Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Οι μπομπονιέρες άρχισαν...


Η νηστεία τελείωσε, το Πάσχα πέρασε, ήρθε ο καιρός των γάμων και των βαπτίσεων!
Μια περίοδος γεμάτη προετοιμασίες και καλέσματα. Δώρα, ευχές, στολισμοί, και μοναδικές ιδέες για μοναδικές στιγμές.
Η μπομπονιέρα αποτελεί τη μαρτυρία του γάμου ή της βάπτισης. Σύμφωνα με την παράδοση οι Ευρωπαίοι αριστορκάτες προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν βαπτίσεις ή και γάμους και στην Αρχαία Ρώμη προσέφεραν φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα στους καλεσμένους για να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους στο γεγονός.
Η σημασία της λέξης "μπομπονιέρα" είναι ένα μικρό δοχείο ή κουτί για ζαχαρωτά (καραμέλες). Αρχικά μπομπονιέρες μπορούσαν να προσφέρουν μόνον οι πλούσιοι. Αιτία γι΄ αυτό δεν ήταν μόνον το κόστος του δώρου αλλά και η υψηλή τιμή της ζάχαρης.
Τον 13ο αιώνα, έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης αμυγδαλων και φρούτων με ζάχαρη και μετά τη βιομηχανική επανάσταση, που η μαζική παραγωγή έγινε συμφέρουσα, η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε πλεον διαθέσιμη για όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Σύμφωνα με την παράδοση τα γλυκά κουφέτα (με σοκολάτα, ζάχαρη, φρούτα, αμύγδαλο κλπ) και τα ζαχαρωτά ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού ή άλλα γλυκάκια προσφέρονται στις βαπτίσης, για να γλυκάνουν τους καλεσμένους και αποτελούν ευχή για να έχει γλυκια κι όμορφη ζωή το βρέφος. Τα κουφέτα μπορεί να έχουν μονό αριθμό, που συμβολίζει τη μοναδικότητα της ημέρας που το βρέφος αποκτά όνομα, ή ζυγό αριθμό που συμβολίζει το μελλοντικό ζευγάρωμα του παιδιού - και τους απογόνους που θα κάνει.
Από την άλλη στους γάμους, τα κουφέτα (παραδοσιακά) είναι ανάμεικτα, μερικά γλυκά και μερικά με πυκραμύγδαλο. Τα γλυκά συμβολίζουν τις γλυκές στιγμές που μέλλεται να ζήσει το ζευγάρι και τα πικρά τις δύσκολες στιγμές που έχει (αναπόφευκτα) η ζωή. Οι καλεσμένοι λαμβάνοντας την μπομπονιέρα (και τρώγοντας τα κουφέτα) δηλώνουν κατά έναν τρόπο ότι θα μοιραστούν και θα βοηθήσουν το ζευγάρι στις γλυκές ή δύσκολες στιγμές τους. Ο αριθμός των κουφέτων στο γάμο είναι μονός (αυστηρά) και δηλώνει τη μοναδικότητα της τελετής της ένωσης τους!

Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζουν οι τελετές αυτές, και μαζί με αυτές και η παραγωγή σχεδίων για μπομπονιέρες που θα τις συνοδεύουν...
Σας δείχνω τρια σχεδιάκια από αυτά που βάλαμε στη βιτρίνα μας (αυτά που είναι κρατημένα για γάμους ή βαπτίσεις θα σας τα δείξω αφού περάσει η ημερομηνία που μου δώσαν τα κορίτσια, αφού δεν ξερω άλλο τρόπο για να προστατέψω την αντιγραφή...)
Τα τρια αυτά σχεδιάκια είναι της Λαμπρινής (συνεργάτης και φίλη που δεν έχει πρόσβαση στο internet... ακομα... )

1 σχόλιο:

  1. Χριστιάννα πέρασε απο blog μου να πάρεις το βραβείο που σ αφιερώνω
    μ όλη μου την αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!