Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Ανακυκλώνοντας γυάλινα μπουκάλια!

Για διάφορους λόγους (οικονομικούς - ιδεολογικούς - περιβαλλοντολογικούς) η φιλοσοφία της ανακύκλωσης έχει πλέον αρχίσει να μας απασχολεί όλους. 
Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασχολούμαστε με την ανακύκλωση - είτε με τον απλό και ... πιο συμβατικό τρόπο, τοποθετώντας τα προς ανακύκλωση απορρίμματα στους ειδικούς κάδους - είτε με πιο πολύπλοκες και αντισυμβατικές μεθόδους, αναζητώντας εναλλακτικές χρήσεις για τα αντικείμενα αυτά..
Οι χειροτέχνες σε όλο τον κόσμο, δεν ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που απλώς ανακυκλώνουν!  Η αναζήτηση εναλλακτικών χρήσεων σχεδόν για κάθε αντικείμενο, είναι μια αρκετά συνηθισμένη λειτουργία του εγκεφάλου τους....
και... σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ...
Κάνοντας λοιπόν μια μικρή στα αρχεία του υπολογιστή μου, βρήκα μερικές φωτογραφίες με ιδέες κι εφαρμογές εναλλακτικών χρήσεων για γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια και σκέφτηκα ... να τα μοιραστώ και μαζί σας - παραθέτοντας (όπου μπορώ) και τη διεύθυνση που βρήκα τη φωτογραφία...

Φωτιστικό με γυάλινο μπουκάλι
Για το φωτιστικό αυτό, χρησιμοποιήθηκε γυάλινο μπουκάλι - και κατασκευάστηκε αυτοσχέδιο αμπαζούρ, με ξύλα. Η ιδέα της διακόσμησης του με πιρούνι, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά νομίζω πως θα είχαμε υπέροχα αποτελέσματα και με decoupage....

http://suziscrafts.com/how-to-make-a-liquor-bottle-lamp/
Φωτιστικά με μπουκάλια
Μια απλούστερη εκδοχή δημιουργίας φωτιστικών και πορτατίφ από μπουκάλια, είναι να τα αφήσουμε στην αρχική τους μορφή, και να προσαρμόσουμε πάνω σε αυτά έτοιμα αμπαζούρ, όπως φαίνονται στη φωτογραφία επάνω. 


Φωτιστικό - κηροπήγιο από γυάλινο μπουκάλι
 Στην περίπτωση αυτή, βλέπουμε ότι έχει προσαρμοστεί στο πάνω μέρος της γυάλινης φιάλης ένα φιτίλι όμοιο με αυτό στις λάμπες πετρελαίου. Έτσι έχουμε την κατασκευή ενός κηροπηγίου που λειτουργεί με φωτιστικό πετρέλαιο (ή παραφινέλαιο). Παρόλα ταύτα ο τρόπος που έχει στηριχθεί στον τοίχο, παρουσιάζει ενδιαφέρον σαν ιδέα και για ηλεκτρικό φωτιστικό τοίχου !

Μπουκάλια φωτιστικά και κηροπήγια
Ακόμη μια ιδέα χρήσης των μπουκαλιών σαν φωτιστικά ή κηροπήγια, κόβοντάς τα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει εύκολα από έναν τζαμά (όποτε μου χρειάζεται κάτι τέτοιο πηγαίνω στον τζαμά της γειτονιάς μου, και του ζητάω να μου το κόψει εκεί που το θέλω). Η εργασία αυτή γίνεται συνήθως επί τόπου και μου τη χρεώνουν ελάχιστα .

Πορτατίφ - μπουκάλι
Ακόμη ένας τρόπος για να φτιάξουμε πορτατίφ με ένα μπουκάλι!  Βάσεις, καλώδια, πρίζες, διακόπτες κλπ βρίσκουμε εύκολα σε κάποιο κατάστημα με ηλεκτρικά είδη για ηλεκτρολόγους και είτε τους ζητάμε να μας τα συναρμολογήσουν - είτε τα φτιάχνουμε και μόνοι μας (είναι σχετικά απλό, αρκεί να μας δείξει κάποιος την πρώτη φορά).

Πολύχρωμα καλώδια σε μπουκάλια
Βέβαια, η επίσκεψη σε ένα τέτοιο κατάστημα... μπορεί να μας ξεσηκώσει! Τα καλώδια μερικές φορές έχουν τόσο όμορφα χρώματα, που τελικά... μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους στολίδι μέσα στα μπουκάλια, παίζοντας με τα χρώματα στα καλώδια και τα σχήματα στις λάμπες!

Διακόσμηση με γυάλινα μπουκάλια
 Μεγάλα γυάλινα βάζα, μπορούν να μετατραπούν σε όμορφα φωτιστικά κήπου, τυλίγοντας τα με πλέγμα. 
Προσοχή: αν σε μεγάλο δοχείο, βάλουμε μέσα μικρό ρεσώ τα πράγματα είναι απλά, και διαλέγουμε όποιο ύφασμα μας αρέσει. Αν όμως βάλουμε στο δοχείο μεγάλο κερί, τότε το πλέγμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να αντέχει στη θερμότητα και να μη λειώνει....

Κουτάκι ραπτικής από βαζάκια μαρμελάδας
 Μια όμορφη ιδέα επαναχρησιμοποίησης για τα βαζάκια από μαρμελάδες, μέλι κλπ είναι να φτιάξουμε στο επάνω μέρος ένα "σφουγγαράκι" για καρφίτσες και να τα γεμίσουμε με κουμπάκια, κόπιτσες κλπ υλικά ραπτικής

Ζαρντινιέρα από γυάλινα μπουκάλια
 Η κατασκευή ζαρντινιέρας από γυάλινα μπουκάλια είναι ένα μεγάλο project, αλλά... παρουσιάζει ενδιαφέρον αν ο αριθμός των μπουκαλιών που έχουμε είναι μεγάλος....

 
Διακοσμητικά βαζάκια από γυάλινα μπουκάλια
 Βάζουμε λίγη κόλα (κρυσταλιζέ κατά προτίμηση) ή και ταινία διπλής όψεως σε γυάλινο μπουκάλι ή βάζο, και τυλίγουμε κορδόνι, μαλλάκι πλεξίματος ή όποιο άλλο νήμα θέλουμε => πολύχρωμα και μοναδικά ανθοδοχεία!


Ανακυκλώνοντας βαζάκια μαρμελάδας
Παλιά βαζάκια από μαρμελάδες, μετατρέπονται σε... ανθοδοχεία τοίχου!

Ρομαντική μετατροπή για ένα βαζάκι μαρμελάδας
 Παίρνουμε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ή και μια ασπρόμαυρη εκτύπωση σε lazer και τη βυθίζουμε σε ελαιόλαδο (σε γυάλινο βαζάκι). Το αποτέλεσμα που έχουμε είναι αυτό το υποκίτρινο - παλαιωμένο οπτικό εφέ, που... μπορεί να μην κρατάει πάρα πολύ καιρό, αλλά σίγουρα είναι πολύ όμορφο!

Ζωγραφίζοντας σε γυάλινα δοχεία
 Η ζωγραφική σε γυάλινα δοχεία, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες (λόγω της διαφάνειας τους) σε όλους μας!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τα ειδικά χρώματα για γυαλί που βρίσκουμε στα καταστήματα με είδη ζωγραφικής, ή ακόμη και απλές νερομπογιές (τέμπερες). Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τέμπερες, αφού στεγνώσουν καλά - περνάμε πάνω από τη ζωγραφιά μας ένα ή και δύο χέρια διάφανο βερνίκι για να σταθεροποιήσουμε τα χρώματα.
Και φυσικά... εξαιρετικά αποτελέσματα έχει και το decoupage!

http://dornob.com/recycled-glass-tile-countertop-surface-material/#axzz2iB8BRJln
Vitro με παλιά μπουκάλια
Μια υπέροχη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα θραύσματα από παλιά μπουκάλια σαν ψηφίδες και να διακομίσουμε ένα νέο μπουκάλι - ένα αμπαζούρ ή ακόμη κι ένα τραπέζι με αυτά, εφαρμόζοντας την τεχνική του vitro - δεν είναι τόσο απλό αυτό ... αλλά είναι σίγουρα υπέροχο!

Τις φωτογραφίες αυτές - αλλά και άλλες - τις έχω συγκεντρώσει στο Xeirotexnima, στο Facebook

Καλές δημιουργίες!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!