Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δέκα λεπτά για μια καλή χρονιά!

Η δεκάρα, αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση το κεντρικό στοιχείο του γουριού.
Είναι ένα νόμισμα γεμάτο αναμνήσεις και με έντονα συμβολική σημασία.
Στο γούρι αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης ένα πεντάλεπτο, ένα δεκάλεπτο κι ένα εικοσάλεπτο, σε φυσικό μέγεθος, (αντίγραφα των ελληνικών νομισμάτων).
Τα χρήματα από την αρχαιότητα έχουν ένα μαγικό χαρακτήρα, κάτι σαν φυλαχτά.
H δύναμη του νομίσματος στηρίζεται σε δύο στοιχεία: στα σύμβολα τα οποία έχουν χαραχτεί πάνω σε αυτά αλλά και στη διπλή όψη τους που ταυτίζεται με την ίδια την αντίφαση της ζωής. Στη δεκάρα απεικονίζεται το σταφύλι, στην πεντάρα το σιτάρι και στην εικοσάρα η ελιά. Όλα είναι φυτά σύμβολα της αφθονίας και της γονιμότητας. Σχετίζονται με την πληθώρα αγαθών και την κάλυψη των ανθρωπινων αναγκών.
Το σταφύλι ειδικότερα είναι σύμβολο της άνοιξης της νεότητας και της γονιμότητας. Το στάχυ είναι σύμβολο γονιμότητας. Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, ελπίδας, και γονιμότητας.
Στο πάνω μέρος του γουριού, μια πλεξούδα κι ο κόμπος αποτελούν σύμβολα του απείρου (σχηματίζεται το 8, δηλαδή το άπειρο), κάτι σαν "η ευχή ή/και η ευλογία του γουριού να κρατήσει για πάντα!
Ο σταυρός είναι σύμβολο της πίστης μας, προστατεύει κι ευλογεί τους ανθρώπους και τις πράξεις τους.
Το πέταλο είναι σύμβολο ευτυχίας και προφυλάσσει από το κακό μάτι. Λέγεται πως οι δυνάμεις που κρύβει το πέταλο ενισχύονται όταν αυτό έχει επτά τρύπες (τρεις σε κάθε πλευρά και μια στο κέντρο) όπως σε αυτή την περίπτωση...
Το σπίτι, ο οίκος του ανθρώπου, και η καρδιά στο παραθυράκι, είναι μια ευχή για αγάπη, αρμονία και οικογενειακή θαλπωρή.
Για τους αρχαίους Αιγυπτίους τα αστέρια αποτελούσαν τις φωτεινές ψυχές που κατοικούν ανάμεσα στους θεούς. Το πεντάκτινο αστέρι για τους πρώτους χριστιανούς σήμαινε την αλήθεια, το θρησκευτικό μυστικισμό και την εργασία του δημιουργού. Tο άστρο συμβολίζει κάτι ανώτερο, την αναγγελία ενός ελπιδοφόρου γεγονότος, φέρνει το μήνυμα του φωτός, της ελπίδας, της εξέλιξης, τον λόγο του Θεού.
Το λευκό στα κορδόνια, είναι χρώμα αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ' όλα τα χρώματα της ίριδας) όπου εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, και την ειλικρίνεια. Το λευκό είναι το Ναι στη γλώσσα των χρωμάτων. Γενικότερα, προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Το λευκό συμβολίζει το φως του ήλιου, πηγή ενέργειας απαραίτητη για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας.
Το τυρκουάζ στα κορδόνια είναι το χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου.
Το γαλάζιο στις χάντρες και στα κορδόνια είναι το χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας, της αρμονίας, της ηρεμίας και της ελπίδας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόμα, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή.
Το μπλε σκούρο στις χάντρες και στα κορδόνια είναι το χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, και την εξουσία.
Είναι ένα γούρι γεμάτο κρυφά νοήματα και πολλές ευχές τια ευτυχισμένο το 2010!

Σχόλια

  1. Χριστιάνα καλησπέρα !!
    πέρνα απο το μπλόκ μου σου έχω ένα δωράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστιάνα Καλή Χρονιά σου εύχομαι!Υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου!Και αυτό το γούρι είναι υπέροχο όπως όλες οι δημιουργίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακαρι να πιασουν οι ευχες ολων μας και αυτη η χρονια να ειναι οσο το δυνατον καλυτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είστε καλά κορίτσια, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
    my craft and art creations σε ευχαριστώ πολύ!!!!! Είσαι πολύ γλυκιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Lucia, thank you so much :)))
    Diamond Rings, I am sorry, but it is not very easy to change the language of the blog... as you can see, sometimes I have both languages, greek and english, but its hard to do this always, at least for now. thank you for coming here, I will try harder, but I can not promise that :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστιάννα μου καλημέρα, εχω συμπληρώσει μια μικρή παραγγελία για καποια υλικα που χρειάζομαι! σε παρακαλώ πες μου σε ποιο email να την στειλω! Περιμένω σύντομα απάντηση γιατι τα βιάζομαι!!!!

    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".