Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Καλαθάκι για μαρτυρικά σταυρουδάκια - Basket for baptism crosses


Για τα μαρτυρικά σταυρουδάκια, ένας τρόπος για να τα προσφέρουμε είναι και το καλαθάκι. Διαλέγουμε λοιπόν ένα απλό (και φτηνό) καλαθάκι στο επιθυμητό σχήμα και παίρνουμε ένα σφουγγάρι, το οποίο κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος. (τα σφουγγάρια κόβονται εύκολα με έναν κόφτη ή / και με ένα ψαλίδι).
Στην περίπτωση αυτή, το σφουγγάρι το έκοψα δύο φορές: μια κάθετα (στη μέση) και μια εγκάρσια για να γίνει πιο λεπτό.

Ο τρόπος που θα κόψουμε το σφουγγάρι εξαρτάται από το αρχικό του μέγεθος και από το μέγεθος του καλαθιού.
Το σφουγγαράκι θα τοποθετηθεί τελικά στο εσωτερικό του καλαθιού για να μειώσει το βάθος του, αλλά και για να μπορέσουμε αργότερα να καρφιτσώσουμε επάνω του τα μαρτυρικά
Στη συνέχεια κόβουμε ένα κομμάτι σατέν (εχώ χρησιμοποίησα φαρδιά κορδέλα) για να ντύσουμε το σφουγγαράκι ώστε το χρώμα του να μην φαίνεται, κι έπειτα το κολάμε στη βάση του καλαθιού. Εγώ γενικά χρησιμοποιώ τη θερμοκόλα σιλικόνης, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κόλλα (π.χ. UHU, ατλακόλ κλπ).
Το βασικό πλεονέκτημα της σιλικόνης είναι ότι στεγνώνει αμέσως, κι έτσι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς την κόλλα να στεγνώσει για να μπορέσει να τελειώσει την κατασκευή του.
Τώρα λοιπόν, που κολλήσαμε το σφουγγαράκι στο καλάθι, παίρνουμε σατέν ύφασμα για να ντύσουμε το εσωτερικό του.
Εγώ χρησιμοποίησα μισό μέτρο σατέν πλάτους 45 εκατοστών.
Αρχικά κόλλησα τις τέσσερις γωνίες κι έπειτα τα ενδιάμεσα.


Κόλλα έβαλα μόνο στο άνω μέρος στην περίμετρο του καλαθιού. Κάτω το ύφασμα είναι ελεύθερο και πλούσιο κι έτσι κάνει πτυχώσεις (αυτό που λέμε φρου φρου).

Έπειτα πήρα σατέν κορδέλα 4 εκατοστών, περίπου 1,5 φορά το μήκος της περιμέτρου του καλαθιού, και την κόλλησα ώστε να στολίζει σαν φουστανάκι το εξωτερικό μέρος του καλαθιού.
Επίσης κόλλησα με πτυχώσεις, κάτι σαν πρόχειρες πιέτες ή επίτειδες τσαλακωμένη. Στόχος μου είναι να φαίνεται η κορδέλα σαν να στέκεται ελεύθερα εκεί, και να μην είναι τσιτωμένη.

Αυτό γίνεται κι επειδή έτσι νομίζω ότι είναι καλύτερα αλλά και για να μπορούν να καλυφθούν πιθανές ατέλειες στην κατασκευή του καλαθιού (αν δεν είναι απόλυτα στρογγυλό και τεντώσουμε την κορδέλα τότε πραγματικά θα φανεί σαν ένα θεόστραβο καλαθάκι).

Τέλος πήρα κορδόνι αρκετά παχύ (1,5 εκατοστό περίπου) με γυαλιστερή υφή και το κόλλησα περιμετρικά, πάνω ακριβώς στο σημείο που ενώνετε το σατέν ύφασμα με τη σατέν κορδέλα.


Έτσι κάλυψα το σημείο της ένωσης, και στολίστηκε το καλαθάκι.
Ο φιόγκος φροντίζουμε να γίνει στο σημείο που ενώνονται οι δυο άκρες της κορδέλας, οπότε καλύπτεται κι αυτό.

Τώρα πια μπορούμε να καρφώσουμε τα σταυρουδάκια στο σφουγγαράκι!

Νομίζω πως είναι σχετικά απλή κατασκευή, η οποία βέβαια μπορεί να εμπλουτιστεί με λουλουδάκια, χαντρούλες, παγιέτες κι ότι άλλο χωράει η φαντασία μας.

Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Να είσαι καλά vaso vasoulla, φαντάζομαι κι εσύ ασχολείσαι με διάφορα χειροτεχνήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!