Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tutorial: Decoupage με ριζόχαρτο σε κεραμίδι


Με αφορμή το ξεκίνημα της συνεργασίας μου με το ηλεκτρονικό περιοδικό LookAbout στη θεματική ενότητα Deco, έφτιαξα αυτό το tutorial για decoupage με ριζόχαρτο σε κεραμίδια. 

Το Decoupage είναι μια τεχνική κατά την οποία εφαρμόζουμε πάνω σε μια επιφάνεια (π.χ. ξύλο, μέταλλο, κεραμικό) χαρτί με κάποια εικόνα και διανθίζουμε τη διακόσμησή του με ζωγραφική, βερνίκια ή/και κολλάζ. Το χαρτί μπορεί να είναι ένα απλό χαρτί, χαρτοπετσέτα ή ριζόχαρτο.


Ας πιάσουμε δουλειά λοιπόν!

Για τη συγκεκριμένη κατασκευή:

Αρχικά επιλέγουμε το κεραμίδι μας, το καθαρίζουμε από σκόνες ή/και υπολείμματα οικοδομικών υλικών, το τρυπάμε (αν θέλουμε) και το ασταρώνουμε για να κλείσουν οι πόροι. Τα κεραμίδια της φωτογραφίας είναι βυζαντινού τύπου, αλλά στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα σχημάτων και μεγεθών, ανάλογα με το θέμα που θέλει να αποτυπώσει και τη χρήση για την οποία προορίζεται το κεραμίδι (διακοσμητικό, φωτιστικό κήπου κλπ).

Αφήνουμε το αστάρι να στεγνώσει.

 
Επιλέγουμε την εικόνα που θέλουμε για το κεραμίδι, και την τυπώνουμε σε ριζόχαρτο, σε
lazer εκτυπωτή (οι inkjet εκτυπώσεις ξεβάφουν με το νερό και είναι ακατάλληλες για αυτή τη χρήση). Κόβουμε την εικόνα και κρατάμε μόνο το ωφέλιμο της εκτύπωσής μας.

Όταν στεγνώσει το αστάρι, περνάμε ένα χέρι πλαστικό (ακρυλικό) χρώμα σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση (λευκό, εκρού ή μπεζ). Σ
κοπός της ενέργειας μας αυτής είναι να αναδείξουμε την εικόνα από το ριζόχαρτο. Στα σκούρα χρώματα οι εικόνες από το ριζόχαρτο σχεδόν εξαφανίζονται…

Όταν στεγνώσει το χρώμα, περνάμε (με πινέλο) ένα χέρι κρυσταλλιζέ κόλλα στο κεραμίδι (π.χ. ατλακόλ) αρκετά αραιωμένη (περίπου 3 μέρη κόλα και 2 μέρη νερό). Στη συνέχεια, και p πριν στεγνώσει η κόλλα, βουτάμε το ριζόχαρτο στο νερό (ώστε να μαλακώσει) κι έπειτα το τοποθετούμε πάνω στο κεραμίδι, στο σημείο που θέλουμε να φαίνεται η εικόνα. Το πιέζουμε ώστε να εφάπτεται καλά στο κεραμίδι κι αφαιρούμε τυχόν φυσαλίδες που σχηματίζονται κάτω από το χαρτί.


Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα περισσεύματα κόλλας γύρω από το ριζόχαρτο κι αφήνουμε το κεραμίδι να στεγνώσει (ανάλογα με την εποχή, από δύο έως και οκτώ ώρες).



Τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τη διακόσμηση του κεραμιδιού γύρω από την εικόνα και την ενσωμάτωση του μοτίβου σε μια ενιαία σύνθεση. Επιλέγουμε ακρυλικά χρώματα και χρωματίζουμε το κεραμίδι μας. (Για τα κεραμίδια αυτά έχω αναμίξει μπλε, λευκό, πράσινο και κίτρινο σε διάφορες αναλογίες).



Όταν τελειώσουμε με το χρώμα, αφήνουμε και πάλι το κεραμίδι να στεγνώσει (1-2 ώρες).
Στη συνέχεια, με κρυσταλλιζέ κόλλα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα διακοσμητικά στη σύνθεσή μας και να της δώσουμε μια τρίτη διάσταση: το βάθος. Προσθέτουμε λοιπόν όστρακα, κορδέλες, κλαδάκια ή ότι άλλο θέλουμε. Η κόλλα μας όσο τη δουλεύουμε είναι λευκή, αλλά όταν στεγνώσει γίνετε διάφανη. Αν παρόλα ταύτα θέλουμε (και ταιριάζει στη σύνθεσή μας) μπορούμε μετά την τοποθέτηση των μεγάλων αντικειμένων να ρίξουμε λίγη άμμο, χρυσόσκονη ή και ψιλές χαντρούλες, που θα κολλήσουν στις μικρές σταγόνες κόλλας που περισσεύουν γύρω από τα μεγάλα μας αντικείμενα.


Αφήνουμε το κεραμίδι μας να στεγνώσει καλά. Ο χρόνος εξαρτάται κι από τις καιρικές συνθήκες, αλλά καλό είναι να περάσει μια μέρα…


Όταν το κεραμίδι στεγνώσει, περνάμε ένα χέρι βερνίκι για πέτρες (σε spray ή με πινέλο). Το βερνίκι μπορεί να είναι σατινέ (ματ) ή γυαλιστερό, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν στεγνώσει το κεραμίδι μας είναι έτοιμο για να διακοσμήσει όποια γωνιά του σπιτιού ( ή του μπαλκονιού) μας θέλουμε.

Την τεχνική αυτή μπορούμε να την εφαρμόσουμε και σε διαφορετικές επιφάνειες, όπως ξύλο, μέταλλο, κεραμικό, πέτρα, κλπ.

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

  1. καλημερα!!!
    καλη επιτυχια!!!
    καλη αρχη!!!
    παντα με εμπνευση για δημιουργιες!!!!

    υπεροχα γινανε!!!!
    ευχαριστουμε για τις οδηγιες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ομορφα και πολυ καλοκαιρινα! Καλο ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ DECOUPAGE ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΩ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΠΟΤΕ!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πανεμορφααα!!!!
    πολυ εντυπωσιακα...!
    καλο πσκ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία κεραμίδια και με όμορφα θέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες!! Αυτό το decoupage, όλο λέω θα το προσπαθήσω κι όλο το αναβάλω.. Που θα μου πάει! Κάποια στιγμή θα ξυπνήσω με την απόφαση, σήμερα το δοκιμάζω!! χαχα!
    Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τελεια δουλεια σε περιμενω στο μπλογκ μου να τα λεμε απο εκει και να μου λες την γνωμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απολαμβάνω τις δημιουργίες σου και....αναστενάζω! :)))) Ας είχα έστω και μια σταγονίτσα από το ταλέντο σου! Σου εύχομαι καλή αρχή με πολλές πολλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. περασα να σου ευχηθω ενα καλο Φθινοπωρο με καλες και πολλες δημιουργιες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΣΟΥ !!!Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΑ!!!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ !!ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ όμορφο αποτέλεσμα κ πολυ χρήσιμες οι οδηγίες σου. Ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις τρυπησει ποτέ κεραμιδι και αν ναι με τι;φοβάμαι να το δοκιμάσω μήπως και σπάσει. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ όλους πολύ - πολύ για τα καλά σας λόγια!!!!
    Nemecis, ναι τα έχω τρυπήσει, με τρυπανάκι (όμοιο με αυτό που κάνουμε τρύπες στους τοίχους).
    Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο νομίζεις... Δοκίμασε με ένα μικρό (π.χ. Νο 4 ή Νο6) και δεν θα έχεις πρόβλημα! μόνο... μην πάρεις αυτό που λένε "κρουστικό" - πάρε το απλό ηλεκτρικό τρυπάνι και όλα θα πάνε καλά!
    Καλή επιτυχία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν λεμε ασταρωνουμε...τι ειδους ασταρι χρησιμοποιω;
    Ασταρι που ειναι για τοιχο πριν την λαδομπογια; Ασταρι για πλαστικο χρωμα;
    Αν θες εξηγησε μου σε παρακαλω
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επειδή έβαψα με ακρυλικά (= πλαστικό) σε κεραμίδι, χρησιμοποίησα αστάρι τοίχου για πλαστικό.
      Όταν εφαρμόζω την ίδια τεχνική σε ξύλινη επιφάνεια, τότε χρησιμοποιώ αστάρι για ξύλο.
      Όλα αυτά χρειάζονται και θέλουν προσοχή κυρίως για κατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. για κεραμίδια που θα διακοσμήσουν το μπαλκόνι μας). Αν αυτό που φτιάχνεις είναι για μέσα στο σπίτι, νομίζω πως θα μπορούσες και να μη χρησιμοποιήσεις το αστάρι...
      Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".