Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Πολύχρωμο κεραμικό τασάκι

κεραμικό τασάκι
Φρεσκοψημένο - ζεστό και... πολύχρωμο!!!
Σήμερα βγήκε από το καμίνι μου - και πραγματικά κάθε φορά που ανοίγω το καπάκι  - ένα αίσθημα ευφορίας με κυριεύει....
Είναι φορές, που περιμένω να ανοίξω και να δω κάτι υπέροχο - φρεσκοψημένο, αλλά... η πραγματικότητα έρχεται και με προσγειώνει... είναι όμως κι εκείνες οι άλλες φορές ... που το καμίνι έχει ευχάριστες εκπλήξεις να μου χαρίσει!
Ο πηλός είναι σχεδόν "ζωντανός" - σαν να θυμάται τα λάθη του πηλοπλάστη ...
και ξέρει να κρατάει τα μυστικά του καλά - μέχρι εκείνη τη στιγμή... τη στιγμή που διαλέγει εκείνος να τα αποκαλύψει!
και τότε να: ένα ράγισμα - ένα σκάσιμο στο δημιούργημά μας - ένα θάμπωμα στο γυαλί ή ακόμα και τα χρώματα... αυτά τα πυροχρώματα που θέλουν κι αυτά το "χάδι" τους για να φανούν (!)
Σκόνες που διαλύονται στο νερό και γεννούν με τη σειρά τους τα δικά τους θαύματα: το λιλά γίνεται μπλε βαθύ όταν ψηθεί - σχεδόν μαύρο - αλλά αν μετά του βάλεις το γυαλί - σωστά μαγειρεμένο - τότε το καμίνι αποκαλύπτει ένα υπέροχο navy blue !
Και τώρα, στο τασάκι αυτό, βλέπω τα χρώματα που μοιάζει να πετάγονται έξω από τον πηλό και τους χαμογελώ
 Λίγες μέρες πριν συναντήθηκα με μερικά από τα δημιουργήματα του παρελθόντος - τασάκια κι αυτά - τα αποχωρίστηκα σχεδόν ένα χρόνο πριν - κι έφυγαν για το νέο τους σπιτικό.... ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Όταν συναντηθήκαμε, αιφνιδιάστηκα (!) σαν γνώριμα μου φάνηκαν - μα λες να είναι αυτά?
Πλησίασα με απορία: μα είναι δυνατόν να έκανε κάποιος άλλος κάτι τόσο όμοιο?  Ω, μα ναι ! εκείνα ήταν! κι έμοιαζαν τόσο φρέσκα - τόσο ζεστά! σαν μόλις να βγήκαν από την καυτή σπηλιά της γέννησής τους! ... κι έσβηναν οι άνθρωποι τα τσιγάρα τους σε αυτά, χωρίς να αγγίζουν τα χρώματα διόλου - γιατί το χρώμα που γεννιέται μέσα στη φωτιά - δε λιώνει με το πυρ της!
Είναι έτσι η φτιαξιά τους - που η φωτιά τα ξανανιώνει ... και κάπως έτσι τα χαιρέτησα και συνέχισα το δρόμο μου... και μετά, πηγαίνοντας πίσω στο εργαστήρι μου, καταπιάστηκα και πάλι με τα χώματα... για να ξαναγεννηθούν πολύχρωμα τασάκια - που θα κρύβουν τις στάχτες της ζωής....
Σας ευχαριστώ που περνάτε!
Καλή εβδομάδα!

2 σχόλια:

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!