Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Το γαϊτανάκι

Το γαϊτανάκι είναι ένα αποκριάτικο έθιμο -  ένα χορευτικό παιχνίδι, με το οποίο γεμίζουν χρώματα και γέλια οι πλατείες. Κυριαρχεί στα αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που θα το συναντήσουμε και σε παιδικά party, κατασκηνώσεις κλπ.
Το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αγροτικών κυρίως περιοχών, και σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας. Ο παραδοσιακός αυτός χορός, πέρασε στη χώρα μας από τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη χαρά στη λύπη, από το χειμώνα στην άνοιξη, από τη ζωή στο θάνατο, αλλά και το αντίθετο.
Γαϊτανάκι - πολύχρωμες κορδέλες
Η λέξη "γαϊτανάκι" προέρχεται από την μεσαιωνική λέξη "γαϊτάνιν" που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, κορδέλα.

Πολύχρωμες κορδέλες, δένονται σε κεντρικό κοντάρι, και οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι/ χορευτές πλέκουν χορεύοντας με συγκεκριμένες κινήσεις γύρω από το στύλο, το γαϊτανάκι ή αλλιώς μια πολύχρωμη πλεξούδα. 

πλεξούδα σε γαϊτανάκι
Πως παίζεται το γαϊτανάκι; 
Σύμφωνα με την παράδοση, για το γαϊτανάκι χρειάζονται 13 άτομα. Ένας κρατάει το στύλο στο κέντρο. Από το στύλο κρέμονται 12 κορδέλες και κάθε κορδέλα την κρατάει ένας χορευτής. Οι χορευτές γυρίζουν κυκλικά γύρω από το στύλο, αλλάζοντας κατά διαστήματα τον τρόπο που κινούνται στον κύκλο τους, και με τα βήματα τους πλέκουν τις κορδέλες σε όμορφες κοτσίδες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο κύκλος στενεύει όσο οι κορδέλες τυλίγονται γύρω από το στύλο, μέχρι τη στιγμή που ο στύλος μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη πλεξούδα. Τότε ο χορός συνεχίζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ξετυλίγοντας τις κορδέλες από το στύλο.

Τα γαϊτανάκια που στήνονται σε πλατείες την περίοδο της αποκριάς, χορεύονται από πολύ περισσότερους ανθρώπους, με πολύ κέφι και σπανίως ακολουθούνται κάποια χορευτικά βήματα, αλλά παρόλα ταύτα, υπάρχουν βήματα!

Σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα αυτά τα δυο σκίτσα με βήματα που μας βοηθούν να φτιάξουμε υπέροχες κοτσίδες στους στύλους 
και διαφορετικούς σχηματισμούς με τις κορδέλες μας
... Αν βρεθείτε λοιπόν μπροστά σε ένα γαϊτανάκι ... και περισσεύει μια κορδέλα και για εσάς, αρπάξτε τη χρωματιστή άκρη και μπείτε στο χορό!
Με βήματα ή χωρίς, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να γίνουμε κι εμείς κομμάτι του πολύχρωμου κύκλου της ζωής!
Γαϊτανάκι με πολύχρωμες κορδέλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!