Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Λαμπάδα Βάφτισης με κεραμική κορώνα

 Η έμπνευση νονών και γονέων του μικρού Ιωάννη, με τη δική μου βοήθεια, μας οδήγησε στο αποτέλεσμα που βλέπετε...
Μου ζωγράφισαν μια κορώνα, μου έδωσαν τις διαστάσεις (20*20cm) , και... αυτό είναι το αποτέλεσμα!
Μια κεραμική κορώνα, από λευκό πηλό, με σιέλ λεπτομέρειες, και στο κέντρο το όνομα του μικρού τους πρίγκηπα.
Αφού φτιάχτηκε λοιπόν το κεραμικό στοιχείο, πήρα μια λαμπάδα βάφτισης, έφτιαξα ένα μεγάλο φιόγκο με σιέλ πουά ύφασμα, και στο κέντρο τοποθετήθηκε η κορώνα.
Σας ευχαριστώ!

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Tutorial Πως θα φτιάξω μόνη μου τα μαρτυρικά;

Τα μαρτυρικά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της βάφτισης και δίδονται σε όλους όσους παρευρίσκονται σε μια βάφτιση – σε όλους τους μάρτυρες της μύησης του παιδιού μας στη χριστιανική πίστη. Απαραίτητο στοιχείο στα μαρτυρικά είναι το σταυρουδάκι. Η κατασκευή τους είναι αρκετά απλή.
Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας μερικά σχέδια από μαρτυρικά. Αρχικά επιλέγουμε το αν θέλουμε καρφίτσα απλή, καρφίτσα με κεφαλάκι/ περλίτσα, παραμάνα ή/και βραχιολάκι.

Για καρφίτσες:

Κόβουμε ένα κομμάτι κορδέλα τις αρεσκείας μας με μήκος 10 εκατοστά περίπου και δένουμε φιογκάκι. Στη συνέχεια περνάμε ένα κρικάκι στο σταυρουδάκι (με τη βοήθεια πένσας) κι έπειτα στηρίζουμε το σταυρουδάκι στη μέση του φιόγκου μας.  

Τέλος τρυπάμε το φιόγκο με την καρφίτσα μας και είμαστε έτοιμες!
Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε και ματάκι, περνάμε πρώτα το ματάκι στην καρφίτσα, κι έπειτα προσθέτουμε το φιογκάκι. Με τον τρόπο αυτό στηρίζετε το ματάκι και δεν γλιστράει.

Για παραμάνα:
Περνάμε ένα κρικάκι (με τη βοήθεια πένσας) στο σταυρουδάκι μας και το στηρίζουμε στην παραμάνα. Στη συνέχεια δένουμε φιογκάκι με 10 εκατοστά κορδέλα της αρεσκείας μας, και… έτοιμο το πρώτο μας μαρτυρικό!


Για βραχιολάκι:

Κόβουμε 30 εκατοστά κερόσπαγκο ή δέρμα ή όποιο άλλο τύπο κορδονιού έχουμε επιλέξει για τη βάση του βραχιολιού μας, και σχηματίζουμε ένα δέσιμο όπως φαίνεται στη φωτογραφία επάνω.

Στη συνέχεια δένουμε ένα σφιχτό κόμπο και περνάμε τις χάντρες – το σταυρουδάκι και πιθανόν το ματάκι, κι έπειτα δένουμε άλλον ένα κόμπο. Φροντίζουμε οι δύο αυτοί κόμποι να συγκρατούν τις χάντρες μας, περίπου στη μέση του βραχιολιού. ‘Έπειτα περνάμε μέσα από το χαλαρό δέσιμο που κάναμε στην αρχή την άλλη άκρη του βραχιολιού μας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία

Τώρα, σχηματίζουμε ένα δέσιμο με την άκρη Β του κορδονιού μας και σφίγκουμε τους δύο κόμπους.
Τέλος μπορούμε να δέσουμε ένα φιογκάκι με κορδελίτσα της αρεσκείας μας σε όποιο σημείο του βραχιολιού θέλουμε και έχουμε πλέον φτιάξει το πρώτο μας μαρτυρικό

Tip:
Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε αυτό το βραχιολάκι, μπορούμε να φτιάξουμε και βραχιολάκια ή/ κολιέ που θα αυξο- μειώνεται το μέγεθος όπως θέλουμε κάθε φορά, και με διαφορετικές χάντρες/ μοτιφ κλπ.

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα ξεκινάει σιγά - σιγά... με μπισκουι κεραμικά!

καμπανα κεραμικη - μπισκουι
 Ξέρω πως για μερικούς από εσάς μοιάζει να είναι πολύ νωρίς... αλλά... για να μπορέσω να είμαι έτοιμη τα Χριστούγεννα, έχω από μέρες (μη σας πω μήνες) ξεκινήσει την προετοιμασία...
Στην ανάρτηση αυτή σας δείχνω τα μπισκουι κεραμικά μου με Χριστουγενννιάτικα σχέδια για το 2012 - 2013
σπιτάκι κεραμικο - μπισκουι
 Σε αρκετά από αυτά, έχω χρησιμοποιήσει δαντέλες για το σχέδιο
έλατο κεραμικο - μπισκουι
 και φυσικά... είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι
κοριτσάκι κεραμικο - μπισκουι

αστέρι μπισκουι

μπότα κεραμικη - μπισκουι


ρόδι κεραμικο - μπισκουι

μανιτάρι κεραμικο - μπισκουι
Καλή εβδομάδα σε όλους και ... καλή σεζόν!
Για πληροφορίες σχετικά με τα κεραμικά μου, μπορείτε να επισκεφθείτε το Lucas ή/και να περάσετε από το κατάστημα (Ελ. Βενιζέλου71, Νέα Ερυθραία) ή/και να μου στείλετε mail στο xristianc@gmail.com 

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Tutorial: κρίκοι για πετσέτες

Μια πινελιά που μπορεί να ομορφύνει το τραπέζι – εκτός από το καλό φαγητό και την καλή παρέα – είναι οι κρίκοι για τις πετσέτες.


Συχνά εξαιτίας του κόστους ή κι επειδή δεν μπορούμε να αποφασίσουμε σε ποιο χρώμα θα τους θέλαμε ή/και τι ποιότητας κρίκους θα θέλαμε, τελικά τους παραλείπουμε από το σερβίτσιό μας. Μια λύση για οικονομικούς – πρωτότυπους και μοναδικούς κρίκους για τις πετσέτες μας, είναι να τους φτιάξουμε μόνες μας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: σύρμα (20 εκατοστά για κάθε κρίκο), χάντρες και κορδέλες.
Κόβουμε το σύρμα σε μήκος 20 εκατοστά περίπου, και με τη βοήθεια μιας πένσας (ιδανικά με στρογγυλή μύτη) σχηματίζουμε έναν κρίκο στη μια άκρη. Στη συνέχεια περνάμε τις χάντρες που έχουμε επιλέξει για τους κρίκους μας.

Όταν π
εράσουμε τις χάντρες μας, κλείνουμε την άλλη άκρη του σύρματος σαν κρίκο, με τη βοήθεια της πένσας, κι ενώνουμε τις δύο άκρες. Με τον τρόπο αυτό κλείνουμε σχηματίζουμε τον βασικό κορμό του κρίκου για τις πετσέτες μας.

Κόβουμε 40-50 εκατοστά κορδέλα της αρεσκείας μας, και δένουμε ένα φιόγκο στο σημείο που ενώνονται οι δυο άκρες του σύρματος.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό έχουμε έτοιμο τον πρώτο κρίκο για της πετσέτες μας.


Ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να θέλουμε να διακομίσουμε τους κρίκους μας με κάποιο
extra διακοσμητικό στοιχείο. Μπορούμε λοιπόν, χρησιμοποιώντας ένα κρικάκι (όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή κοσμημάτων) να στηρίξουμε στο κέντρο του φιόγκου μας ένα διακοσμητικό στοιχείο, όπως για παράδειγμα ο Μικρός Πρίγκιπας στη φωτογραφία.


Στην περίπτωση που έχουμε ανόμοιες χάντρες, από προηγούμενες χειροτεχνίες που κάναμε ή ακόμη και από
παλιά μπιζού που δεν τα θέλουμε πια, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, αδιαφορώντας για τις ανόμοιες και πολλές φορές αταίριαστες μεταξύ τους χάντρες μας. Αφού τις περάσουμε στο σύρμα μας, και σταθεροποιήσουμε τις χάντρες μας με κρίκο, παίρνουμε ένα μέτρο κορδέλα της αρεσκείας μας, και δένουμε στη μια άκρη του κρίκου, αφήνοντας ελεύθερα 20 εκατοστά κορδέλας στη μια άκρη.
Στη συνέχεια, περιελίσσουμε την κορδέλα γύρω από τον κρίκο, μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη και ξαναδένουμε.
Τώρα μπορούμε να ενώσουμε τα δύο κρικάκια (αρχής και τέλους) και να κλείσουμε τον κρίκο μας.
Τέλος, δένουμε τα δύο άκρα της κορδέλας σε φιόγκο.
Με τον τρόπο αυτό, έχουμε κρύψει τελείως τις ανόμοιες χάντρες μας, και έχουμε σχηματίσει έναν όμορφο κρίκο για τις πετσέτες μας.
Στο κέντρο του
φιόγκου μπορούμε να δέσουμε διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, όπως ένα κομμάτι κανέλα, ένα κλαδάκι δεντρολίβανο, μια χάντρα σε σχήμα φρούτου – όπως τα κερασάκια ή το ρόδι, ανθάκια ή ότι άλλο μας υπαγορεύει η φαντασία μας ή/ και η ιδιαιτερότητα της συντροφιάς μας.Καλή επιτυχία, και... σας ευχαριστώ που περάσατε!

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Tutorial:Χειροποίητα souvenir από τις διακοπές μας με πέτρες από τη θάλασσα


Το καλοκαίρι τελείωσε και μαζευτήκαμε όλοι πίσω… με τις αναμνήσεις των διακοπών νωπές ακόμη στο μυαλό μας.

Και μαζί με τις αναμνήσεις μας, κάπου σε μια γωνιά, δίπλα στη μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται και αρκετές πέτρες που μαζέψαμε από τις διακοπές μας. Είτε μιλάμε για βότσαλα, είτε για πέτρες που μαζέψαμε από το βουνό, είναι βέβαιο πως πρόκειται για αντικείμενα που μας φέρνουν ευχάριστες αναμνήσεις στο μυαλό, και θέλουμε κάπως να τα χρησιμοποιήσουμε… αλλά πως?

 
 Ένας καλός τρόπος είναι να τις χρωματίσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε είτε σαν stop στις πόρτες του σπιτιού μας, ή σαν press papie για τα χαρτιά του γραφείου ή/και στη διακόσμηση ενός ραφιού της βιβλιοθήκης μας, για να συγκρατούν τα βιβλία.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι αστάρι για τοίχους - χρώματα – πινέλα –τις πέτρες μας – και φυσικά… καλή διάθεση!

Αρχικά καθαρίζουμε καλά τις πέτρες από υπολείμματα, όπως χώματα, αλάτι κλπ. Αυτό μπορεί να γίνει με νερό και σαπούνι, ανάλογα με το πόσο βρώμικες είναι…

Αφού στεγνώσουν καλά, τις ασταρώνουμε και τις αφήνουμε και πάλι να στεγνώσουν. Στην πραγματικότητα αρκεί να ασταρώσουμε μόνον την πλευρά που θέλουμε να βάψουμε. Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι να κλείσουν οι πόροι της πέτρας για να «πιάσει» το χρώμα που θα βάλουμε…

Για το στέγνωμα, μερικές ώρες αρκούν, αλλά αυτό εξαρτάται κι από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Σε γενικές γραμμές, υπολογίστε μετά από 2-3 ώρες, μπορούμε να χρωματίσουμε.
Τα χρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεν είναι συγκεκριμένα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακρυλικά, λαδομπογιές, χρώματα χειροτεχνίας, τέμπερες, γενικά, ότι υπάρχει στο σπίτι.

Καλό είναι, αν το αστάρι μας διαλύεται με νέφτι, να βάψουμε με λαδομπογιές, ενώ αν το αστάρι μας είναι υδατοδιαλυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους χρώμα που διαλύεται με το νερό.

Αφού τελειώσουμε με τη ζωγραφική μας, αφήνουμε τις πέτρες να στεγνώσουν για 2-4 ώρες. Στη συνέχεια περνάμε ένα χέρι λούστρο πέτρας. Αυτή τη φορά διαλέγουμε αν προτιμάμε γυαλιστερό ή σατινέ (ματ). Το βερνίκι σταθεροποιεί και αδιαβροχοποιεί τα χρώματα, κι έτσι το αποτέλεσμά μας γίνεται μόνιμο!


Ένας ακόμη τρόπος που μπορούμε να προσθέσουμε “αναμνήσεις” στις αναμνήσεις μας, είναι να χρησιμοποιήσουμε μια φωτογραφία από τις διακοπές μας, και να την τυπώσουμε σε ριζόχαρτο, σε
lazer εκτυπωτή. Στη συνέχεια – και με την τεχνική του decoupage – όπως κάναμε και στα κεραμίδια, μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικό και χειροποίητο souvenir από τις διακοπές μας.

Καλή επιτυχία!

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Tutorial: Decoupage με ριζόχαρτο σε κεραμίδι


Με αφορμή το ξεκίνημα της συνεργασίας μου με το ηλεκτρονικό περιοδικό LookAbout στη θεματική ενότητα Deco, έφτιαξα αυτό το tutorial για decoupage με ριζόχαρτο σε κεραμίδια. 

Το Decoupage είναι μια τεχνική κατά την οποία εφαρμόζουμε πάνω σε μια επιφάνεια (π.χ. ξύλο, μέταλλο, κεραμικό) χαρτί με κάποια εικόνα και διανθίζουμε τη διακόσμησή του με ζωγραφική, βερνίκια ή/και κολλάζ. Το χαρτί μπορεί να είναι ένα απλό χαρτί, χαρτοπετσέτα ή ριζόχαρτο.


Ας πιάσουμε δουλειά λοιπόν!

Για τη συγκεκριμένη κατασκευή:

Αρχικά επιλέγουμε το κεραμίδι μας, το καθαρίζουμε από σκόνες ή/και υπολείμματα οικοδομικών υλικών, το τρυπάμε (αν θέλουμε) και το ασταρώνουμε για να κλείσουν οι πόροι. Τα κεραμίδια της φωτογραφίας είναι βυζαντινού τύπου, αλλά στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα σχημάτων και μεγεθών, ανάλογα με το θέμα που θέλει να αποτυπώσει και τη χρήση για την οποία προορίζεται το κεραμίδι (διακοσμητικό, φωτιστικό κήπου κλπ).

Αφήνουμε το αστάρι να στεγνώσει.

 
Επιλέγουμε την εικόνα που θέλουμε για το κεραμίδι, και την τυπώνουμε σε ριζόχαρτο, σε
lazer εκτυπωτή (οι inkjet εκτυπώσεις ξεβάφουν με το νερό και είναι ακατάλληλες για αυτή τη χρήση). Κόβουμε την εικόνα και κρατάμε μόνο το ωφέλιμο της εκτύπωσής μας.

Όταν στεγνώσει το αστάρι, περνάμε ένα χέρι πλαστικό (ακρυλικό) χρώμα σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση (λευκό, εκρού ή μπεζ). Σ
κοπός της ενέργειας μας αυτής είναι να αναδείξουμε την εικόνα από το ριζόχαρτο. Στα σκούρα χρώματα οι εικόνες από το ριζόχαρτο σχεδόν εξαφανίζονται…

Όταν στεγνώσει το χρώμα, περνάμε (με πινέλο) ένα χέρι κρυσταλλιζέ κόλλα στο κεραμίδι (π.χ. ατλακόλ) αρκετά αραιωμένη (περίπου 3 μέρη κόλα και 2 μέρη νερό). Στη συνέχεια, και p πριν στεγνώσει η κόλλα, βουτάμε το ριζόχαρτο στο νερό (ώστε να μαλακώσει) κι έπειτα το τοποθετούμε πάνω στο κεραμίδι, στο σημείο που θέλουμε να φαίνεται η εικόνα. Το πιέζουμε ώστε να εφάπτεται καλά στο κεραμίδι κι αφαιρούμε τυχόν φυσαλίδες που σχηματίζονται κάτω από το χαρτί.


Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα περισσεύματα κόλλας γύρω από το ριζόχαρτο κι αφήνουμε το κεραμίδι να στεγνώσει (ανάλογα με την εποχή, από δύο έως και οκτώ ώρες).Τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τη διακόσμηση του κεραμιδιού γύρω από την εικόνα και την ενσωμάτωση του μοτίβου σε μια ενιαία σύνθεση. Επιλέγουμε ακρυλικά χρώματα και χρωματίζουμε το κεραμίδι μας. (Για τα κεραμίδια αυτά έχω αναμίξει μπλε, λευκό, πράσινο και κίτρινο σε διάφορες αναλογίες).Όταν τελειώσουμε με το χρώμα, αφήνουμε και πάλι το κεραμίδι να στεγνώσει (1-2 ώρες).
Στη συνέχεια, με κρυσταλλιζέ κόλλα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα διακοσμητικά στη σύνθεσή μας και να της δώσουμε μια τρίτη διάσταση: το βάθος. Προσθέτουμε λοιπόν όστρακα, κορδέλες, κλαδάκια ή ότι άλλο θέλουμε. Η κόλλα μας όσο τη δουλεύουμε είναι λευκή, αλλά όταν στεγνώσει γίνετε διάφανη. Αν παρόλα ταύτα θέλουμε (και ταιριάζει στη σύνθεσή μας) μπορούμε μετά την τοποθέτηση των μεγάλων αντικειμένων να ρίξουμε λίγη άμμο, χρυσόσκονη ή και ψιλές χαντρούλες, που θα κολλήσουν στις μικρές σταγόνες κόλλας που περισσεύουν γύρω από τα μεγάλα μας αντικείμενα.


Αφήνουμε το κεραμίδι μας να στεγνώσει καλά. Ο χρόνος εξαρτάται κι από τις καιρικές συνθήκες, αλλά καλό είναι να περάσει μια μέρα…


Όταν το κεραμίδι στεγνώσει, περνάμε ένα χέρι βερνίκι για πέτρες (σε spray ή με πινέλο). Το βερνίκι μπορεί να είναι σατινέ (ματ) ή γυαλιστερό, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν στεγνώσει το κεραμίδι μας είναι έτοιμο για να διακοσμήσει όποια γωνιά του σπιτιού ( ή του μπαλκονιού) μας θέλουμε.

Την τεχνική αυτή μπορούμε να την εφαρμόσουμε και σε διαφορετικές επιφάνειες, όπως ξύλο, μέταλλο, κεραμικό, πέτρα, κλπ.

Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Βραχιόλι για το μπράτσο από σύρμα

Μια κουβέντα με μια φίλη έγινε η αφορμή για να φτιάξω αυτό το βραχιόλι για το μπράτσο από σύρμα αρζαντό.
Για τη βάση του βραχιολιού χρησιμοποίησα αρζαντό σύρμα 10mm. Τις εσωτερικές σπείρες τις έκανα με σύρμα 08mm και τα δεσίματα με σύρμα 06mm και 03mm.
Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ήταν ένα πενσάκι κι ένα μυτοτσίμπιδο.
Συμπέρασμα: Δεν χρειάζεται κανείς πολλά υλικά ή πολύπλοκα εργαλεία για να φτιάξει κάτι μοναδικό - αρκεί το ερέθισμα, η φαντασία και φυσικά... η υπομονή...
Καλό μήνα σε όλους!