Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κούπα του Πυθαγόρα ή κούπα της Δικαιοσύνης

 

Αναζητώντας το μέτρο στη ζωή μου, σκέφτηκα να ξεκινήσω με κάτι πρακτικό, όπως η κούπα του Πυθαγόρα. 

Σε καιρούς που το μέτρο χάνεται και η υπερβολή φτάνει να θεωρείται μέρος της κανονικότητας μας, σκέφτηκα κι εγώ να διαβάσω λίγο για την κούπα του Πυθαγόρα που τόσο με είχε εντυπωσιάσει σαν παιδί όταν την πρωτοείδα ... και που τώρα μοιάζει να ήρθε επιτέλους η ώρα να πειραματιστώ κι εγώ λίγο με τον τρόπο λειτουργίας της και να αρχίσω - ίσως - να κατανοώ τα κρυφά μηνύματα της ...

Η κούπα του Πυθαγόρα ή κούπα της Δικαιοσύνης, θεωρείται εφεύρεση του Πυθαγόρα και χρονολογείται κάπου στον 6ο αιώνα π.Χ.

Η κούπα του Πυθαγόρα ή κούπα της Δικαιοσύνης

Πρόκειται για ένα αριστούργημα της υδραυλικής τέχνης των Αρχαίων Ελλήνων, αλλά και για ένα μέσο διδαχής.

Με αυτή την κούπα ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την εγκράτεια και την αναγκαιότητα της τήρησης του μέτρου στη ζωή. Η κούπα της Δικαιοσύνης εκφράζει τις βασικές αρχές του δικαίου (της ύβρης και της νέμεσης). Όταν το μέτρο ξεπεραστεί (ύβρης), δε χάνονται μόνον αυτά που ξεπέρασαν το μέτρο, αλλά και όλα όσα έχουν αποκτηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή (νέμεσης).

Έτσι λοιπόν, η κούπα του Πυθαγόρα λειτουργεί σαν μια κανονική κούπα για κρασί, αρκεί να τηρείται το μέτρο (εφόσον δηλαδή το υγρό δεν ξεπεράσει το όριο της γραμμής που είναι χαραγμένη στο εσωτερικό της).

Αν τα όρια ξεπεραστούν, έρχεται η τιμωρία για τον υβριστή που προκάλεσε θεούς κι ανθρώπους, από τη νέμεση

Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τις δυνάμεις του, συμπεριφέρονταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο που επέβαλλε όρια στην ανθρώπινη δράση, θεωρούνταν ότι διέπραττε “ύβριν” επιχειρώντας να υπερβεί τη θνητή του φύση , με συνέπεια την οργή των θεών και την πτώση και καταστροφή του υβριστου.

Η λειτουργία τις κούπας στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές της Φυσικής:

  • Την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων.

  • Την εξίσωση Bernoulli (αρχή της διατήρησης της ενέργειας)

...

Όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να απολαμβάνουν με μέτρο όσα τους παρέχονται δίχως να επιζητούν εναγωνίως περισσότερα ή αλλιώς “Μέτρον Άριστον

...

Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή στα βασικά που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει να σκέπτεται ... και βλέποντας πάντα τον κόσμο μέσα από τα μάτια του χειροτέχνη, σκέφτηκα πως θα ήταν μια καλή ιδέα να πειραματιστώ με απλά υλικά πάνω στον τρόπο λειτουργίας της κούπας. 

Με σκοπό μου να κατανοήσω καλύτερα το μηχανισμό λειτουργίας της κούπας, και να μπορέσω να το δείξω αυτό και στα ανίψια μου, επιχείρησα να δημιουργήσω ένα παρόμοιο σύστημα, χρησιμοποιώντας "εργαλεία" από την καθημερινότητα μας. 

Έτσι λοιπόν μπόρεσα να αναπαράγω το πείραμα, συνδέοντας ένα πλαστικό καλαμάκι στον πάτο ενός πλαστικού ποτηριού το οποίο τρύπησα στο κέντρο του και "στεγανοποίησα" πρόχειρα με λίγο σελοτέηπ.


Το βίντεο με το πειραματάκι μου θα το βρείτε στο youtube 
https://youtu.be/QWdwuBrjyUo



Δοκιμάστε το μόνοι σας ή και με τα παιδιά σας! 

Είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό και βοηθάει να αποδεχτούμε και σε πρακτικό επίπεδο το "Μέτρον Άριστον" 

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον, θα το προσπαθήσουμε.
    Τη γνωρίζω την κούπα και τον τρόπο που δουλεύει, δεν σκέφτηκα ποτέ να τη φτιάξω.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".