Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κεραμικά χειροποίητα στοιχεία για τις Πασχαλινές λαμπάδες και όχι μόνο!

Ο πηλός είναι πραγματικά ένα αγαπημένο υλικό: μια επαφή με το χώμα - τη λάσπη, που το πλάθεις και του δίνεις όποια μορφή θέλεις (ή και μπορείς, ανάλογα με τις δεξιότητες που έχει ο καθένας...)


Τα στοιχεία αυτά είναι φτιαγμένα από λευκό πηλό κι έχουν ψηθεί στους 1100 βαθμούς κελσίου.
Αρχικά, ανοίγω ένα φύλλο από πηλό (ο τρόπος είναι παρόμοιος με αυτόν που ανοίγουμε φύλλο για πίτες, αλλά το φύλλο είναι αρκετά πιο χοντρό από αυτό της πίτας..). Έπειτα κόβω και χαράζω το σχήμα που θέλω στο φύλλο και αφήνω τον πηλό να στεγνώσει (3-7 ημέρες ανάλογα με τον καιρό...).


Στη συνέχεια περνώ τα στοιχεία με νωπό σφουγγάρι, ώστε να γίνουν λεία και να απαλλαγώ από τις ατέλειές τους. Έπειτα βάφω με τα ειδικά πυροχρώματα.

Η πρώτη φάση τελειώνει με το ψήσιμο στο καμίνι, το οποίο διαρκεί συνολικά 14 ώρες.


Την επόμενη ημέρα περνώ στα κεραμικά μου το γυαλί, και ξαναψήνω στους 1100 (πάλι για 14 ώρες)


Και ... είναι έτοιμα... ζεστά και λαχταριστά σαν κουλουράκια!


Για εσάς που με ρωτάτε αν χρησιμοποιώ καλούπια: Χρησιμοποιώ το λινελεουμ, είναι ένα γκρίζο φύλλο, στο οποίο χαράζω (με ειδικό εργαλειάκι) το σχήμα που θέλω, και στη συνέχεια αυτό το χρησιμοποιώ ως σφραγίδα για να φτιάξω αρκετά κοριτσάκια, ή αγοράκια ή ότι άλλο θέλω και φαντάζομαι...

Βέβαια, επειδή έχει κάποιο κόστος (αλλά και κόπο) η διαδικασία αυτή, το χρησιμοποιώ όταν πρόκειται για σχέδια που θέλω να επαναλάβω για κάποιο λόγο. Διαφορετικά... σχεδιάζω απευθείας επάνω στον πηλό ;)

Αυτά για τις λεπτομέρειες της δουλειάς αυτής...
Όσο για τα ίδια τα κεραμικά μου... αυτά σύντομα θα τα δείτε και στις πασχαλινές λαμπάδες που θα φτιάξω για φέτος!
Να είστε όλοι καλά, καλή εβδομάδα!!

Σχόλια

  1. καλη αρχη με τις λαμπαδες σου!!!
    Που ομορφα σχεδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ όμορφα αλλά κομματάκι χρονοβόρα βρε παιδί μου! Αλλά ισχύει αυτό που λένε, το καλό πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ όμορφα! Καλώς να αρχίσεις λοιπόν με τις λαμπάδες και να πάρουν την τιμητική τους θέση τα αγοράκια και τα κοριτσάκια σου καθώς και τα πανέμορφα αυτοκινητάκια....Μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ Μαριάννα!
    Vefasart, πράγματι, ο πηλός θέλει το χρόνο του... αλλά τελικά, όλα τα πράγματα στη ζωή απαιτούν κάποιο χρόνο ;)
    Να είσαι καλά Jenny, σε ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".