Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κεραμικό βραχιόλι, τα πρώτα μου...

Το κεραμικό βραχιόλι, είναι ένα εξαιρετικό κι επιβλητικό κόσμημα, από μόνο του, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο!
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν σας δείχνω τις πρώτες μου δημιουργίες και μερικά στοιχεία για την κατασκευή τους.

Αυτό το ανθισμένο βραχιόλι, είναι κυριολεκτικά το πρώτο βραχιόλι από πηλό που έφτιαξα. Η βασική διαδικασία είναι σχεδόν πάντα η ίδια: ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο από πηλό, στο επιθυμητό πάχος (το οποίο τελικά δεν μπορεί να είναι και μικρότερο από 5 χιλιοστά για να είναι το βραχιόλι μας ανθεκτικό). Το συγκεκριμένο είναι αρκετά φαρδύ (7 εκατοστά πλάτος) και το σχέδιο με τα λουλουδάκια το έκανα με σφραγίδα. Στη συνέχεια το χρωμάτισα, το έψησα (τρεις φορές χρειάστηκε διορθώσεις για το χρώμα) και στο τέλος το υάλωσα.

Αυτό το βραχιόλι, είναι επίσης μεγάλο σαν το προηγούμενο, και το σχέδιο (εφημερίδα) είναι επίσης σφραγιδούλα. Στην περίπτωση αυτή έγιναν δύο ψησίματα (τα κατάφερα λίγο ευκολότερα με το χρώμα...)

Το βραχιόλι αυτό είναι λίγο στενότερο από τα προηγούμενα (έχει 5 εκατοστά πλάτος) και έχει υποστεί τρία ψησίματα (δύο για το χρώμα κι ένα για την υάλωση). Το σχέδιο είναι ζωγραφιστό και για την ακρίβεια έχω ξύσει το χρώμα που έβαψα, για να φανεί το φυσικό χρώμα του πηλού μου. (δεν ξέρω αν θυμάστε, αλλά τα κεραμικά μου είναι κατασκευασμένα από λευκό πηλό και αυτό είναι το χρώμα του : καθαρό έντονο λευκό!).


Ακόμη ένα βραχιόλι, που με παίδεψε αρκετά με το χρώμα... αλλά τελικά το αποτέλεσμα το βρίσκω ικανοποιητικό..

Αυτό το λευκό - μαύρο βραχιόλι έχει υποστεί δύο ψησίματα: ένα για το χρώμα κι ένα για την υάλωση. Το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε είναι το μαύρο, και το λευκό, είναι το φυσικό χρώμα του πηλού.

Ακόμη ένα βραχιόλι για το σχέδιο του οποίου χρησιμοποίησα τη σφραγιδούλα μου με την εφημερίδα.

Για το βραχιόλι αυτό έχει χρειαστεί να κάνω τρία ψησίματα (δύο για το χρώμα κι ένα για την υάλωση) και πάλι, βλέπετε πως υπάρχουν μικρά ελαττώματα στο χρώμα...
Τα χρώματα σε αυτό το κομμάτι νομίζω πως βγήκαν εκπληκτικά, αλλά οι μαργαρίτες... μπορούσαν να γίνουν και καλύτερες. Αυτό το κομμάτι με παίδεψε περισσότερο από όλα: χρειάστηκε να γίνουν τέσσερα ψησίματα για να δέσουν τα χρώματα και να γίνει η υάλωση του (δύο ψησίματα για το χρώμα και δύο για την υάλωση, γιατί τα θαλάσσωσα την πρώτη φορά...)

8 σχόλια:

 1. Όλα είναι πολύ όμορφα!Μπράβο Χριστιάννα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Eίναι καταπληκτικά μου άρεσαν ιδιαίτερα τα δύο πρώτα και το ασπρόμαυρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ όμορφα όλα, αλλά αυτό με την εφημεριδοσφραγίδα είναι υπέροχο.Μπράβο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. είναι όντως πολύ όμορφα και πρωτότυπα και με ζωηρά χρώματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ!!!!
  έχω πραγματικά ξετρελαθεί με τον πηλό! και όσο βλέπω ότι βελτιώνομαι... τόσο τρελαίνομαι...
  Είναι πραγματικά μαγικό υλικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. einai para poly wraia pl kalh doyleia...exw dio erwtiseis!logika ta exeis bapsi...an nai me ti?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία! Ναι τα έβαψα με πυροχρώματα, πριν ακόμη ψηθεί ο πηλός. Στη συνέχεια ψήθηκαν στους 1200 βαθμούς κι έπειτα υαλώθηκαν ξανά στην ίδια θερμοκρασία. Ότι αλλο θέλεις ρώτα με, χαρά μου να βοηθώ όταν μπορώ... Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!