Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Τα χρώματα και η σημασία τους: Πορτοκαλί και Κίτρινο

Το πορτοκαλί είναι σύνθετο χρώμα, δημιουργείται με την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου κι έτσι εμπεριέχει συμβολισμούς κι έννοιες και των δύο χρωμάτων. Θεωρείται θερμό χρώμα, και είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Συμβολίζει την πολυτέλεια, την λαμπρότητα και την ευτυχία και διεγείρει την δημιουργικότητα Γενικά, μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή.
Θεωρείται ως το χρώμα που διώχνει την θλίψη, χαλαρώνει και ανακουφίζει.
Δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες, εμπνέει, ισορροπεί κι απελευθερώνει. Επίσης, αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη.
Είναι το χρώμα θρέψης, γι΄ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκαλί χρώμα επιταχύνει στην ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου.

Το κίτρινο είναι το χρώμα του ήλιου!
Χρώμα φωτεινό, που δείχνει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στην διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθημάτων και πλήρη απελευθέρωση από πάθη (ας μην ξεχνάμε πως είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται πολύ στην θρησκευτική ζωγραφική, στο φωτοστέφανο των αγίων).
Επίσης, χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά ...και εμπνέει.
Εκφράζει τη νεότητα, την χαρά, καθαρίζει το νου κι εξαγνίζει τις σκέψεις.
Συχνά συνδέεται με την απάτη, τη δειλία και την ζήλια (το άτονο κίτρινο έχει χρησιμοποιηθεί ως χρώμα προδοσίας στην απεικόνιση του Ιούδα.)
Στην χρυσαφένια του απόχρωση (χρυσοκίτρινο) αντιπροσωπεύει την πνευματική τελείωση και την ηρεμία.
Το σκοτεινό (σκούρο η «λασπωμένο») κίτρινο συμβολίζει το δόλο, την προδοσία, την φιλοδοξία, τη μυστικοπάθεια, την απιστία και την φιλαργυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!