Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στολισμός πασχαλινής λαμπάδας βήμα - βήμα

Η διακόσμηση/ στολισμός της λαμπάδας για την Ανάσταση είναι μια ευχάριστη διαδικασία, και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό. Παρόλα αυτά, θεώρησα πως θα ήταν ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του στολισμού βήμα - βήμα για κάποιους που δεν έχουν δοκιμάσει να διακόσμήσουν μόνοι τους τη δική τους πασχαλινή λαμπάδα.
Η βασική δυσκολία στη διακόσμηση της λαμπάδας είναι το πώς θα στηρίξουμε πάνω σε αυτή τα διακοσμητικά στοιχεία που θέλουμε.
Εδώ θα σας δείξω έναν τρόπο που συμπαθώ πολύ, χωρίς καρφίτσες που τις αποφεύγω συστηματικά για είδη που καταλήγουν σε παιδικά χεράκια...



Ξεκινάμε λοιπόν συγκεντρώνοντας τα βασικά υλικά:
Τη λαμπάδα στο χρώμα και το μέγεθος της αρεσκείας μας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποίησα ελληνική αρωματική λαμπάδα 42 εκατοστών. Κεντρικό στοιχείο στο στολισμό θα είναι ένα διπλό σφουγγαράκι σε σχήμα καρδιάς.
Επίσης χρειάζομαι δύο κομμάτια ενός μέτρου, σατέν κορδόνι (ποντικοουρά) σε δύο διαφορετικά χρώματα.
-Θυμηθείτε ότι η λαμπάδα θα ανάψει το βράδυ της Ανάστασης. Όλα τα υλικά της διακόσμησης θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 7-10 εκατοστά από τη φλόγα, για να μην έχουμε ατυχήματα!
Ξεκινάω από το ανώτερο σημείο της διακόσμησης και περιστρέφω τα κορδόνια γύρω από τη λαμπάδα, με τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα, ώστε να σταθεροποιηθεί η άκρη. Φροντίζω να σφίξω αρκετά.




















...στη συνέχεια κάνω και μια δεύτερη περιστροφή... και μια τρίτη...
Συνήθως τρεις περιστροφές αρκούν για να στηρίξουν σταθερά την αρχή του δεσίματος των κορδονιών.










Τώρα που το κορδόνι έχει σταθεροποιηθεί, στηρίζω, στο επιθυμητό ύψος και με τον επιθυμητό τρόπο το σφουγγαράκι μου. Περιστρέφω το κορδόνι γύρω από τη λαμπάδα ξανά και ξανά, δίνω σχήμα, διακοσμώ και ταυτόχρονα στηρίζω τα στοιχεία που θέλω πάνω στο κερί.


Αυτή είναι η πίσω όψη της λαμπάδας μας. Στηρίζουμε προσωρινά το τελείωμα του κορδονιού με σελοτέηπ.








Στη συνέχεια, περνάμε την κορδέλα γύρω από το κερί, και δένουμε έναν μεγάλο κι εντυπωσιακό φιόγκο.










Δεν ξεχνάμε να φροντίσουμε τις άκρες της κορδέλας, είτε με οδοντωτό ψαλίδι είτε με το κοινό ψαλίδι. είναι κρίμα να κάνει κανείς όμορφους κι εντυπωσιακούς φιόγκους και να αφήνει αφρόντιστες τις άκρες: τα ξέφτια έχουν έναν τρόπο να τραβούν τα βλέματα!


Και τώρα πια ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε λίγη κόλλα. Εγώ προτιμώ τη θερμοκόλλα σιλικόνης (αυτή με το πιστολάκι) γιατί στεγνώνει γρήγορα και είναι αρκετά οικονομική. Παρόλα ταύτα, οποιαδήποτε κόλλα σας βολεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να υπάρχει χρόνος για να στεγνώσει...



Βάζουμε λοιπόν, στην άκρη των κορδονιών (εκεί που πριν στηρίξαμε προσωρινά με σελοτέηπ) μια σταγόνα κόλλα και κολλάμε την άκρη. Με τον τρόπο αυτό κολλάμε κορδόνι με κορδόνι.
Μην προσπαθήσετε με απλές κόλλες ούτε με σιλικόνη να κολλήσετε πάνω στο κερί. Ακόμη κι αν κρατήσει για λίγο, σύντομα, μόλις λίγο ιδρώσει το κερί, θα ξεκολήσουν τα πάντα...

Τώρα για να κρύψουμε το σημείο της κόλλησης, προσθέτουμε, πάλι με κόλλα, ένα μικρό στολιδάκι π.χ. ένα φιογκάκι, μια χαντρούλα, ένα λουλουδάκι ή ότι άλλο θέλουμε.







Το σφουγγαράκι μου, όπως σας είπα, είναι διπλό, δηλαδή το εσωτερικό μέρος της καρδούλας αφαιρείται και ξανατοποθετείται εύκολα.
Έτσι λοιπόν το αφαίρεσα, και με λίγη κόλλα πρόσθεσα:
πλαστικά ματάκια που κουνιούνται, φρύδια που τα έκανα με σίρμα πίπας, μια χαντρούλα μηλαράκι για μυτούλα, ένα φιογκάκι για στόμα και μια ακρυλική χάντρα σε σχήμα πιπίλας.


Αφού τελείωσα με τη φατσούλα, την ξανατοποθέτησα στη θέση της.










Και για να δώσω λίγο "τύπο" στη φατσούλα μου, της πρόσθεσα (πάλι με κόλλα) ένα ψάθινο καπελάκι, στο οποίο κόλλησα μια ξύλινη πασχαλίτσα, το γούρικο εντομάκι της Λαμπρής!

Έτοιμη η λαμπάδα μου με την καρδουλοφατσούλα!

Σχόλια

  1. Χριστιάνα μου καλησπέρα και καλή σαρακοστή!!
    Πάρα πολύ όμορφη λαμπάδα και πολύ γουστόζικη μπ΄ραβο σου!!
    Μου αρέσει πολύ !! επίσης και η άλλη που έβαλες με τα περιστεράκια πολύ πολύ όμορφη..
    Σε ευχαριστούμε για τις οδηγίες!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xristianna mou Xronia polla kai kali Sarakosti!

    Poly wraia i labada kai protwtypi!

    Se eyxaristoume poly gia tis odigies

    Filia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. My craft and art creations, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. :)
    Να είσαι καλά Ρούλα, σε ευχαριστώ!
    Καλή σαρακοστή και σε εσάς κορίτσια, και ... με πολύ έμπνευση και χρόνο για δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thank you Annacci!
    Λένα, καλημέρα! Βέβαια να το δοκιμάσεις! Κατά τη γνώμη μου είναι ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος να στηρίξει κανείς κάτι πάνω στο κερί. Θα περιμένω νέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αλλά πως φτιάχνουμε λαμπάδες πασχαλινές μόνοι μας. ΔΕΙΤΕ το βίντεο:
    http://www.youtube.com/watch?v=-MG7YPpnNCo
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".