Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Κεραμικά σπιτάκια σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας...

Η διαδικασία παραγωγής των κεραμικών, απαιτεί υπομονή, χρόνους αναμονής και αρκετά στάδια για να φτάσουμε στο τελικό προϊόν: στη μαγική στιγμή που ανοίγουμε το καμίνι και βρισκόμαστε μπροστά στα αποτελέσματα των κόπων μας....

άνοιγμα μικρού καμινιού κεραμικής

Αρχικά έχουμε τη λάσπη - τον πηλό - εύπλαστο και μαλακό, ικανό να πάρει όποια μορφή θέλουμε (και μπορούμε) να του δώσουμε με τα χέρια μας. 
Αφού λοιπόν έπλασα τα σπιτάκια μου, περίμενα 3-4 μέρες για να στεγνώσουν (το διάστημα αυτό εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες - και με κρύο ή με υγρασία στην ατμόσφαιρα οι μέρες αυξάνουν, ανάλογα και με το μέγεθος των αντικειμένων) 

νωπά - άψητα κεραμικά σπιτάκια

Στη συνέχεια τα χρωμάτισα με πυροχρώματα και τα έβαλα στο καμίνι - όπου περνούν 15 ώρες περίπου και ψήνονται σε θερμοκρασία που φτάνει τους 1100 βαθμούς Κελσίου.

υάλωση κεραμικών

Μετά το πρώτο "φούρνισμα" τα περνάμε με γυαλί (σκόνη που διαλύεται στο νερό και αποκτά το λευκό χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία επάνω)
Μετά την υάλωση, τα σπιτάκια μου πέρασαν για δεύτερη φορά τη διαδικασία του καμινιού για να αποκτήσουν την τελική τους μορφή

Κεραμικά σπιτάκια σε διάφορα στάδια της παραγωγής
Στη φωτογραφία επάνω λοιπόν, βλέπετε κεραμικά σπιτάκια σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής: 
Στις δύο κάτω σειρές τα σπιτάκια έχουν περάσει από το πρώτο καμίνι, όπου σταθεροποιούνται τα χρώματα και έχουμε μπίσκουι κεραμικά
Στις δύο επάνω σειρές, τα σπιτάκια έχουν περάσει και από το δεύτερο καμίνι - έχει ολοκληρωθεί η υάλωση, και είναι έτοιμα για χρήση!

Κεραμικά Χειροποίητα σπιτάκια
Η διαδικασία ψύξης των κεραμικών απαιτεί κι αυτή το χρόνο της....
Στην επάνω φωτογραφία, βλέπετε τα χρώματα στα σπιτάκια μου, όταν το καμίνι βρίσκετε στους 280 και η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά (περίπου 1 βαθμό το λεπτό). Παρατηρήστε: οι στέγες των σπιτιών μοιάζουν καφέ - μαύρες και τα χρώματα γενικά είναι αρκετά σκούρα....
Στην κάτω φωτογραφία, βλέπετε τα χρώματα, στα ίδια σπιτάκια, όταν το καμίνι έχει πέσει πια στους 180 βαθμούς: τα χρώματα είναι πλέον πολύ κοντά στην τελική τους μορφή (!)

Κεραμικά σπιτάκια
Μετά από αυτή - την πραγματικά πολύ σύντομη και απλοϊκή περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας των κεραμικών, καταλαβαίνεται ότι ανεξάρτητα από το πόσα κομμάτια θέλει να παράγει κανείς, είναι αδύνατο να έχουμε έτοιμο κεραμικό σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας...
... αλλά από την άλλη...
Είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση κάθε φορά που ανοίγει κανείς το καμίνι.... τόσο ζεστά και κάθε φορά τόσο μοναδικά τα "καλούδια" που κρύβει μέσα του (!)


Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Κεραμικός κουμπαράς Γουρουνάκι

κουμπαράς γουρουνάκι
Ένα λευκό κεραμικό γουρουνάκι - κουμπαράς, ζωγραφισμένο με πυροχρώματα και υαλωμένο!


... το φωτογράφισα σε διάφορες πόζες...


και κάθε φορά μου φαινόταν πως αυτή ήταν η σωστή πλευρά για τη φωτογραφία!


κι αφού δεν μπόρεσα να αποφασίσω πια πλευρά είναι αυτή με την καλύτερη φωτογένεια...εεε χρησιμοποίησα όλες τις πόζες που τράβηξα για το γουρουνάκι μου (!)


Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Πολύχρωμο κεραμικό τασάκι

κεραμικό τασάκι
Φρεσκοψημένο - ζεστό και... πολύχρωμο!!!
Σήμερα βγήκε από το καμίνι μου - και πραγματικά κάθε φορά που ανοίγω το καπάκι  - ένα αίσθημα ευφορίας με κυριεύει....
Είναι φορές, που περιμένω να ανοίξω και να δω κάτι υπέροχο - φρεσκοψημένο, αλλά... η πραγματικότητα έρχεται και με προσγειώνει... είναι όμως κι εκείνες οι άλλες φορές ... που το καμίνι έχει ευχάριστες εκπλήξεις να μου χαρίσει!
Ο πηλός είναι σχεδόν "ζωντανός" - σαν να θυμάται τα λάθη του πηλοπλάστη ...
και ξέρει να κρατάει τα μυστικά του καλά - μέχρι εκείνη τη στιγμή... τη στιγμή που διαλέγει εκείνος να τα αποκαλύψει!
και τότε να: ένα ράγισμα - ένα σκάσιμο στο δημιούργημά μας - ένα θάμπωμα στο γυαλί ή ακόμα και τα χρώματα... αυτά τα πυροχρώματα που θέλουν κι αυτά το "χάδι" τους για να φανούν (!)
Σκόνες που διαλύονται στο νερό και γεννούν με τη σειρά τους τα δικά τους θαύματα: το λιλά γίνεται μπλε βαθύ όταν ψηθεί - σχεδόν μαύρο - αλλά αν μετά του βάλεις το γυαλί - σωστά μαγειρεμένο - τότε το καμίνι αποκαλύπτει ένα υπέροχο navy blue !
Και τώρα, στο τασάκι αυτό, βλέπω τα χρώματα που μοιάζει να πετάγονται έξω από τον πηλό και τους χαμογελώ
 Λίγες μέρες πριν συναντήθηκα με μερικά από τα δημιουργήματα του παρελθόντος - τασάκια κι αυτά - τα αποχωρίστηκα σχεδόν ένα χρόνο πριν - κι έφυγαν για το νέο τους σπιτικό.... ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Όταν συναντηθήκαμε, αιφνιδιάστηκα (!) σαν γνώριμα μου φάνηκαν - μα λες να είναι αυτά?
Πλησίασα με απορία: μα είναι δυνατόν να έκανε κάποιος άλλος κάτι τόσο όμοιο?  Ω, μα ναι ! εκείνα ήταν! κι έμοιαζαν τόσο φρέσκα - τόσο ζεστά! σαν μόλις να βγήκαν από την καυτή σπηλιά της γέννησής τους! ... κι έσβηναν οι άνθρωποι τα τσιγάρα τους σε αυτά, χωρίς να αγγίζουν τα χρώματα διόλου - γιατί το χρώμα που γεννιέται μέσα στη φωτιά - δε λιώνει με το πυρ της!
Είναι έτσι η φτιαξιά τους - που η φωτιά τα ξανανιώνει ... και κάπως έτσι τα χαιρέτησα και συνέχισα το δρόμο μου... και μετά, πηγαίνοντας πίσω στο εργαστήρι μου, καταπιάστηκα και πάλι με τα χώματα... για να ξαναγεννηθούν πολύχρωμα τασάκια - που θα κρύβουν τις στάχτες της ζωής....
Σας ευχαριστώ που περνάτε!
Καλή εβδομάδα!

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Μπρελόκ με κόμπους


Μπρελόκ με κόμπους
Σειρά από διάφορα μπρελόκ φτιαγμένα με χοντρό κορδόνι, δεμένο σε κόμπους ή πλεγμένο και διακοσμημένα με μεταλλικά επισμαλτωμένα στοιχεία ή και χάντρες.

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Γούρι καραβάκι για μπομπονιέρες βάπτισης

Γούρια σε μπομπονιέρες βάπτισης
Μεταλλικό καραβάκι με σμάλτο, σε χρυσαφί χρώμα, δεμένο σε γούρι με ναυτικό κόμπο από χοντρό σχοινί σε σιέλ χρώμα. Το γούρι έχει μεγάλο μεταλλικό μάτι με σμάλτο και σταυρουδάκι με σιέλ σμάλτο. 
Μια από τις εντυπωσιακότερες μπομπονιέρες που είχα την τύχη να φτιάξω φέτος!
Σας ευχαριστώ!!!!