Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σελιδοδείκτες από μιτάρια αργαλειού


















Πριν από μερικές μέρες φέραμε στο μαγαζί μιτάρια αργαλειού. Είναι ένα εξάρτημα που με συγκίνησε και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει και μπορώ να το κρατάω στα χέρια μου...
Ο αργαλειός υπήρξε για πολλά χρόνια ένα βασικό εργαλείο στα χέρια της νοικοκυράς. Αυτός αποτελούσε το υφαντικό εργαστήρι κάθε αγροτικής οικογένειας, με αυτόν καλύπτονταν όλες οι ανάγκες ρουχισμού και κλινοστρωμνής. Τα μιτάρια ήταν διχτυωτά πλέγματα νημάτων σε σχήμα '8' και συγκρατούσαν τα νήματα σε σταθερή θέση. Από εκεί οι κλωστές πήγαιναν στα καρούλια στην οροφή του αργαλειού. Το όνομα των εξαρτημάτων αυτών προέρχεται από το μίτο, δηλαδή το νήμα. Θυμηθείται από τη μυθολογία το μίτο της Αριάδνης στο λαβύρινθο!
Χιλιάδες σκέψεις ξεκινούν από αυτό το εξάρτημα, το ατελείτωτο "ντουπ - ντουπ" από τα αγροτόσπιτα, κι η υπερηφάνια μπροστά στα υφαντά που μέχρι τις μέρες μας αποτελούν πραγματικά ξεχωριστά κι ανεπανάληπτα έργα τέχνης!
Κι ας επιστρέψουμε στο σήμερα, που βρέθηκα με τα μιτάρια στο χέρι...
Η φίλη Δώρα (κάποια στιγμή θα σας δείξω και δουλειά της) μου έδωσε μια καταπληκτική ιδέα: τα μιτάρια μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό ενός σελιδοδείκτη!
...κι όπως ο μύλος θέλει νερό, έτσι κι εγώ έχω ανάγκη από την ιδέα...
Αυτοί είναι μερικοί από τους σελιδοδείκτες που έκανα. Ξεχωριστές γυάλινες πέτρες, περασμένες σε διπλή γράνα, ένα μεταλλικό επάργυρο εξάρτημα, και μια φούντα στη μια πλευρά. Ελαφρύτερες χάντρες, συνήθως ακρυλικές, περασμένες σε γράνα με μπίλια στην άκρη για την άλλη πλευρά, κι έτοιμοι οι σελιδοδείκτες!
Καλή ανάγνωση λοιπόν, και στα διαλείμματα, ανάμεσα στις σελίδες, μπορεί κανείς να θυμάται και κάτι από τα παλιά...

Σχόλια

  1. Πολυ ομορφοι οι σελιδοδεικτες απο μιταρια.Εχω φτιαξει και εγω σελιδοδεικτες με μιταρια και διαφορες φιγουρες απο ζαμα για να τους χαρισω τωρα τις γιορτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουαου!! Φανταστικοι όλοι!! Ο ένας καλύτερος απ τον άλλο!! Μπραβο!!

    Καλη σου νύχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης! Χίλια Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά που το εξήγησες καλέ! δεν ήξερα τι θα πει αυτό.Όποτε μπαίνω στο μπλοκ σου χαζεύω, βλέ[ω και τις φίλες σου δίπλα και ...σουλατσάρω παράθυρο παράθυρο και πόρτα πόρτα.Το έχω ρίξει στη δουλειά κι εγώ, ετοιμάζομαι για την έκθεση κι όλας καιο χρόνοας δεν μου φθάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πραγματικά πρωτότυποι σελιδοδείκτες.Είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσουν πολλές νοικοκυρές και ιδιαίτερα εκείνες που είχαν έρθει σε επαφή με τους αργαλειούς είτε απο μόνες τους είτε απο τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ola, I am visiting your blog for the first time but I am already in love...
    Your earrings are wonderful :)
    Bye and have a nice weekend,

    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com
    www.luciamrusso.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημιουργία, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κι εγώ τα μεταλλικά εξαρτήματα που χρησιμοποιώ είναι ζάμα επάργυρο :)

    Ρουλάκι, σε ευχαριστώ πολύ!

    Κατερίνα, να είσαι καλά, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    Αχτίδα, ευχαριστώ! Καλή επιτυχία στην έκθεση! Καλές και πολλές πωλήσεις!!!

    Μίνα, σε ευχαριστώ! Πολύ όμορφο το blog σου! Μακάρι να μπορούσα να απλώσω το χέρι μου να φαω τωρα ένα μπισκοτάκι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".