Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Σελιδοδείκτες από μιτάρια αργαλειού


Πριν από μερικές μέρες φέραμε στο μαγαζί μιτάρια αργαλειού. Είναι ένα εξάρτημα που με συγκίνησε και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει και μπορώ να το κρατάω στα χέρια μου...
Ο αργαλειός υπήρξε για πολλά χρόνια ένα βασικό εργαλείο στα χέρια της νοικοκυράς. Αυτός αποτελούσε το υφαντικό εργαστήρι κάθε αγροτικής οικογένειας, με αυτόν καλύπτονταν όλες οι ανάγκες ρουχισμού και κλινοστρωμνής. Τα μιτάρια ήταν διχτυωτά πλέγματα νημάτων σε σχήμα '8' και συγκρατούσαν τα νήματα σε σταθερή θέση. Από εκεί οι κλωστές πήγαιναν στα καρούλια στην οροφή του αργαλειού. Το όνομα των εξαρτημάτων αυτών προέρχεται από το μίτο, δηλαδή το νήμα. Θυμηθείται από τη μυθολογία το μίτο της Αριάδνης στο λαβύρινθο!
Χιλιάδες σκέψεις ξεκινούν από αυτό το εξάρτημα, το ατελείτωτο "ντουπ - ντουπ" από τα αγροτόσπιτα, κι η υπερηφάνια μπροστά στα υφαντά που μέχρι τις μέρες μας αποτελούν πραγματικά ξεχωριστά κι ανεπανάληπτα έργα τέχνης!
Κι ας επιστρέψουμε στο σήμερα, που βρέθηκα με τα μιτάρια στο χέρι...
Η φίλη Δώρα (κάποια στιγμή θα σας δείξω και δουλειά της) μου έδωσε μια καταπληκτική ιδέα: τα μιτάρια μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό ενός σελιδοδείκτη!
...κι όπως ο μύλος θέλει νερό, έτσι κι εγώ έχω ανάγκη από την ιδέα...
Αυτοί είναι μερικοί από τους σελιδοδείκτες που έκανα. Ξεχωριστές γυάλινες πέτρες, περασμένες σε διπλή γράνα, ένα μεταλλικό επάργυρο εξάρτημα, και μια φούντα στη μια πλευρά. Ελαφρύτερες χάντρες, συνήθως ακρυλικές, περασμένες σε γράνα με μπίλια στην άκρη για την άλλη πλευρά, κι έτοιμοι οι σελιδοδείκτες!
Καλή ανάγνωση λοιπόν, και στα διαλείμματα, ανάμεσα στις σελίδες, μπορεί κανείς να θυμάται και κάτι από τα παλιά...

7 σχόλια:

 1. Πολυ ομορφοι οι σελιδοδεικτες απο μιταρια.Εχω φτιαξει και εγω σελιδοδεικτες με μιταρια και διαφορες φιγουρες απο ζαμα για να τους χαρισω τωρα τις γιορτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ουαου!! Φανταστικοι όλοι!! Ο ένας καλύτερος απ τον άλλο!! Μπραβο!!

  Καλη σου νύχτα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είσαι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης! Χίλια Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά που το εξήγησες καλέ! δεν ήξερα τι θα πει αυτό.Όποτε μπαίνω στο μπλοκ σου χαζεύω, βλέ[ω και τις φίλες σου δίπλα και ...σουλατσάρω παράθυρο παράθυρο και πόρτα πόρτα.Το έχω ρίξει στη δουλειά κι εγώ, ετοιμάζομαι για την έκθεση κι όλας καιο χρόνοας δεν μου φθάνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πραγματικά πρωτότυποι σελιδοδείκτες.Είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσουν πολλές νοικοκυρές και ιδιαίτερα εκείνες που είχαν έρθει σε επαφή με τους αργαλειούς είτε απο μόνες τους είτε απο τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ola, I am visiting your blog for the first time but I am already in love...
  Your earrings are wonderful :)
  Bye and have a nice weekend,

  Lúcia
  www.fazemosdeconta.com
  www.luciamrusso.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δημιουργία, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κι εγώ τα μεταλλικά εξαρτήματα που χρησιμοποιώ είναι ζάμα επάργυρο :)

  Ρουλάκι, σε ευχαριστώ πολύ!

  Κατερίνα, να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  Αχτίδα, ευχαριστώ! Καλή επιτυχία στην έκθεση! Καλές και πολλές πωλήσεις!!!

  Μίνα, σε ευχαριστώ! Πολύ όμορφο το blog σου! Μακάρι να μπορούσα να απλώσω το χέρι μου να φαω τωρα ένα μπισκοτάκι ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!