Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Καρφίτσα από τσόχα - βήμα βήμα


Η καρφίτσα αυτή κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, για ένα φουστάνι με βαθύ νεκολτέ, σε πράσινο λαδί και μωβ χρώμα. Σκοπός της κυρίας που τη ζήτησε ήταν να καλύψει το μεγάλο άνοιγμα που είχε το φουστάνει στο μπροστινό μέρος.
Αρχικά επιλέξαμε τα ανθάκια και τις γυάλινες χάντρες σε μωβ χρώμα και στριφτό κορδόνι σε λαδί χρώμα (δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία από το φουστάνι για να δείτε τα χρώματά του, αλλά πραγματικά ταιριάζουν απόλυτα).
Τα ανθάκια από τσόχα μπορεί κανείς να τα φτιάξει αρκετά εύκολα κόβοντας την τσόχα στο επιθυμητό σχήμα. Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόριο σε ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων και είναι ιδιαίτερα οικονομικά
Στη συνέχεια με μωβ συρματάκι 0,5 χιλιοστών στηρίξαμε τη χάντρα στο κέντρο του λουλουδιού.

Κι επαναλάβαμε τη διαδικασία αυτή για τέσσερα ανθάκια, ώστε να αποκτήσει η καρφίτσα το επιθυμητό μέγεθος.
Έπειτα κολλήσαμε το κορδόνι ξεκινώντας από το κέντρο (κυκλώσαμε τη χάντρα) και βγήκαμε περιμετρικά γύρω από το λουλούδι. Η άκρη του κορδονιού καταλήγει στο πίσω μέρος του λουλουδιού.

Η διαδικασία επαναλήφθηκε τέσσερις φορές, για τα τέσσερα ανθάκια. Κατά την κόλληση του κορδονιού στην τσόχα, αυτή έπαψε πλέον να είναι επίπεδη και απέκτησε και τρίτη διάσταση, αλλά αυτό είναι κάτι που δίνει κίνηση στο λουλούδι μας και μας αρέσει. Επίσης η κόλλα έδωσε μεγαλύτερη σταθερότητα στην τσόχα, την κάνει πιο σκληρή και σταθερή, κι αυτό επίσης είναι πλεονέκτημα, γιατί η καρφίτσα θα πρέπει τελικά να είναι ανθεκτική σε πιέσεις π.χ. από το λουράκι της γυναικείας τσάντας με το οποίο μπορεί να έρθει κάποια στιγμή σε τριβή ή ακόμη και σε αγκαλιές με άλλους ανθρώπους (θα ήταν πραγματικά δυσάρεστο, μετά από μια θερμή αγκαλιά με έναν άνθρωπο, να αναφωνήσουμε "Ωχ! μου χάλασες την καρφίτσα..."

Τώρα φτάσαμε στην τελική ευθεία!
Με πετονιά (η οποία πλεονεκτεί έναντι άλλων υλικών γιατί είναι διάφανη και πολύ ανθεκτική) ράψαμε τα λουλουδάκια μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσει η καρφίτσα μας το επιθυμητό σχήμα.


Για τη συγκεκριμένη καρφίτσα, ράφτηκαν με πετονιά, στο πίσω μέρος δυο παραμάνες, μία στο δεξί και μια στο αριστερό ανθάκι, γιατί θα πρέπει να στηριχθεί δεξιά κι αριστερά, ανάμεσα στο νεκολτέ, το οποίο θα πρέπει και να καλύπτει.
Παρόλα αυτά, θεωρώ πως είναι ωραία ιδέα να χρησιμοποιηθεί αργότερα και για να διακοσμήσει μια μονόχρωμη τσάντα ή ακόμη και στην αγκράφα της ζώνης ή (γιατί όχι) και στην κορδέλα για τα μαλλιά!
Σημείωση: Στην περίπτωση που φτιάξετε μόνες σας τα λουλουδάκια, η τσόχα από μόνη της είναι λίγο μαλακιά, γι΄ αυτό καλό είναι πριν ξεκινήσετε, να την περάσετε μια στρώση ατλακόλ. Έτσι θα γίνει πιο σταθερή και δεν θα βρωμίζει εύκολα!
Καλή επιτυχία σε όποιον δοκιμάσει!

3 σχόλια:

 1. Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!!
  Ευχομαι η νέα χρονιά να φέρει αγάπη,υγεία,και ευτυχία σε σενα και στην οικογενειά σου και φυσικά πολλές υπέροχες δημιουργίες!!  Πάρα πολύ ομορφη ιδέα!!
  θα το δοκιμάσω και εγώ !!
  σε ευχαριστούμε πολύ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ όμορφη είναι η καρφίτσα!!! και το χρώμα της απίθανο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή Χρονία με υγεία, χαρά και έντονη δημιουργικότητα!!!

  Πανέμορφη η καρφίτσα! Μπράβο...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!