Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Δέκα λεπτά για μια καλή χρονιά!

Η δεκάρα, αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση το κεντρικό στοιχείο του γουριού.
Είναι ένα νόμισμα γεμάτο αναμνήσεις και με έντονα συμβολική σημασία.
Στο γούρι αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης ένα πεντάλεπτο, ένα δεκάλεπτο κι ένα εικοσάλεπτο, σε φυσικό μέγεθος, (αντίγραφα των ελληνικών νομισμάτων).
Τα χρήματα από την αρχαιότητα έχουν ένα μαγικό χαρακτήρα, κάτι σαν φυλαχτά.
H δύναμη του νομίσματος στηρίζεται σε δύο στοιχεία: στα σύμβολα τα οποία έχουν χαραχτεί πάνω σε αυτά αλλά και στη διπλή όψη τους που ταυτίζεται με την ίδια την αντίφαση της ζωής. Στη δεκάρα απεικονίζεται το σταφύλι, στην πεντάρα το σιτάρι και στην εικοσάρα η ελιά. Όλα είναι φυτά σύμβολα της αφθονίας και της γονιμότητας. Σχετίζονται με την πληθώρα αγαθών και την κάλυψη των ανθρωπινων αναγκών.
Το σταφύλι ειδικότερα είναι σύμβολο της άνοιξης της νεότητας και της γονιμότητας. Το στάχυ είναι σύμβολο γονιμότητας. Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, ελπίδας, και γονιμότητας.
Στο πάνω μέρος του γουριού, μια πλεξούδα κι ο κόμπος αποτελούν σύμβολα του απείρου (σχηματίζεται το 8, δηλαδή το άπειρο), κάτι σαν "η ευχή ή/και η ευλογία του γουριού να κρατήσει για πάντα!
Ο σταυρός είναι σύμβολο της πίστης μας, προστατεύει κι ευλογεί τους ανθρώπους και τις πράξεις τους.
Το πέταλο είναι σύμβολο ευτυχίας και προφυλάσσει από το κακό μάτι. Λέγεται πως οι δυνάμεις που κρύβει το πέταλο ενισχύονται όταν αυτό έχει επτά τρύπες (τρεις σε κάθε πλευρά και μια στο κέντρο) όπως σε αυτή την περίπτωση...
Το σπίτι, ο οίκος του ανθρώπου, και η καρδιά στο παραθυράκι, είναι μια ευχή για αγάπη, αρμονία και οικογενειακή θαλπωρή.
Για τους αρχαίους Αιγυπτίους τα αστέρια αποτελούσαν τις φωτεινές ψυχές που κατοικούν ανάμεσα στους θεούς. Το πεντάκτινο αστέρι για τους πρώτους χριστιανούς σήμαινε την αλήθεια, το θρησκευτικό μυστικισμό και την εργασία του δημιουργού. Tο άστρο συμβολίζει κάτι ανώτερο, την αναγγελία ενός ελπιδοφόρου γεγονότος, φέρνει το μήνυμα του φωτός, της ελπίδας, της εξέλιξης, τον λόγο του Θεού.
Το λευκό στα κορδόνια, είναι χρώμα αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ' όλα τα χρώματα της ίριδας) όπου εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, και την ειλικρίνεια. Το λευκό είναι το Ναι στη γλώσσα των χρωμάτων. Γενικότερα, προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Το λευκό συμβολίζει το φως του ήλιου, πηγή ενέργειας απαραίτητη για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας.
Το τυρκουάζ στα κορδόνια είναι το χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου.
Το γαλάζιο στις χάντρες και στα κορδόνια είναι το χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας, της αρμονίας, της ηρεμίας και της ελπίδας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόμα, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή.
Το μπλε σκούρο στις χάντρες και στα κορδόνια είναι το χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, και την εξουσία.
Είναι ένα γούρι γεμάτο κρυφά νοήματα και πολλές ευχές τια ευτυχισμένο το 2010!

8 σχόλια:

 1. Χριστιάνα καλησπέρα !!
  πέρνα απο το μπλόκ μου σου έχω ένα δωράκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χριστιάνα Καλή Χρονιά σου εύχομαι!Υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου!Και αυτό το γούρι είναι υπέροχο όπως όλες οι δημιουργίες σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακαρι να πιασουν οι ευχες ολων μας και αυτη η χρονια να ειναι οσο το δυνατον καλυτερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να είστε καλά κορίτσια, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
  my craft and art creations σε ευχαριστώ πολύ!!!!! Είσαι πολύ γλυκιά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. I love this one, so beautiful.

  Lúcia
  www.fazemosdeconta.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Lucia, thank you so much :)))
  Diamond Rings, I am sorry, but it is not very easy to change the language of the blog... as you can see, sometimes I have both languages, greek and english, but its hard to do this always, at least for now. thank you for coming here, I will try harder, but I can not promise that :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χριστιάννα μου καλημέρα, εχω συμπληρώσει μια μικρή παραγγελία για καποια υλικα που χρειάζομαι! σε παρακαλώ πες μου σε ποιο email να την στειλω! Περιμένω σύντομα απάντηση γιατι τα βιάζομαι!!!!

  Πολλά φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!