Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Ανοιξιάτικο στεφάνι με παπαρούνες της φωτιάς!

Μπορεί έξω να κάνει κρύο, αλλά... στο εργαστήρι μου έρχεται η άνοιξη σιγά σιγά...
Σήμερα το πρωί λοιπόν, έφτιαξα αυτό το στεφάνι, με λουλούδια χειροποίητα και μια νεράιδα από τα χεράκια της φίλης Χρυσούλας, από τα bixlibidonia.

Τα έτοιμα "στολιδάκια για το στεφάνι μου, ήταν αυτό το πουλάκι και ένα κοτσανάκι με μαργαρίτα, για να δώσει λίγη... δροσιά με το χρώμα της στο στεφάνι μου.

Έφτιαξα λοιπόν τέσσερα λουλουδάκια / παπαρούνες, για τα οποία χρησιμοποίησα μισό μέτρο κόκκινο σατέν ύφασμα (50*50 εκατοστά συνολικά) και 25 εκατοστά οργάντζα σε μαύρο χρώμα.

Οδηγίες για το πως μπορείτε να φτιάξετε τα λουλουδάκια μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε αυτή την περίπτωση, τα λουλούδια τα στήριξα με σύρμα, ώστε να μου μείνουν στο πίσω μέρος δυο κομμάτια συρματάκι, με το οποίο τα στήριξα πάνω στο στεφάνι μου.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησα 2,5 μέτρα σύρμα πάχους 2mm, κι έφτιαξα τη βάση για το στεφάνι μου. Το σύρμα που προτιμώ για τέτοιου είδους δουλειές είναι το γαλβανιζέ σύρμα που χρησιμοποιούν για περιφράξεις, γιατί έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα: δεν σκουριάζει, είναι αρκετά σταθερό και είναι πολύ οικονομικό.

Για τη νεράιδα, έχουν χρησιμοποιηθεί: μια ξύλινη χάντρα για το κεφαλάκι της, 20 εκατοστά γάζα για το φουστανάκι της και ... διάφορες κορδελίτσες για τα μπιχλιμπιδάκια της;
Συνολικά πρόκειται για μια πολύ οικονομική κατασκευή, που θέλει βέβαια το χρόνο της... αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις... ο χρόνος σταματάει!

Να είστε όλοι καλά!

Καλό βράδυ!!!

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Οι δημιουργίες με μέταλλο συνεχίζονται...

Αυτή τη φορά, σας δείχνω κοσμήματα με μέταλλο που έφτιαξαν δυο πραγματικά εξαιρετικές κοπέλες στο σεμινάριο που κάναμε τις προάλλες στο Lucas.
Στην πάνω φωτογραφία βλέπετε τα κοσμήματα της Δήμητρας: Ένα μεγάλο σαλιγκάρι από χαλκό σφυρηλατημένο, που προορίζεται για μοτίφ στο λαιμό, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με ανθάκια από αρζαντό, και ημιπολύτιμες χαντρούλες, κι ένα βραχιόλι με ανθάκι αρζαντό, σετ με τα σκουλαρίκια!

Κι εδώ, βλέπετε τις δημιουργίες της Γεωργίας, που μοιάζει να παθιάζεται με τη φωτιά: σε όλα τα κοσμήματα της χρησιμοποίησε κολλήσεις με καλάι και φλόγιστρο: δυο διπλά ανθάκια με χαλκό και αρζαντό και με ορείχαλκο και χαλκό, μια καρδιά από αρζαντό κι ένα ανθάκι ορειχάλκινο κολλημένο επάνω της, ένα ψαράκι αρζαντό - επίσης με ορειχάλκινο ανθάκι και... η υπερπαραγωγή της (που αδικείται από τη φωτογραφία) το δαχτυλίδι, με τέσσερις κολλήσεις σε ορείχαλκο και χαλκό!

Να σημειώσω εδώ, πως τις φωτογραφίες τις τράβηξα πριν το γυάλισμα των κοσμημάτων, αμέσως μετά την κατεργασία τους με τη φωτιά, και το κυριότερο (και αυτό που έκανε περισσότερη εντύπωση) είναι ότι τα κορίτσια... έχουν πραγματικά πολύ καλό χέρι! Φανταστείτε ότι αυτά τα έφτιαξαν μέσα σε δυόμιση ώρες και είναι η πρώτη τους επαφή με το μέταλλο!

Πραγματικά, το να δουλεύει κανείς με τέτοιες κοπέλες είναι εξαιρετικό!

Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια! Πέρασα υπέροχα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!!!!

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Καρφίτσες με μέταλλο και σύρμα

Είχα αρκετό καιρό να ασχοληθώ με το μέταλλο... και με αφορμή τα σεμινάρια που άρχισαν και πάλι δυναμικά, είπα να κάνω μερικές καρφίτσες... για να ζεστάνω τα χέρια μου....
Ξεκίνησα λοιπόν με αλουμίνιο, κι έφτιαξα το ψαράκι/ καρφίτσα. Στο στόμα του, κρατάει ένα ανθάκι από ορείχαλκο και η ουρά του παίρνει χρώμα με λίγο νήμα πλεξίματος (είναι απίστευτο το πόσο μεγάλη ποικιλία βρίσκει κανείς στα μαγαζιά με είδη για πλέξιμο!)
Αφού λοιπόν "ζεστάθηκα" συνέχισα με αρζαντό και σύρμα κι έφτιαξα την ομπρελίτσα της φωτογραφίας (επίσης καρφίτσα). Σε αυτή (κι αφού τα υλικά το επιτρέπουν) οι ενώσεις έγιναν με καλάι και φλόγιστρο.

και για να κλείσει η μέρα με το μέταλλο, έκανα κι αυτή την πεταλούδα, με μια μικρή ανθοδέσμη, επίσης από αρζαντό.
Το παιχνίδι με διάφορα υλικά έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, και η φωτιά είναι κάτι που με μαγεύει... Νομίζω ότι το μέταλλο ετοιμάζεται να μου κλέψει κι αυτό ένα κομμάτι από την καρδιά μου ;)

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Καρφίτσες - Λουλουδάκια από πηλό

Αν και ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά, η ιδέα ότι η άνοιξη έρχεται με έχει επηρεάσει...
Δείτε μερικές καρφίτσες που έφτιαξα με ανθάκια από πηλό και χάλκινο σύρμα
Καλή εβδομάδα!

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου...
Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό...
Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω.
Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά.
Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten, που τον βλέπετε στο πάνω μέρος της ανάρτησης.
Τα βασικά (ή και πρωτογενή) χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Ο συνδυασμός των βασικών χρωμάτων μπορεί να μας δώσει όλους τους δυνατούς χρωματισμούς
Δευτερογενή λέγονται τα χρώματα που δημιουργούνται με συνδυασμό των βασικών χρωμάτων και είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το μοβ.
Ειδικότερα:
Το κόκκινο και το μπλε μας δίνουν μοβ
Το κόκκινο και το κίτρινο μας δίνουν πορτοκαλί
Το κίτρινο και το μπλε μας δίνουν πράσινο
Αν παρατηρήσετε τον κύκλο, στο εσωτερικό του βλέπουμε τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) να σχηματίζουν ένα τρίγωνο.
Η πλευρά του εσωτερικού τριγώνου, εφάπτεται με ένα τρίγωνο που έχει το χρώμα που σχηματίζουν τα δυο βασικά χρώματα όταν ενωθούν. Πραγματικά το βρήκα πολύ πρακτικό, και νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί η σχηματική αναπαράσταση προχωράει προς τα έξω και εξελίσσεται συνεχώς!
Ανακατεύοντας λοιπόν τα δευτερογενή χρώματα σχηματίζουμε τα τριτογενή
Συμπληρωματικά, λέγονται τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο και μεταξύ τους υπάρχει τέλεια αρμονία και αντίθεση. Έτσι λοιπόν, το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε, είναι το πορτοκαλί, και αν αλλάξουμε τόνο στο μπλε, τότε θα αλλάξουμε τόνο και στο πορτοκαλί, προκειμένου να έχουμε την τέλεια αρμονία.
Τα χρώματα επίσης, διακρίνονται σε ψυχρά και θερμά. Γενικά, τα κόκκινα και τα κίτρινα θεωρούνται θερμά χρώματα, ενώ τα μπλε είναι τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα.
Το λευκό και το μαύρο δεν θεωρούνται χρώματα (μονοχρωματικά ή και μη χρώματα) και χρησιμοποιούνται για να δώσουν τον τόνο (φως ή σκιά) σε κάποιο χρώμα. Έτσι λοιπόν, όταν στο κόκκινο βάλουμε λευκό έχουμε το ροζ (φωτεινό χρώμα), ενώ μια σταγόνα μαύρο, θα μας δώσει ένα σκούρο κόκκινο χρώμα.
Και για να πούμε και λίγα λόγια για τη συμβολική σημασία των χρωμάτων...
Το λευκό δίνει φως στα χρώματά μας, και είναι σύμβολο αγνότητας, τιμιότητας και αρμονίας.
Το μαύρο ενδυναμώνει τα υπόλοιπα χρώματα, αλλά μόνο του... δεν συμβολίζει κάτι που θα θέλαμε να έχουμε σε ένα γούρι... έτσι λοιπόν, το χρησιμοποιούμε, αλλά λίγο (πολύ λίγο) στα γούρια μας, για να δώσουμε μια ρεαλιστική νότα στην ευχή μας, αλλά ... όχι σαν ευχή ;)
Το κόκκινο είναι σύμβολο της δύναμης και του συναισθήματος. Θερμό χρώμα που αντιπροσωπεύει τον έρωτα και την αγάπη.
Το κίτρινο είναι φωτεινό και ζεστό χρώμα, σύμβολο της νιότης, της ενεργητικότητας και της σοφίας.
Το μπλε είναι ψυχρό χρώμα που υποδηλώνει εσωτερική δύναμη και πνευματικότητα.
Το γαλανό και το τυρκουάζ είναι δροσερά χρώματα που συμβολίζουν την αλήθεια, την αγνότητα και τη σταθερότητα.
Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης, και αποτελεί σύμβολο ελπίδας, νεότητας και γονιμότητας.
Το πορτοκαλί είναι θερμό χρώμα που εμπνέει κι αναζωογονεί. Είναι το χρώμα της αφθονίας, και εκφράζει δυναμισμό και φιλοδοξία.
Το ροζ θεωρείται το χρώμα της θηλυκότητας και της αγνότητας.
Το καφέ είναι γήινο χρώμα και συμβολίζει τη σταθερότητα και την ευσυνειδησία.
Το μοβ είναι σύνθετο χρώμα και συμβολίζει την πνευματικότητα και την ηρεμία.

... σας θυμίζω πως δεν είμαι ειδική στα χρώματα και στη ζωγραφική, απλά μοιράζομαι μαζί σας τα αποτελέσματα της αναζήτησής μου με θέμα "το χρώμα και τι μπορώ να κάνω εγώ με αυτό". Κάθε συμβουλή και σχόλιο θα μου ήταν πολύ χρήσιμα, και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων γι΄ αυτό!

Καλή εβδομάδα και Καλή επιτυχία στην ανάμιξη των χρωμάτων!

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Καλή Χρονιά!!!

Σε όλους εσάς που με επισκέπτεστε, σχολιάζετε, με σκέπτεστε (με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο) εύχομαι από καρδιάς Καλή Χρονιά!
Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2012!
Γεμάτο όνειρα που γίνονται πραγματικότητα!
Γεμάτο ελπίδα για τη ζωή και έμπνευση στις δημιουργίες σας!

Να είστε όλοι καλά!
Σας ευχαριστώ που με συντροφεύεται στη διαδικτυακή μας παρέα!