Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Tutorial Πως θα φτιάξω μόνη μου τα μαρτυρικά;

Τα μαρτυρικά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της βάφτισης και δίδονται σε όλους όσους παρευρίσκονται σε μια βάφτιση – σε όλους τους μάρτυρες της μύησης του παιδιού μας στη χριστιανική πίστη. Απαραίτητο στοιχείο στα μαρτυρικά είναι το σταυρουδάκι. Η κατασκευή τους είναι αρκετά απλή.
Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας μερικά σχέδια από μαρτυρικά. Αρχικά επιλέγουμε το αν θέλουμε καρφίτσα απλή, καρφίτσα με κεφαλάκι/ περλίτσα, παραμάνα ή/και βραχιολάκι.

Για καρφίτσες:

Κόβουμε ένα κομμάτι κορδέλα τις αρεσκείας μας με μήκος 10 εκατοστά περίπου και δένουμε φιογκάκι. Στη συνέχεια περνάμε ένα κρικάκι στο σταυρουδάκι (με τη βοήθεια πένσας) κι έπειτα στηρίζουμε το σταυρουδάκι στη μέση του φιόγκου μας.  

Τέλος τρυπάμε το φιόγκο με την καρφίτσα μας και είμαστε έτοιμες!
Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε και ματάκι, περνάμε πρώτα το ματάκι στην καρφίτσα, κι έπειτα προσθέτουμε το φιογκάκι. Με τον τρόπο αυτό στηρίζετε το ματάκι και δεν γλιστράει.

Για παραμάνα:
Περνάμε ένα κρικάκι (με τη βοήθεια πένσας) στο σταυρουδάκι μας και το στηρίζουμε στην παραμάνα. Στη συνέχεια δένουμε φιογκάκι με 10 εκατοστά κορδέλα της αρεσκείας μας, και… έτοιμο το πρώτο μας μαρτυρικό!


Για βραχιολάκι:

Κόβουμε 30 εκατοστά κερόσπαγκο ή δέρμα ή όποιο άλλο τύπο κορδονιού έχουμε επιλέξει για τη βάση του βραχιολιού μας, και σχηματίζουμε ένα δέσιμο όπως φαίνεται στη φωτογραφία επάνω.

Στη συνέχεια δένουμε ένα σφιχτό κόμπο και περνάμε τις χάντρες – το σταυρουδάκι και πιθανόν το ματάκι, κι έπειτα δένουμε άλλον ένα κόμπο. Φροντίζουμε οι δύο αυτοί κόμποι να συγκρατούν τις χάντρες μας, περίπου στη μέση του βραχιολιού. ‘Έπειτα περνάμε μέσα από το χαλαρό δέσιμο που κάναμε στην αρχή την άλλη άκρη του βραχιολιού μας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία

Τώρα, σχηματίζουμε ένα δέσιμο με την άκρη Β του κορδονιού μας και σφίγκουμε τους δύο κόμπους.
Τέλος μπορούμε να δέσουμε ένα φιογκάκι με κορδελίτσα της αρεσκείας μας σε όποιο σημείο του βραχιολιού θέλουμε και έχουμε πλέον φτιάξει το πρώτο μας μαρτυρικό

Tip:
Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε αυτό το βραχιολάκι, μπορούμε να φτιάξουμε και βραχιολάκια ή/ κολιέ που θα αυξο- μειώνεται το μέγεθος όπως θέλουμε κάθε φορά, και με διαφορετικές χάντρες/ μοτιφ κλπ.

5 σχόλια:

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!