Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Κεραμικά σπιτάκια σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας...

Η διαδικασία παραγωγής των κεραμικών, απαιτεί υπομονή, χρόνους αναμονής και αρκετά στάδια για να φτάσουμε στο τελικό προϊόν: στη μαγική στιγμή που ανοίγουμε το καμίνι και βρισκόμαστε μπροστά στα αποτελέσματα των κόπων μας....

άνοιγμα μικρού καμινιού κεραμικής

Αρχικά έχουμε τη λάσπη - τον πηλό - εύπλαστο και μαλακό, ικανό να πάρει όποια μορφή θέλουμε (και μπορούμε) να του δώσουμε με τα χέρια μας. 
Αφού λοιπόν έπλασα τα σπιτάκια μου, περίμενα 3-4 μέρες για να στεγνώσουν (το διάστημα αυτό εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες - και με κρύο ή με υγρασία στην ατμόσφαιρα οι μέρες αυξάνουν, ανάλογα και με το μέγεθος των αντικειμένων) 

νωπά - άψητα κεραμικά σπιτάκια

Στη συνέχεια τα χρωμάτισα με πυροχρώματα και τα έβαλα στο καμίνι - όπου περνούν 15 ώρες περίπου και ψήνονται σε θερμοκρασία που φτάνει τους 1100 βαθμούς Κελσίου.

υάλωση κεραμικών

Μετά το πρώτο "φούρνισμα" τα περνάμε με γυαλί (σκόνη που διαλύεται στο νερό και αποκτά το λευκό χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία επάνω)
Μετά την υάλωση, τα σπιτάκια μου πέρασαν για δεύτερη φορά τη διαδικασία του καμινιού για να αποκτήσουν την τελική τους μορφή

Κεραμικά σπιτάκια σε διάφορα στάδια της παραγωγής
Στη φωτογραφία επάνω λοιπόν, βλέπετε κεραμικά σπιτάκια σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής: 
Στις δύο κάτω σειρές τα σπιτάκια έχουν περάσει από το πρώτο καμίνι, όπου σταθεροποιούνται τα χρώματα και έχουμε μπίσκουι κεραμικά
Στις δύο επάνω σειρές, τα σπιτάκια έχουν περάσει και από το δεύτερο καμίνι - έχει ολοκληρωθεί η υάλωση, και είναι έτοιμα για χρήση!

Κεραμικά Χειροποίητα σπιτάκια
Η διαδικασία ψύξης των κεραμικών απαιτεί κι αυτή το χρόνο της....
Στην επάνω φωτογραφία, βλέπετε τα χρώματα στα σπιτάκια μου, όταν το καμίνι βρίσκετε στους 280 και η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά (περίπου 1 βαθμό το λεπτό). Παρατηρήστε: οι στέγες των σπιτιών μοιάζουν καφέ - μαύρες και τα χρώματα γενικά είναι αρκετά σκούρα....
Στην κάτω φωτογραφία, βλέπετε τα χρώματα, στα ίδια σπιτάκια, όταν το καμίνι έχει πέσει πια στους 180 βαθμούς: τα χρώματα είναι πλέον πολύ κοντά στην τελική τους μορφή (!)

Κεραμικά σπιτάκια
Μετά από αυτή - την πραγματικά πολύ σύντομη και απλοϊκή περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας των κεραμικών, καταλαβαίνεται ότι ανεξάρτητα από το πόσα κομμάτια θέλει να παράγει κανείς, είναι αδύνατο να έχουμε έτοιμο κεραμικό σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας...
... αλλά από την άλλη...
Είναι τόσο μεγάλη η ικανοποίηση κάθε φορά που ανοίγει κανείς το καμίνι.... τόσο ζεστά και κάθε φορά τόσο μοναδικά τα "καλούδια" που κρύβει μέσα του (!)


1 σχόλιο:

  1. Ποσο θα ήθελα να εχω ένα καμίνι και να κάνω αυτη την τόσο δημιουργική διαδικασία! Είσαι πραγματικά πολύ τυχερή. Βγήκαν υπέροχα τα καλούδια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!