Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Καουτσούκ και κόσμημα

Δαχτυλίδι καουτσούκ - λάβα
 Το καουτσούκ έχει μπει πλέον για καλά στην κατηγορία των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαμε κυρίως στις διάφορες χειροτεχνίες και πολύ λιγότερο στο κόσμημα. Σήμερα όμως, τόσο στο κλασικό μαύρο - όσο και σε μια ποικιλία χρωμάτων, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σαν βάση για την κατασκευή νεανικών - δροσερών - καλοκαιρινών κοσμημάτων.
Ακούγοντας λοιπόν αρκετές από τις φίλες που περνούν από το κατάστημα να με ρωτούν "τί θα μπορούσα να το κάνω τώρα αυτό?" σκέφτηκα να κάνω μια ανάρτηση δείχνοντας μερικές ιδέες για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό στις δημιουργίες μας...
Στη φωτογραφία επάνω, βλέπετε ένα δαχτυλίδι από πλακέ καουτσούκ πλάτους 1cm. Αυτό, αφού μέτρησα τη διάμετρο του δαχτύλου μου, το έκοψα και το τρύπησα με καυτή καρφίτσα ώστε να στηρίξω σε αυτό με γράνα τη μαργαρίτα και τη λάβα.
Χρειάζεται να τρυπηθεί με καυτή καρφίτσα, διαφορετικά, μόλις βγάλετε την καρφίτσα η τρύπα "χάνετε" στο υλικό και η γράνα δεν μπορεί να μπει...

Βραχιόλι και σκουλαρίκια από καουτσούκ
 Το βραχιόλι στην επάνω φωτογραφία, είναι επίσης φτιαγμένο από καουτσούκ 1 cm. Γι΄ αυτό χρησιμοποίησα 20 εκατοστά καουτσούκ, και στις άκρες τοποθέτησα τα ειδικά εξαρτήματα για το κούμπωμά του. Στη μέση τρύπησα και με μια γράνα/ καρφάκι έφτιαξα ένα κρικάκι και στήριξα σε αυτό γυάλινες και ημιπολύτιμες χάντρες με τον ίδιο τρόπο που το είχα κάνει και στο δαχτυλίδι εδώ.
Τα σκουλαρίκια έγιναν με 7 εκατοστά καουτσούκ, τα οποία τρύπησα και στήριξα (μαζί με χάντρες σε μια γράνα 7 εκατοστών).

Βραχιόλι καουτσούκ κι ανθάκι fimo
Στο βραχιόλι της επάνω φωτογραφίας δεν χρησιμοποίησα το ειδικό κούμπωμα, αλλά αφού τρύπησα, τοποθέτησα κρικάκια στις άκρες και σε αυτά στήριξα μια δαγκανίτσα στη μια πλευρά κι ένα αλυσιδάκι στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φτιάξετε κούμπωμα στο καουτσούκ, εύκολα - οικονομικά και χωρίς το ειδικό εξάρτημα...


Βραχιολάκια καουτσούκ με κούμπωμα
 Στα βραχιολάκια της επάνω φωτογραφίας χρησιμοποίησα το ειδικό εξάρτημα για κούμπωμα (μπαίνει με λίγη κόλα το καουτσούκ ή/και το δέρμα σε αυτό) και καουτσούκ 2mm με τρύπα (το κλασικό - αυτό που φοριέται από όλες ;)

Βραχιόλι καουτσούκ με κόμπους
 Ενώ σε αυτό το βραχιολάκι (με καουτσούκ 2mm) δεν χρησιμοποίησα καθόλου κούμπωμα και έκανα τους γνωστούς σε όλες κόμπους για αυξο/ μείωση του μεγέθους...
Το σήμα της ειρήνης (αφού το τοποθέτησα σε γράνα) το κρέμασα από το εξαρτηματάκι που βλέπετε, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης και στο παχύ καουτσούκ (5mm) που βλέπετε στις φωτογραφίες κάτω.

Βραχιόλι και σκουλαρίκια από καουτσούκ
 Στην επάνω φωτογραφία βλέπετε:
(α) Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, για τα οποία χρησιμοποίησα ένα εξαρτηματάκι συρμάτινο, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν και με σύρμα 6mm. Από το συρματάκι πέρασα ένα κομμάτι καουτσούκ 2mm με τρύπα και μερικές χάντες.

(β) Ένα βραχιόλι με χοντρό, στρογγυλό καουτσούκ 5mm. Το μισό βραχιόλι είναι με καουτσούκ και το υπόλοιπο με χαντρούλες. Στο εσωτερικό χρησιμοποίησα συρματόσχοινο 6mm.

Βραχιόλι καουτσούκ
 Σε αυτό το βραχιόλι χρησιμοποίησα καουτσούκ 5mm και για κούμπωμα έβαλα το ειδικό εξάρτημα, που είχα χρησιμοποιήσει στο λεπτό κίτρινο βραχιολάκι επάνω.
Αυτό μπαίνει και σφηνώνει μέσα στο παχύ καουτσούκ, ενώ το λεπτό (όπως είδατε κι επάνω) περνάει από μέσα του.

Διπλό βραχιόλι καουτσούκ
Κι εδώ βλέπετε ένα βραχιολάκι, επίσης με χοντρό 5mm στρογγυλό καουτσούκ σε δύο χρώματα. Τα χρώματα ενώθηκαν με το ειδικό εξάρτημα, και στα κρικάκια τους πέρασα δυο χαντορύλες, ενώ μια τρίτη την πέρασα μέσα από το καουτσούκ.

Αυτοί είναι λίγο - πολύ οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούμε το καουτσούκ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχουν όρια. Με παρόμοια συνδεσμολογία μπορούν να γίνουν και κολιέ, καρφίτσες και φυσικά πολλές - πολλές κατασκευές!

Σας ευχαριστώ που περάσατε!
Καλημέραααα!

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Λαμπάδα βάφτισης Πειρατές

 Πριν από ένα μήνα περίπου, ήρθε σε επαφή μαζί μου μια κυρία που είχε ετοιμάσει τα πάντα για τη βάφτιση του μικρού της, εκτός από τη λαμπάδα.... και το θέμα της βάφτισης ήταν οι πειρατές!
Μου ζητήθηκε λοιπόν, να φτιάξω κάτι σε κεραμικό που θα το χρησιμοποιούσαμε για να διακομίσουμε τη λαμπάδα του μικρού της "πειρατή".
Έκανα λοιπόν τα δύο κεραμικά που βλέπετε στη φωτογραφία κάτω (η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν γίνει το ψήσιμο με την υάλωση) και διάλεξε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία αριστερά.
Το στοιχείο δέθηκε πάνω στη λαμπάδα (είχα φτιάξει τρυπούλα για το δέσιμο στο πίσω μέρος και μια υποδοχή για το ξύλινο κατάρτι που δεν φαίνεται στη φωτογραφία...).
Σχοινιά και ναυτικοί κόμποι πλαισιώνουν τους πειρατές μας και... είμαστε έτοιμες για τη βάφτιση!

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Σαγιονάρες διακοσμημένες με αλουμίνιο και χάντρες


Οι δερμάτινες σαγιονάρες διακοσμημένες με χάντρες και κορδέλες είναι ένα διαχρονικό αξεσουάρ, τουλάχιστον για χώρες όπως η δική μας, που το καλοκαίρι διαρκεί σχεδόν έξι μήνες...
Έτσι λοιπόν, άρχισα και φέτος να φτιάχνω τα σανδάλια για το καλοκαίρι.
Η αλήθεια είναι πως εδώ κι ένα μήνα οι σαγιονάρες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα ποδαράκια των πιο θαρραλέων κοριτσιών, που δεν φοβούνται τις βροχούλες που μας δροσίζουν φέτος την άνοιξη, αλλά ... σκέφτηκα πως θα ήταν περιττό να σας πω ότι επαναλαμβάνω αρκετά από τα περσινά μου σχέδια...
Προχθές το απόγευμα όμως, παίζοντας με το αλουμίνιο, χρησιμοποίησα κάποια από τα στοιχεία που έφτιαξα για να διακοσμήσω αυτά τα δύο ζευγαράκια που βλέπετε....

Για εσάς που θέλετε να διακοσμήσετε μόνες σας τις δικές σας σαγιονάρες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο tutorial που θα βρείτε εδώ, ενώ όσες ενδιαφέρεστε για σεμινάριο διακόσμησης σαγιονάρας, καλέστε με στο 210-6202134 για να το κανονίσουμε!

Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Καλοκαιρινό στεφάνι με κοχύλια

Ψάθινο στεφάνι, διακοσμημένο με φυσικά όστρακα, αστερία, καί ένα καραβάκι ξύλινο.
Μύρισε καλοκαίρι σήμερα!
Καλή εβδομάδα!

Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Τα πουλιά της ελπίδας...


Δυο κεραμικά πουλάκια, που τα έφτιαξα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά νομίζω πως σήμερα ταιριάζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά...
Το περιστεράκι επάνω, το ονόμασα "Περιστέρι των ευχών".
Σύμβολο της ειρήνης και της αγνότητας και αγγελιοφόρος για πολλά χρόνια στην υπηρεσία των ανθρώπων, ελπίζω να έχει ένα ευχάριστο μήνυμα για εμάς και την πατρίδα μας....

Το χελιδόνι, ο αγγελιοφόρος της άνοιξης και της ολάνθιστης φύσης, σύμβολο της γονεϊκής στοργής κι αφοσίωσης, είναι επίσης ένα πετούμενο του ουρανού που μας κάνει να χαμογελάμε.
Να είστε όλοι καλά και... μην ξεχάσετε να ψηφίσετε!

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Η Δροσοσταλίτσα μοιράζεται μαζί μας!

Η φίλη Αθανασία, γνωστή στις περισσότερες από τη blogoγειτονιά ως Δροσοσταλίτσα, μοιράζεται μαζί μας τη γνώση και τα σχέδιά της!
Οι τεχνικές της, αναλυτικά στο πρώτο πέταγμα τους αγγίζουν τώρα και τη βιβλιοθήκη μας!
Με πολλές φωτογραφίες, αναλυτικά βήματα, χωρίς περιττά λόγια και με απλό και κατανοητό τρόπο, μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και τεχνικών συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο.
Το παρέλαβα προχθές, το διάβασα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Ένας εξαιρετικός άνθρωπος μοιράζεται μαζί μας!
Σε ευχαριστούμε πολύ Αθανασία!
Καλοτάξιδο το πρώτο σου βιβλίο!!!!!

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Λουλούδια με ανακύκλωση - Στεφάνι από σύρμα Tutorial

Με αφορμή το mail της φίλης Σοφίας, ξεκινώ τις αναρτήσεις του Μαΐου με ένα στεφάνι ... αλλιώτικο...
Χρησιμοποιώντας 5 φύλλα από ορείχαλκο, λίγες γυάλινες χάντρες, σύρμα και ... ανακυκλώνοντας, έφτιαξα αυτό το στεφάνι.
Ας δούμε λοιπόν, βήμα - βήμα τα στάδια κατασκευής του:

Για τα λουλούδια:


Πήρα ένα μπουκάλι πλαστικό και ειδικότερα το μπουκάλι από το μαλακτικό για το πλυντήριο, και αφού το έπλυνα και αφαίρεσα την ετικέτα του έκοψα το λαιμό με ένα μαχαιράκι και κράτησα το σώμα του μπουκαλιού.

 Στη συνέχεια άρχισα να κόβω κομμάτια, εκμεταλλευόμενη την κλίση του μπουκαλιού, με διάμετρο 4-7 εκατοστά περίπου, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο...
Αφού έκοψα όσα λουλούδια μπορούσα να κόψω από το μπουκάλι μου , πήρα ένα κεράκι που έχω σε ποτήρι για τις δουλειές αυτές.
 Σημειώστε ότι όταν το κερί είναι μέσα σε ποτήρι, τότε η φλόγα μας δίνει θερμότητα εστιασμένη, και είναι πιο εύκολο να κάψουμε/ παραμορφώσουμε/ μορφοποιήσουμε αυτό που θέλουμε (πλαστικό ή ύφασμα).
Η διαδικασία αυτή θέλει λίγο προσοχή, τόσο για να μην κάψετε τα δαχτυλάκια σας, αλλά και για να μην μαυρίσει το πλαστικό. Πολύ κοντά στη φωτιά συνήθως το πλαστικό μαυρίζει ή/και τρυπάει, αλλά με λίγο πειραματισμό θα το καταφέρετε!
Τα σχήματά μου όπως βλέπετε είναι περίπου στρογγυλά, και τους έκανα ψαλιδιές τόσες, όσα ήθελα να είναι και τα πέταλα των λουλουδιών μου.


 Έτσι λοιπόν, φέρνω κοντά στη φωτιά ένα - ένα τα λουλούδια μου, τα ζεσταίνω, τα ζουλάω, και τους δίνω μορφή.
 Σταδιακά, χάνεται η ανάμνηση ότι προέρχονται από ένα μπουκάλι μαλακτικού, και γίνονται ... λουλούδια!
 και τελειώνοντας το αποτέλεσμα μου είναι όπως στην φωτογραφία κάτω: λουλούδια με πέταλα ή χωρίς.
 Τέλος, παίρνω ένα μικρό σουβλί (θα μπορούσε να είναι και ένα καρφί), το ζεσταίνω λίγο στη φωτιά και στη συνέχεια ανοίγω μία ή και δύο τρυπούλες στο κέντρο των λουλουδιών μου, ώστε να τους περάσω στο κέντρο μια χάντρα και να ολοκληρώσω τη μορφή τους.
Τώρα αφήνω για λιγο τα υποψήφια λουλούδια μου στην άκρη και αλλάζω προσωρινά αντικείμενο: θα φτιάξουμε τη βάση για το στεφάνι μας:

Για το στεφάνι:
Για τη βάση του στεφανιού μου παίρνω σύρμα γαλβανιζέ (ανοξείδωτο) από το χρωματοπωλείο. Το πάχος μπορεί να είναι από 1,2 mm έως και 3mm, ανάλογα με το μέγεθος του στεφανιού που θέλουμε να φτιάξουμε, αλλά και ανάλογα με το βάρος που θα έχουν τα στολίδια μου.
Γενικά όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος και όσο πιο βαριά είναι τα διακοσμητικά στοιχεία που θέλω να χρησιμοποιήσω, τόσο πιο σταθερή χρειάζεται να είναι η βάση μου κι έτσι πιο παχύ το σύρμα μου.
Επειδή όμως τα σύρματα αυτά πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίας (50-100 μέτρα) μια λύση είναι να πάρουμε κάτι μεταξύ 1,5 - 2mm και για τη βάση μας να χρησιμοποιούμε 2 περιελίξεις  minimum και περισσότερες (3 - 6) για πιο βαριές ή/και μεγάλες κατασκευές.

 Κόβω λοιπόν ένα κομμάτι από την κουλούρα μου - γύρω στο 1,5 μέτρο - και κάνω δύο κύκλους που εφάπτονται, αφήνοντας δεξιά κι αριστερά από το σημείο που ενώνονται οι κύκλοι μου 10 - 15 εκατοστά σύρμα, το οποίο χρησιμοποιώ για να σταθεροποιήσω τους κύκλους μου σε στεφάνι, και να σχηματίσω τον γάντζο στήριξης του στεφανιού μου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
 Περιστρέφω το σύρμα γύρω από τη βάση του στεφανιού μου και φροντίζω να διατηρώ τη συμμετρία του (όσο περιστρέφω δεξιά, τόσο περιστρέφω κι αριστερά)
 Αυτή τη στιγμή, η συμμετρία μπορεί να μοιάζει αδιάφορη, αλλά αργότερα, όταν το στεφάνι μου θα διακοσμηθεί, θα ασκούνται πιέσεις στο γάντζο στήριξης, οι οποίες - αν δεν έχουμε τηρήσει τους κανόνες συμμετρίας - θα κάνουν το στεφάνι μας να μοιάζει με... αυγό...

Όταν τελειώσουμε με την στήριξη αυτή, κλείνουμε με ένα πενσάκι τις άκρες του σύρματος, και για αισθητικούς λόγους, αλλά και για να μην υπάρχει κίνδυνος να αγκυλωθούμε σε αυτές. Τώρα, παίρνουμε ένα πιο λεπτό σύρμα π.χ. 0,4 - 0,6mm και το στηρίζουμε στο γάντζο μας σταθερά. Αφού γίνει αυτό αρχίζουμε να περιστρεφόμαστε γύρω από το στεφάνι, ώστε να γίνει ένα ενιαίο σώμα (τα σύρματα του σκελετού του στεφανιού μου να μοιάζουν με ένα).

 Η περιστροφή αυτή τελειώνει όταν φτάσουμε ξανά στον γάντζο μας, έχοντας διανύσει τον κύκλο του στεφανιού μας, όπως φαίνεται στην φωτογραφία επάνω.

Σύνθεση στεφανιού:
Τώρα, έχω στα χέρια μου μια βάση για στεφάνι, μερικά λουλούδια από πλαστικό, μερικά λουλούδια από οργάντζα (οδηγίες για την κατασκευή τους θα βρείτε εδώ), λίγες χάντρες, και μερικά φύλλα από ορείχαλκο (αυτά τα πήρα έτοιμα).
 Με ένα λεπτό κομμάτι σύρμα 0,5mm (όμοιο με αυτό που χρησιμοποίησα για την περιέλιξη) στηρίζω τα φύλλα στο στεφάνι μου.
Για τα λουλούδια, χρησιμοποιώ επίσης το λεπτό μου συρματάκι, το περνώ μέσα από μια χάντρα, και στη συνέχεια μέσα από την τρύπα του πλαστικού. Τέλος, τα στηρίζω κι αυτά πάνω στη βάση του στεφανιού μου, όπως βλέπετε στην φωτογραφία κάτω.

 Αφού τελειώσω με τα μεγάλα κομμάτια του στεφανιού, στηρίζω σε αυτό σταθερά το λεπτό συρματάκι, και του περνάω μικρές χαντρούλες, και περιελίσσομαι γύρω από τη βάση του στεφανιού, για μια extra σταθεροποίηση, αλλά και για να προσθέσω ένα διακριτικό στολισμό στην περίμετρό του, όπως βλέπετε στη φωτογραφία κάτω.
 Αυτή είναι η πίσω όψη του στεφανιού μου, μετά τα δεσίματα που έγιναν.
 Ειδικά για την περίπτωση αυτή, κι επειδή τα φύλλα μου δεν είχαν τρύπα, για να στηριχθούν απόλυτα σταθερά επάνω στο στεφάνι, χρησιμοποίησα όπου χρειαζόταν και λίγο καλάι και κόλλησα τα ορειχάλκινα φύλλα, πάνω στο αρζαντό σύρμα της περιέλιξης. Αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, αφού μπορούμε να διαλέξουμε στοιχεία που έχουν τρύπα, και στηρίζονται σταθερά επάνω στο σύρμα.
 Μερικά στεφάνια φτιαγμένα με αλουμίνιο και συρμάτινη βάση, χρησιμοποιώντας αυτό τον τρόπο κατασκευής, μπορείτε να δείτε εδώ.
Κάπου εδώ θέλω να αναφερθώ στη φίλη Χρυσούλα, που μου έδωσε το ερέθισμα και τις οδηγίες για να φτιάχνω κι εγώ τέτοια στεφάνια.
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα!
Καλή ΠρωτοΜαγιά!

Καλό μήνα! Η ώρα της κλήρωσης έφτασε!

... και πέρασαν οι μέρες... και έφτασε η ημέρα της κλήρωσης!
Συγκέντρωσα λοιπόν τα ονόματα, και αφού εξαίρεσα τα τελείως ανώνυμα, η λίστα που διαμορφώθηκε είναι η εξής:
1) Creative for fun
2) Σοφία
3) Δημιουργία
4) Λένα
5) Katerina
6) Katrin decoupage
7) Taelia
8) Ρούλα Σμαραγδενια
9) Χειρ/τα μπλε όνειρα
10) Konstantina X.
11) Pepi
12) Giota
13) Lefkothea
14) Evelina
15) Ελμιρακι
16) Ευγενία
17) Δυο νησια
18) Κωνσταντίνα
19) Έφη
20) Nena
21) misirloumirislou
22) Ioanna
23) Βάσω
24) Εva
25) Jenny
26) Αλεξάνδρα Κίτσου
27) My little prince Nicolas
28) Anastasia
29) Mika
30) alekaki
31) Grams_aspa
32) Vivika
33) Fotolabida
34) stogiaki
35) Ελένη Αλεξανδρινου
37) Giannis K.
38) Sofia
39) drosostalitsa
40) Astil

 Στη συνέχεια έγραψα τους αριθμούς σε χαρτάκια....
 ... τα δίπλωσα και τα έβαλα σε ένα κουτάκι. Έκλεισα το καπάκι, το κούνησα αρκετά και στη συνέχεια πήρα ένα χαρτάκι.
 Το ξεδίπλωσα, και είναι ο αριθμός 23!!
Γύρισα στη λίστα μου λοιπόν, και το 23 το έχει η Βάσω!
Βάσω, καλό μήνα!!!! Θα περιμένω mail με τα στοιχεία σου, για να σου στείλω το κουτάκι με τα καλούδια σου!
Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε έναν Καλό και δημιουργικό μήνα!