Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Λαμπάδες και κεριά από μελισσοκέρι: Πώς φτιάχνονται;

Το μελισσοκέρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιήθηκε για φαρμακευτικούς σκοπούς (κυρίως σε κεραλοιφές), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε την πλαστικότητα του και τις φυσικές του ιδιότητες (εύπλαστο, αδιάβροχο κι αδρανές υλικό).

Κηροπλάστριες μέλισσες
Το κερί κατασκευάζεται από νεαρές, κηροπλάστριες μέλισσες. Με αυτό φράζουν τις κυψέλες με το μέλι και διορθώνουν πιθανές ρωγμές στην κυψέλη. Το κερί δρα σαν μονωτικό υλικό και ήπιο αντισηπτικό: Είναι το δομικό υλικό της κυψέλης και συμβάλει στη συντήρηση του μελιού στις κερήθρες. 

Αφαίρεση του φυσικού κεριού από την κερήθρα 
 Οι κερήθρες χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή κεριών. Με θέρμανση της επιφάνειας της κερήθρας, αυτή γίνεται αρκετά εύπλαστη. Τοποθετούμε το φιτίλι και με απλή περιστροφή σχηματίζεται το κερί ή η λαμπάδα μας.
Κερί φτιαγμένο από κερήθρα
Στις μέρες μας, η διαδικασία έχει βιομηχανοποιηθεί. Έτσι προμηθευόμαστε έτοιμες λαμπάδες από κερήθρα και τις στολίζουμε για να χρησιμοποιηθούν ως Αναστάσιμα κεριά.
Λαμπάδα με κεραμικό μελισσάκι σε κερήθρα
Το αγνό μελισσοκέρι (αυτό που παράγουν οι μέλισσες) χρησιμοποιείται και στην κηροπλαστική. Με αυτό παράγονται κεριά και λαμπάδες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.
Λαμπάδες από μελισσοκέρι
Το χρώμα του κεριού ποικίλει ανάλογα με τις προσμίξεις που έχουν γίνει. Παράγοντες όπως το κλίμα, το είδος της γύρης που είχαν στη διάθεση τους οι μέλισσες, το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την παραγωγή του κεριού, κλπ επιδρούν στο τελικό χρώμα του κεριού.
Οι λαμπάδες από μελισσοκέρι χρησιμοποιούνται κατά κανόνα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη συνοδεία του Επιταφίου.
Μεγαλύτερα κεριά, φτιαγμένα από μελισσοκέρι χρησιμοποιουνται συνήθως για τάματα.

Κεριά, καρβουνάκια και λιβάνι για ευχέλαιο
Μικρά κεριά από μελισσοκέρι (επτά στον αριθμό) χρησιμοποιούνται στα ευχέλαια.

2 σχόλια:

  1. Τι μαθαίνει κανείς!!! Με συγκινεί ξέρεις το γεγονός πως απλά και καθημερινά πράγματα όταν μαθαίνουμε πως κατασκευάζονται αισθάνεσαι ένα σεβασμό γι΄αυτόν που τα φτιάχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Γεωργία! Το παθαίνω κι εγώ αυτό ... στην πραγματικότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης η ιστορία του κάθε αντικειμένου ή προϊόντος που φτάνει στα χέρια μου. Μερικές φορές η αιτία που επιλέγω κάτι για να το χρησιμοποιήσω είναι ο τρόπος κατασκευής του ή ο συμβολισμός του.
    Άλλες φορές πάλι, το χρώμα ή η αίσθηση που δίνει ένα αντικείμενο μπορεί να με τραβήξουν, αλλά πάλι θέλω να μάθω τι κρύβεται πίσω από που κοιτάζω ...
    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!