Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Καουτσούκ και κόσμημα

Δαχτυλίδι καουτσούκ - λάβα
 Το καουτσούκ έχει μπει πλέον για καλά στην κατηγορία των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαμε κυρίως στις διάφορες χειροτεχνίες και πολύ λιγότερο στο κόσμημα. Σήμερα όμως, τόσο στο κλασικό μαύρο - όσο και σε μια ποικιλία χρωμάτων, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σαν βάση για την κατασκευή νεανικών - δροσερών - καλοκαιρινών κοσμημάτων.
Ακούγοντας λοιπόν αρκετές από τις φίλες που περνούν από το κατάστημα να με ρωτούν "τί θα μπορούσα να το κάνω τώρα αυτό?" σκέφτηκα να κάνω μια ανάρτηση δείχνοντας μερικές ιδέες για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό στις δημιουργίες μας...
Στη φωτογραφία επάνω, βλέπετε ένα δαχτυλίδι από πλακέ καουτσούκ πλάτους 1cm. Αυτό, αφού μέτρησα τη διάμετρο του δαχτύλου μου, το έκοψα και το τρύπησα με καυτή καρφίτσα ώστε να στηρίξω σε αυτό με γράνα τη μαργαρίτα και τη λάβα.
Χρειάζεται να τρυπηθεί με καυτή καρφίτσα, διαφορετικά, μόλις βγάλετε την καρφίτσα η τρύπα "χάνετε" στο υλικό και η γράνα δεν μπορεί να μπει...

Βραχιόλι και σκουλαρίκια από καουτσούκ
 Το βραχιόλι στην επάνω φωτογραφία, είναι επίσης φτιαγμένο από καουτσούκ 1 cm. Γι΄ αυτό χρησιμοποίησα 20 εκατοστά καουτσούκ, και στις άκρες τοποθέτησα τα ειδικά εξαρτήματα για το κούμπωμά του. Στη μέση τρύπησα και με μια γράνα/ καρφάκι έφτιαξα ένα κρικάκι και στήριξα σε αυτό γυάλινες και ημιπολύτιμες χάντρες με τον ίδιο τρόπο που το είχα κάνει και στο δαχτυλίδι εδώ.
Τα σκουλαρίκια έγιναν με 7 εκατοστά καουτσούκ, τα οποία τρύπησα και στήριξα (μαζί με χάντρες σε μια γράνα 7 εκατοστών).

Βραχιόλι καουτσούκ κι ανθάκι fimo
Στο βραχιόλι της επάνω φωτογραφίας δεν χρησιμοποίησα το ειδικό κούμπωμα, αλλά αφού τρύπησα, τοποθέτησα κρικάκια στις άκρες και σε αυτά στήριξα μια δαγκανίτσα στη μια πλευρά κι ένα αλυσιδάκι στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φτιάξετε κούμπωμα στο καουτσούκ, εύκολα - οικονομικά και χωρίς το ειδικό εξάρτημα...


Βραχιολάκια καουτσούκ με κούμπωμα
 Στα βραχιολάκια της επάνω φωτογραφίας χρησιμοποίησα το ειδικό εξάρτημα για κούμπωμα (μπαίνει με λίγη κόλα το καουτσούκ ή/και το δέρμα σε αυτό) και καουτσούκ 2mm με τρύπα (το κλασικό - αυτό που φοριέται από όλες ;)

Βραχιόλι καουτσούκ με κόμπους
 Ενώ σε αυτό το βραχιολάκι (με καουτσούκ 2mm) δεν χρησιμοποίησα καθόλου κούμπωμα και έκανα τους γνωστούς σε όλες κόμπους για αυξο/ μείωση του μεγέθους...
Το σήμα της ειρήνης (αφού το τοποθέτησα σε γράνα) το κρέμασα από το εξαρτηματάκι που βλέπετε, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης και στο παχύ καουτσούκ (5mm) που βλέπετε στις φωτογραφίες κάτω.

Βραχιόλι και σκουλαρίκια από καουτσούκ
 Στην επάνω φωτογραφία βλέπετε:
(α) Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, για τα οποία χρησιμοποίησα ένα εξαρτηματάκι συρμάτινο, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν και με σύρμα 6mm. Από το συρματάκι πέρασα ένα κομμάτι καουτσούκ 2mm με τρύπα και μερικές χάντες.

(β) Ένα βραχιόλι με χοντρό, στρογγυλό καουτσούκ 5mm. Το μισό βραχιόλι είναι με καουτσούκ και το υπόλοιπο με χαντρούλες. Στο εσωτερικό χρησιμοποίησα συρματόσχοινο 6mm.

Βραχιόλι καουτσούκ
 Σε αυτό το βραχιόλι χρησιμοποίησα καουτσούκ 5mm και για κούμπωμα έβαλα το ειδικό εξάρτημα, που είχα χρησιμοποιήσει στο λεπτό κίτρινο βραχιολάκι επάνω.
Αυτό μπαίνει και σφηνώνει μέσα στο παχύ καουτσούκ, ενώ το λεπτό (όπως είδατε κι επάνω) περνάει από μέσα του.

Διπλό βραχιόλι καουτσούκ
Κι εδώ βλέπετε ένα βραχιολάκι, επίσης με χοντρό 5mm στρογγυλό καουτσούκ σε δύο χρώματα. Τα χρώματα ενώθηκαν με το ειδικό εξάρτημα, και στα κρικάκια τους πέρασα δυο χαντορύλες, ενώ μια τρίτη την πέρασα μέσα από το καουτσούκ.

Αυτοί είναι λίγο - πολύ οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούμε το καουτσούκ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχουν όρια. Με παρόμοια συνδεσμολογία μπορούν να γίνουν και κολιέ, καρφίτσες και φυσικά πολλές - πολλές κατασκευές!

Σας ευχαριστώ που περάσατε!
Καλημέραααα!

3 σχόλια:

  1. Χριστίνα μου,είναι πανέμορφα όλα,εξαιρετικές οι ιδέες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά υπέροχα όλα!! Με εντυπωσιάσανε τα σκουλαρικάκια!! Δεν είχα σκεφτεί να περάσω καουτσούκ στο σύρμα! Τέλεια ιδέα!! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα πολύ όμορφα. Το δαχτυλίδι όλα τα φράγκα!!! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!