Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tutorial: Πως θα φτιάξω μόνη μου τις μπομπονιέρες ;

Η βάφτιση είναι μια μοναδική στιγμή στη ζωή τόσο του παιδιού, όσο και των γονιών του. Σημαντικό στοιχείο της βάφτισης είναι και οι μπομπονιέρες. Η μπομπονιέρα αποτελεί τη μαρτυρία του γάμου ή της βάπτισης. Σύμφωνα με την παράδοση οι Ευρωπαίοι αριστορκάτες προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν βαπτίσεις ή και γάμους και στην Αρχαία Ρώμη προσέφεραν φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα στους καλεσμένους για να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους στο γεγονός.
Η σημασία της λέξης "μπομπονιέρα" είναι ένα μικρό δοχείο ή κουτί για ζαχαρωτά (καραμέλες). Αρχικά μπομπονιέρες μπορούσαν να προσφέρουν μόνον οι πλούσιοι. Αιτία γι΄ αυτό δεν ήταν μόνον το κόστος του δώρου αλλά και η υψηλή τιμή της ζάχαρης.
Τον 13ο αιώνα, έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης αμυγδαλων και φρούτων με ζάχαρη και μετά τη βιομηχανική επανάσταση, που η μαζική παραγωγή έγινε συμφέρουσα, η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε πλεον διαθέσιμη για όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Σύμφωνα με την παράδοση τα γλυκά κουφέτα (με σοκολάτα, ζάχαρη, φρούτα, αμύγδαλο κλπ) και τα ζαχαρωτά ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού ή άλλα γλυκάκια προσφέρονται στις βαπτίσης, για να γλυκάνουν τους καλεσμένους και αποτελούν ευχή για να έχει γλυκια κι όμορφη ζωή το βρέφος. Τα κουφέτα μπορεί να έχουν μονό αριθμό, που συμβολίζει τη μοναδικότητα της ημέρας που το βρέφος αποκτά όνομα, ή ζυγό αριθμό που συμβολίζει το μελλοντικό ζευγάρωμα του παιδιού - και τους απογόνους που θα κάνει.
Από την άλλη στους γάμους, τα κουφέτα (παραδοσιακά) είναι ανάμεικτα, μερικά γλυκά και μερικά με πυκραμύγδαλο. Τα γλυκά συμβολίζουν τις γλυκές στιγμές που μέλλεται να ζήσει το ζευγάρι και τα πικρά τις δύσκολες στιγμές που έχει (αναπόφευκτα) η ζωή. Οι καλεσμένοι λαμβάνοντας την μπομπονιέρα (και τρώγοντας τα κουφέτα) δηλώνουν κατά έναν τρόπο ότι θα μοιραστούν και θα βοηθήσουν το ζευγάρι στις γλυκές ή δύσκολες στιγμές τους. Ο αριθμός των κουφέτων στο γάμο είναι μονός (αυστηρά) και δηλώνει τη μοναδικότητα της τελετής της ένωσης τους!
Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζουν οι τελετές αυτές, και μαζί με αυτές και η παραγωγή σχεδίων για μπομπονιέρες που θα τις συνοδεύουν...
Ας δούμε όμως μερικούς τρόπους για να φτιάξουμε μόνες μας, τις μπομπονιέρες βάφτισης του παιδιού μας.

Αρχικά, διαλέγουμε το θέμα της μπομπονιέρας και τα υλικά που θα χρειαστούμε. Για μπομπονιέρες με τούλι, το βασικότερο υλικό που θα χρειαστούμε είναι το τούλι, το οποίο μπορούμε να το παραγγείλουμε κομμένο σε διάσταση 27*27 συνήθως, στρογγυλό ή τετράγωνο.


Παίρνουμε λοιπόν δύο κομμάτια τούλι, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, και στο εσωτερικό τοποθετούμε τα κουφέτα μας. Στη συνέχεια κλείνουμε το τούλι, ώστε να σχηματιστεί ο βασικός κορμός της μπομπονιέρας μας


Έπειτα (φωτογραφίες 2-3) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διακοσμητικό που από μόνο του κρατάει την μπομπονιέρα μας κλειστεί, όπως για παράδειγμα ένα στεφανάκι (όμοιο με αυτά που φτιάξαμε σε προηγούμενο tutorial).



Εναλλακτικά, μπορούμε να δέσουμε μια κορδέλα της αρεσκείας μας, και να στηρίξουμε σε αυτή κάποιο διακοσμητικό π.χ. ένα ανθάκι, ένα παιχνιδάκι, ένα επάργυρο στοιχείο ή ότι άλλο εμείς διαλέξουμε.


Η κορδέλα είναι συνήθως πάχους 2,5 εκατοστών, χωρίς να αποκλείονται και στενότερες ή φαρδύτερες κορδέλες.
Μπομπονιέρες τέτοιου τύπου, συνήθως τοποθετούνται σε καλάθι για να προσφερθούν.


Στην περίπτωση που θέλουμε το κεντρικό στοιχείο να είναι μεγαλύτερο από το τούλι, τότε προμηθευόμαστε τούλι με το μέτρο, και το κόβουμε σε κομμάτια 10*10 εκατοστά για την περίπτωσή μας που το διακοσμητικό είναι ένα μολυβάκι Για το συγκεκριμένο δείγμα, χρησιμοποιήθηκαν δύο κομμάτια 50 εκατοστών από κορδέλα πάχους 3 χιλιοστών και με αυτά δέθηκε το «πουγκάκι» που σχηματίσαμε με το τούλι, και στη συνέχεια αυτό προσαρμόστηκε πάνω στο μολυβάκι. 

Μπομπονιέρες τέτοιου τύπου συνήθως τοποθετούνται σε μεταλλικά κουβαδάκια για να προσφερθούν
Ένας άλλος, επίσης πολύ απλός τρόπος για να φτιάξουμε μόνες μας τις μπομπονιέρες, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτάκι, συνήθως 10*10 εκατοστά. Στο εσωτερικό του τοποθετούμε τα κουφέτα τυλιγμένα σε τούλι ή σελοφάν. Το τυλίγουμε σαν δώρο με κορδέλα (συνήθως 2,5 εκατοστών) και σχηματίζουμε φιόγκο. Αυτό μπορεί να μείνει ως έχει ή/και να προστεθεί στο κέντρο του φιόγκου ένα διακοσμητικό στοιχείο – χαντρούλες ή ότι άλλο σκεφτούμε.

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε ένα μέτρο λευκή κορδέλα 2,5 εκατοστών, κι ένα μέτρο σιέλ κορδέλα 3 χιλιοστών, και δέθηκαν μαζί σε κουτάκι 10*10 εκατοστών.

Όπως βλέπετε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα τελικά... Καλή επιτυχία!

Σημείωση: το tutorial αυτό, έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το LookAbout και με υλικά από το Lucas

Σχόλια

  1. Καλήμερα!!!! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που δίνεις!!!
    Πολύ καλή κ η πληροφόρηση γύρω από τις μπομπονιέρες, μάθαμε κ αυτά που δεν ξέραμε;)!!!
    Ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας:)!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/