Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λουλούδια με ανακύκλωση - Στεφάνι από σύρμα Tutorial

Με αφορμή το mail της φίλης Σοφίας, ξεκινώ τις αναρτήσεις του Μαΐου με ένα στεφάνι ... αλλιώτικο...
Χρησιμοποιώντας 5 φύλλα από ορείχαλκο, λίγες γυάλινες χάντρες, σύρμα και ... ανακυκλώνοντας, έφτιαξα αυτό το στεφάνι.
Ας δούμε λοιπόν, βήμα - βήμα τα στάδια κατασκευής του:

Για τα λουλούδια:


Πήρα ένα μπουκάλι πλαστικό και ειδικότερα το μπουκάλι από το μαλακτικό για το πλυντήριο, και αφού το έπλυνα και αφαίρεσα την ετικέτα του έκοψα το λαιμό με ένα μαχαιράκι και κράτησα το σώμα του μπουκαλιού.

 Στη συνέχεια άρχισα να κόβω κομμάτια, εκμεταλλευόμενη την κλίση του μπουκαλιού, με διάμετρο 4-7 εκατοστά περίπου, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο...
Αφού έκοψα όσα λουλούδια μπορούσα να κόψω από το μπουκάλι μου , πήρα ένα κεράκι που έχω σε ποτήρι για τις δουλειές αυτές.
 Σημειώστε ότι όταν το κερί είναι μέσα σε ποτήρι, τότε η φλόγα μας δίνει θερμότητα εστιασμένη, και είναι πιο εύκολο να κάψουμε/ παραμορφώσουμε/ μορφοποιήσουμε αυτό που θέλουμε (πλαστικό ή ύφασμα).
Η διαδικασία αυτή θέλει λίγο προσοχή, τόσο για να μην κάψετε τα δαχτυλάκια σας, αλλά και για να μην μαυρίσει το πλαστικό. Πολύ κοντά στη φωτιά συνήθως το πλαστικό μαυρίζει ή/και τρυπάει, αλλά με λίγο πειραματισμό θα το καταφέρετε!
Τα σχήματά μου όπως βλέπετε είναι περίπου στρογγυλά, και τους έκανα ψαλιδιές τόσες, όσα ήθελα να είναι και τα πέταλα των λουλουδιών μου.


 Έτσι λοιπόν, φέρνω κοντά στη φωτιά ένα - ένα τα λουλούδια μου, τα ζεσταίνω, τα ζουλάω, και τους δίνω μορφή.
 Σταδιακά, χάνεται η ανάμνηση ότι προέρχονται από ένα μπουκάλι μαλακτικού, και γίνονται ... λουλούδια!
 και τελειώνοντας το αποτέλεσμα μου είναι όπως στην φωτογραφία κάτω: λουλούδια με πέταλα ή χωρίς.
 Τέλος, παίρνω ένα μικρό σουβλί (θα μπορούσε να είναι και ένα καρφί), το ζεσταίνω λίγο στη φωτιά και στη συνέχεια ανοίγω μία ή και δύο τρυπούλες στο κέντρο των λουλουδιών μου, ώστε να τους περάσω στο κέντρο μια χάντρα και να ολοκληρώσω τη μορφή τους.
Τώρα αφήνω για λιγο τα υποψήφια λουλούδια μου στην άκρη και αλλάζω προσωρινά αντικείμενο: θα φτιάξουμε τη βάση για το στεφάνι μας:

Για το στεφάνι:
Για τη βάση του στεφανιού μου παίρνω σύρμα γαλβανιζέ (ανοξείδωτο) από το χρωματοπωλείο. Το πάχος μπορεί να είναι από 1,2 mm έως και 3mm, ανάλογα με το μέγεθος του στεφανιού που θέλουμε να φτιάξουμε, αλλά και ανάλογα με το βάρος που θα έχουν τα στολίδια μου.
Γενικά όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος και όσο πιο βαριά είναι τα διακοσμητικά στοιχεία που θέλω να χρησιμοποιήσω, τόσο πιο σταθερή χρειάζεται να είναι η βάση μου κι έτσι πιο παχύ το σύρμα μου.
Επειδή όμως τα σύρματα αυτά πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίας (50-100 μέτρα) μια λύση είναι να πάρουμε κάτι μεταξύ 1,5 - 2mm και για τη βάση μας να χρησιμοποιούμε 2 περιελίξεις  minimum και περισσότερες (3 - 6) για πιο βαριές ή/και μεγάλες κατασκευές.

 Κόβω λοιπόν ένα κομμάτι από την κουλούρα μου - γύρω στο 1,5 μέτρο - και κάνω δύο κύκλους που εφάπτονται, αφήνοντας δεξιά κι αριστερά από το σημείο που ενώνονται οι κύκλοι μου 10 - 15 εκατοστά σύρμα, το οποίο χρησιμοποιώ για να σταθεροποιήσω τους κύκλους μου σε στεφάνι, και να σχηματίσω τον γάντζο στήριξης του στεφανιού μου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
 Περιστρέφω το σύρμα γύρω από τη βάση του στεφανιού μου και φροντίζω να διατηρώ τη συμμετρία του (όσο περιστρέφω δεξιά, τόσο περιστρέφω κι αριστερά)
 Αυτή τη στιγμή, η συμμετρία μπορεί να μοιάζει αδιάφορη, αλλά αργότερα, όταν το στεφάνι μου θα διακοσμηθεί, θα ασκούνται πιέσεις στο γάντζο στήριξης, οι οποίες - αν δεν έχουμε τηρήσει τους κανόνες συμμετρίας - θα κάνουν το στεφάνι μας να μοιάζει με... αυγό...

Όταν τελειώσουμε με την στήριξη αυτή, κλείνουμε με ένα πενσάκι τις άκρες του σύρματος, και για αισθητικούς λόγους, αλλά και για να μην υπάρχει κίνδυνος να αγκυλωθούμε σε αυτές.



 Τώρα, παίρνουμε ένα πιο λεπτό σύρμα π.χ. 0,4 - 0,6mm και το στηρίζουμε στο γάντζο μας σταθερά. Αφού γίνει αυτό αρχίζουμε να περιστρεφόμαστε γύρω από το στεφάνι, ώστε να γίνει ένα ενιαίο σώμα (τα σύρματα του σκελετού του στεφανιού μου να μοιάζουν με ένα).

 Η περιστροφή αυτή τελειώνει όταν φτάσουμε ξανά στον γάντζο μας, έχοντας διανύσει τον κύκλο του στεφανιού μας, όπως φαίνεται στην φωτογραφία επάνω.

Σύνθεση στεφανιού:
Τώρα, έχω στα χέρια μου μια βάση για στεφάνι, μερικά λουλούδια από πλαστικό, μερικά λουλούδια από οργάντζα (οδηγίες για την κατασκευή τους θα βρείτε εδώ), λίγες χάντρες, και μερικά φύλλα από ορείχαλκο (αυτά τα πήρα έτοιμα).
 Με ένα λεπτό κομμάτι σύρμα 0,5mm (όμοιο με αυτό που χρησιμοποίησα για την περιέλιξη) στηρίζω τα φύλλα στο στεφάνι μου.
Για τα λουλούδια, χρησιμοποιώ επίσης το λεπτό μου συρματάκι, το περνώ μέσα από μια χάντρα, και στη συνέχεια μέσα από την τρύπα του πλαστικού. Τέλος, τα στηρίζω κι αυτά πάνω στη βάση του στεφανιού μου, όπως βλέπετε στην φωτογραφία κάτω.

 Αφού τελειώσω με τα μεγάλα κομμάτια του στεφανιού, στηρίζω σε αυτό σταθερά το λεπτό συρματάκι, και του περνάω μικρές χαντρούλες, και περιελίσσομαι γύρω από τη βάση του στεφανιού, για μια extra σταθεροποίηση, αλλά και για να προσθέσω ένα διακριτικό στολισμό στην περίμετρό του, όπως βλέπετε στη φωτογραφία κάτω.
 Αυτή είναι η πίσω όψη του στεφανιού μου, μετά τα δεσίματα που έγιναν.
 Ειδικά για την περίπτωση αυτή, κι επειδή τα φύλλα μου δεν είχαν τρύπα, για να στηριχθούν απόλυτα σταθερά επάνω στο στεφάνι, χρησιμοποίησα όπου χρειαζόταν και λίγο καλάι και κόλλησα τα ορειχάλκινα φύλλα, πάνω στο αρζαντό σύρμα της περιέλιξης. Αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, αφού μπορούμε να διαλέξουμε στοιχεία που έχουν τρύπα, και στηρίζονται σταθερά επάνω στο σύρμα.
 Μερικά στεφάνια φτιαγμένα με αλουμίνιο και συρμάτινη βάση, χρησιμοποιώντας αυτό τον τρόπο κατασκευής, μπορείτε να δείτε εδώ.
Κάπου εδώ θέλω να αναφερθώ στη φίλη Χρυσούλα, που μου έδωσε το ερέθισμα και τις οδηγίες για να φτιάχνω κι εγώ τέτοια στεφάνια.
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα!
Καλή ΠρωτοΜαγιά!

Σχόλια

  1. Καλο μηνα!!!!!!!!!
    Πολυ ομορφο και τελειες οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ πολύ! πολύ λεπτομερές!

    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο μηνα, ομορφο και δημιουργικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλόγουστο το στεφάνι σου! Κατατοπιστικό το tutorial ! Να'χεις έναν όμορφο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά υπέροχο Tutorial! Και το αποτέλεσμα, μαγικό! Αν δεν έβλεπα τις φωτογραφίες δεν υπήρχε περίπτωση να πιστέψω πως είναι χειροποίητο και πόσο μάλλον πως τα λουλούδια είναι από μπουκάλι μαλακτικού! Πολλά Μπράβο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα!!!
    Πολύ πρωτότυπη η ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητη Χριστιανα πολυ ωραια κατασκευη!!!Εγω με την ιδια τεχνικη για τα πλαστικα μπουκαλια επελεξα να κανω διακοσμητικα λουλουδια για τις γλαστρες μου.Μολις χθες ξεκινησα blog αλλα σκοπευω να το ανεβασω.Ακομα μαθαινω να χειριζομαι τον υπολογιστη.Οποιαδηποτε σχολια και συμβουλες θα μου ηταν χρησιμες.Ευχαριστω ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπέροχο!!! Κοιτα τι μπορεις να κανεις με απλα πραγματα!! δν το ειχα ποτε φανταστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".