόνος για να στεγνώσει...Βάζουμε λοιπόν, στην άκρη των κορδονιών (εκεί που πριν στηρίξαμε προσωρινά με σελοτέηπ) μια σταγόνα κόλλα και κολλάμε την άκρη. Με τον τρόπο αυτό κολλάμε κορδόνι με κορδόνι.
Μην προσπαθήσετε με απλές κόλλες ούτε με σιλικόνη να κολλήσετε πάνω στο κερί. Ακόμη κι αν κρατήσει για λίγο, σύντομα, μόλις λίγο ιδρώσει το κερί, θα ξεκολήσουν τα πάντα...

Τώρα για να κρύψουμε το σημείο της κόλλησης, προσθέτουμε, πάλι με κόλλα, ένα μικρό στολιδάκι π.χ. ένα φιογκάκι, μια χαντρούλα, ένα λουλουδάκι ή ότι άλλο θέλουμε.Το σφουγγαράκι μου, όπως σας είπα, είναι διπλό, δηλαδή το εσωτερικό μέρος της καρδούλας αφαιρείται και ξανατοποθετείται εύκολα.
Έτσι λοιπόν το αφαίρεσα, και με λίγη κόλλα πρόσθεσα:
πλαστικά ματάκια που κουνιούνται, φρύδια που τα έκανα με σίρμα πίπας, μια χαντρούλα μηλαράκι για μυτούλα, ένα φιογκάκι για στόμα και μια ακρυλική χάντρα σε σχήμα πιπίλας.


Αφού τελείωσα με τη φατσούλα, την ξανατοποθέτησα στη θέση της.


Και για να δώσω λίγο "τύπο" στη φατσούλα μου, της πρόσθεσα (πάλι με κόλλα) ένα ψάθινο καπελάκι, στο οποίο κόλλησα μια ξύλινη πασχαλίτσα, το γούρικο εντομάκι της Λαμπρής!

Έτοιμη η λαμπάδα μου με την καρδουλοφατσούλα!

Πασχαλινές λαμπάδες με σφουγγαράκι - φατσούλα

Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες με κεντρικό θέμα σφουγγαράκι - φατσούλα.


Έχουν ματάκια που κινούνται, φιογκάκι για στόμα, πιπίλα ακριλική, μια πασχαλίτσα για μυτούλα και ψάθινο καπελάκι. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σατέν κορδόνι σε δύο χρώματα και οργάντζα κορδέλα.