Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Βραχιολάκια για το Μάρτη

Βραχιολάκια για το Μάρτη
Ο "Μάρτης" είναι ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από λευκή και κόκκινη κλωστή και φοριέται, σύμφωνα με την παράδοση από την 1η Μαρτίου έως και τις 31 Μαρτίου, για να μας προστατεύει από τον κάψιμο του ήλιου.
Πρόκειται για παράδοση που έχει τις ρίζες της στα Ελευσίνια Μυστήρια, υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, το βραχιόλι θεωρείται ιερό και για το λόγο αυτό δεν πετιέται, αλλά δένεται στο φιτίλι της πασχαλινής λαμπάδας και καίγεται το βράδυ της Αναστάσεως. Σε άλλες περιοχές καίνε τα βραχιολάκια στις φωτιές που ανάβουν για το κάψιμο του Ιούδα.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το βραχιόλι φοριέται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια, και τότε το αφήνουμε στα κλαδιά, για να το πάρουν τα πουλιά και να φτιάξουν φωλιές.

Πολύχρωμα ανοιξιάτικα βραχιόλια
Έτσι λοιπόν κι εγώ, ξεσηκώθηκα παραμονές του μήνα, κι έφτιαξα μερικά βραχιολάκια για το Μάρτη! Πιο απλά - με άσπρη και κόκκινη κλωστή και χαντρούλες, αλλά και πιο σύνθετα, με κόκκινο ή λευκό ματάκι .... και ... αφού συνήθισαν τα χέρια μου να κάνουνε κομπάκια ... πήρα κι άλλα νήματα κι έκανα και μια σειρά πολύχρωμα βραχιολάκια!
Πώς σας φαίνονται?

1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφα1 Ελπ'ιζω ο Μάρτης και φέτος να τιμήσει τα βραχιολάκια του και να μην γίνει Μάρτης Γδάρτης και Παλουκοκάφτης! Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!