Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Σύμβολα και ερμηνείες

Γούρια... Μια ιστορία χρόνων...

ΤΟ ΡΟΔΙ Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.
ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ του αλόγου θεωρείται σα σύμβολο ευτυχίας και προφυλάσει από το κακό μάτι. Γι’ αυτό αν το βρούμε πρέπει να το κρεμάσουμε πίσω από την πόρτα και μάλιστα με τα άνοιγμα προς τα πάνω. Το πέταλο πράγματι φέρνει γούρι γιατί είναι σιδερένιο. Ο σίδηρος που συνδέεται με τον πλανήτη Άρη, διαθέτει πράγματι εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι το μόνο μέταλλο που φέρνει γούρι σε όλες τις περιπτώσεις.
ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ Από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος.
ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ το είχε πάρει η Εύα από τον Παράδεισο φεύγοντας. Επίσης οι αρχαίοι Δρυίδες πίστευαν πως έχει μαγικές ικανότητες και πως μπορούσε αυτός που το κρατούσε να βλέπει φαντάσματα που δεν μπορούσαν να βλέπουν οι άλλοι.
ΟΙ ΓΑΤΕΣ Η μαύρη γάτα θεωρείται καλός οιωνός στην Βρετανία και την Αυστραλία. Για την Βρετανία επίσης, οι ξανθοάσπρες γάτες είναι καλή τύχη για όποιον τις έχει στο σπίτι του, και για την Πρώην Σοβιετική Ένωση ισχύει το ίδιο, αλλά για τις μπλε γάτες.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ - ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ Φοριούνται σαν φυλαχτό ενάντια σε δαιμόνια. Λέγεται ότι οι δαίμονες δεν αντέχουν τον ήχο της καμπάνας. Ο ήχος των κουδουνιών θεωρείται πως καλεί τη φύση να ξυπνήσει και να υποδεχθεί την άνοιξη. Σύμφωνα με την εκκλησία, οι εύηχες καμπάνες καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην Εκκλησία. Έχουν πάρει την ονομασία τους από την Καμπανία, περιοχή της Ιταλίας, στην οποία πρωτοκατασκευάστηκαν. Συμβολίζουν δε τις σάλπιγγες των αγγέλων για εγρήγορση.
ΜΑΤΙ: Μικρές μπλε χάντρες σε σχήμα ματιού φοριούνται για προστασία από το μάτιασμα
ΒΑΤΡΑΧΟΣ: Ένα φυλαχτό σε σχήμα βατράχου, προστατεύει από το μάτιασμα..
ΧΡΗΜΑΤΑ: Αν βρεις χρήματα στον δρόμο, είναι καλή τύχη για τα επαγγελματικά σου. Aπό την Aρχαιότητα τα νομίσματα είχαν κάποιο μαγικό χαρακτήρα κατά το πρότυπο των φυλακτών. Στον Mεσαίωνα εξέφραζαν την εξουσία μιας πολιτείας, ενός βασιλιά ή ενός άρχοντα. H δύναμη του νομίσματος στηρίζεται σε δύο στοιχεία: στα σύμβολα τα οποία έχουν χαραχτεί πάνω σε αυτά αλλά και στη διπλή όψη τους που ταυτίζεται με την ίδια την αντίφαση της ζωής
ΣΤΑΦΥΛΙ : Σύμβολο της άνοιξης, της νεότητας και της γονιμότητας. Συμβολίζει επίσης τη θεία κοινωνία και την ευλογία
ΕΛΙΑ : Σύμβολο ειρήνης. Θεωρείται το δέντρο του καλού, της ελπίδας και αγγελιοφόρος του θείου ελέους. Σύμβολο του ελληνισμού και του πολιτισμού.
ΟΣΤΡΑΚΑ : Θεωρούνται εμβλήματα καλής τύχης και σύμβολα του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!