Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου...
Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό...
Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω.
Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά.
Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten, που τον βλέπετε στο πάνω μέρος της ανάρτησης.
Τα βασικά (ή και πρωτογενή) χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Ο συνδυασμός των βασικών χρωμάτων μπορεί να μας δώσει όλους τους δυνατούς χρωματισμούς
Δευτερογενή λέγονται τα χρώματα που δημιουργούνται με συνδυασμό των βασικών χρωμάτων και είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το μοβ.
Ειδικότερα:
Το κόκκινο και το μπλε μας δίνουν μοβ
Το κόκκινο και το κίτρινο μας δίνουν πορτοκαλί
Το κίτρινο και το μπλε μας δίνουν πράσινο
Αν παρατηρήσετε τον κύκλο, στο εσωτερικό του βλέπουμε τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε) να σχηματίζουν ένα τρίγωνο.
Η πλευρά του εσωτερικού τριγώνου, εφάπτεται με ένα τρίγωνο που έχει το χρώμα που σχηματίζουν τα δυο βασικά χρώματα όταν ενωθούν. Πραγματικά το βρήκα πολύ πρακτικό, και νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί η σχηματική αναπαράσταση προχωράει προς τα έξω και εξελίσσεται συνεχώς!
Ανακατεύοντας λοιπόν τα δευτερογενή χρώματα σχηματίζουμε τα τριτογενή
Συμπληρωματικά, λέγονται τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο και μεταξύ τους υπάρχει τέλεια αρμονία και αντίθεση. Έτσι λοιπόν, το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε, είναι το πορτοκαλί, και αν αλλάξουμε τόνο στο μπλε, τότε θα αλλάξουμε τόνο και στο πορτοκαλί, προκειμένου να έχουμε την τέλεια αρμονία.
Τα χρώματα επίσης, διακρίνονται σε ψυχρά και θερμά. Γενικά, τα κόκκινα και τα κίτρινα θεωρούνται θερμά χρώματα, ενώ τα μπλε είναι τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα.
Το λευκό και το μαύρο δεν θεωρούνται χρώματα (μονοχρωματικά ή και μη χρώματα) και χρησιμοποιούνται για να δώσουν τον τόνο (φως ή σκιά) σε κάποιο χρώμα. Έτσι λοιπόν, όταν στο κόκκινο βάλουμε λευκό έχουμε το ροζ (φωτεινό χρώμα), ενώ μια σταγόνα μαύρο, θα μας δώσει ένα σκούρο κόκκινο χρώμα.
Και για να πούμε και λίγα λόγια για τη συμβολική σημασία των χρωμάτων...
Το λευκό δίνει φως στα χρώματά μας, και είναι σύμβολο αγνότητας, τιμιότητας και αρμονίας.
Το μαύρο ενδυναμώνει τα υπόλοιπα χρώματα, αλλά μόνο του... δεν συμβολίζει κάτι που θα θέλαμε να έχουμε σε ένα γούρι... έτσι λοιπόν, το χρησιμοποιούμε, αλλά λίγο (πολύ λίγο) στα γούρια μας, για να δώσουμε μια ρεαλιστική νότα στην ευχή μας, αλλά ... όχι σαν ευχή ;)
Το κόκκινο είναι σύμβολο της δύναμης και του συναισθήματος. Θερμό χρώμα που αντιπροσωπεύει τον έρωτα και την αγάπη.
Το κίτρινο είναι φωτεινό και ζεστό χρώμα, σύμβολο της νιότης, της ενεργητικότητας και της σοφίας.
Το μπλε είναι ψυχρό χρώμα που υποδηλώνει εσωτερική δύναμη και πνευματικότητα.
Το γαλανό και το τυρκουάζ είναι δροσερά χρώματα που συμβολίζουν την αλήθεια, την αγνότητα και τη σταθερότητα.
Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης, και αποτελεί σύμβολο ελπίδας, νεότητας και γονιμότητας.
Το πορτοκαλί είναι θερμό χρώμα που εμπνέει κι αναζωογονεί. Είναι το χρώμα της αφθονίας, και εκφράζει δυναμισμό και φιλοδοξία.
Το ροζ θεωρείται το χρώμα της θηλυκότητας και της αγνότητας.
Το καφέ είναι γήινο χρώμα και συμβολίζει τη σταθερότητα και την ευσυνειδησία.
Το μοβ είναι σύνθετο χρώμα και συμβολίζει την πνευματικότητα και την ηρεμία.

... σας θυμίζω πως δεν είμαι ειδική στα χρώματα και στη ζωγραφική, απλά μοιράζομαι μαζί σας τα αποτελέσματα της αναζήτησής μου με θέμα "το χρώμα και τι μπορώ να κάνω εγώ με αυτό". Κάθε συμβουλή και σχόλιο θα μου ήταν πολύ χρήσιμα, και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων γι΄ αυτό!

Καλή εβδομάδα και Καλή επιτυχία στην ανάμιξη των χρωμάτων!

9 σχόλια:

 1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Θα την μελετήσω.. Καλή μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με τα χρώματα!
  Να σου πω οτι με τα βασικά
  κόκκινο.κίτρινο.μπλε.λευκό και μαύρο σε λάδια ζωγράφιζα για αρκετό καιρό φτιάχνοντας μόνη μου τις προσμήξεις και δημιουργώντας μοναδικές αποχρώσεις...
  Συνήθως όσο τα δουλεύεις αυτά τα καταλαβαίνεις καλύτερα.
  Ωστόσο αν μου επιτρέπεις θα έλεγα ότι μετά απο την μίξη πχ. κόκκινου και κίτρινου για να βγάλουμε ένα όμορφο πορτοκαλί, αν το θέλουμε κάπως πιο ανοιχτό σε απόχρωση καλύτερα να μη βάλουμε λευκό γιατί θολώνει την απόχρωση, παίζουμε με τα ιδια χρωματα για να βγαλουμε αυτό που θέλουμε, λίγο περισσότερο κίτρινο ή λίγο περισσότερο κόκκινο, το ίδιο και στα σκούρα,
  λίγο παραπάνω μπλέ στο κίτρινο δίνει πιο σκούρο πράσινο....

  Την σημερινή σου ανάρτηση θα την έλεγα μάθημα οικονομίας για όσους χρησιμοποιούν τα χρώματα.

  την καλημέρα και τα φιλιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
  Καλή Χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ενδιαφέρουσες πληροφορείες για τα χρώματα... αυτά ειναι που όμορφαίνουν τη ζωή μας...σκεφτήτε να ήταν... όλα γκρίζα;;;;χρωματα ότι ομορφότερο!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Απαντήσεις
  1. Πρόσθεσε στο λευκό σταγόνες μπλε. όταν πετύχεις ένα γαλάζιο που σου αρέσει, τότε πρόσθεσε 1 -2 σταγόνες κίτρινο.
   Το βεραμάν είναι μια ... γαλαζοπράσινη απόχρωση,οπότε ανακατεύουμε ότι μας χρειάζεται για το γαλάζιο και ότι μας χρειάζεται για το πράσινο
   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 7. με ποιον συνδυασμο χρωματων μπορω να φτιαξω κιτρινο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Τα βασικά (ή και πρωτογενή) χρώματα είναι το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Ο συνδυασμός των βασικών χρωμάτων μπορεί να μας δώσει όλους τους δυνατούς χρωματισμούς"
   Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να το φτιάξεις.
   Παρόλα ταύτα, αν έχεις κίτρινο και θέλεις να το κάνεις πιο ανοιχτό μπορείς να προσθέσεις λευκό ή αν θέλεις να το κάνεις κροκί - τότε θα του προσθέσεις μια σταγόνα κόκκινο κλπ
   Εφόσον έχεις το πρώτο κίτρινο, τότε μπορείς να φτιάξεις αποχρώσεις του κίτρινου.
   Πειρραματίσου λίγο και θα δεις ότι μπορείς να φτιάξεις υπέροχα πράγματα!
   Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!