Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εισαγωγή στο felting: η πρώτη επαφή...

felting ... ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά ... δεν ξέρουμε και όλες τι είναι... Να σας πω λοιπόν, τα λίγα που έχω καταλάβει εγώ γι΄ αυτό:
felt είναι η αγγλική λέξη για την τσόχα, και felting είναι η τεχνική μετατροπής του μαλλιού σε τσόχα. Το μαλλί που χρησιμοποιούμε για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής λέγεται μερινό και κυκλοφορεί σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων (και τιμών...) και δεν είναι νήμα.
To felting (ή φέλτινγκ) έχει διάφορες τεχνικές:
  • με βελόνα (ειδική βελόνα με "δοντάκια" που βοηθάει στην συνένωση των ινών του μαλλιού) και σφουγγάρι (το οποίο χρησιμοποιούμε ως βάση και πάνω σε αυτό τοποθετούμε το προς επεξεργασία μαλλί)
  • με σαπούνι (πράσινο σαπούνι κατά προτίμηση - που περιέχει ελαιόλαδο) και τριβή
Για να γίνει κάπως η αρχή ...
παίρνουμε το μαλλάκι μας και χωρίζουμε ένα μικρό κομμάτι τραβώντας το απαλά (όχι με ψαλίδι - απλά τραβώντας το)



Έτσι λοιπόν έχουμε ένα μικρό κομμάτι από το μαλλί, αραιό και αφράτο

και το τοποθετούμε πάνω σε ένα σφουγγάρι (ιδανικό είναι ένα πυκνό αφρολέξ, σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για μαξιλάρια).
Στην περίπτωση αυτή, το σφουγγάρι μου είναι ένα κοινό σφουγγάρι πιάτων, και χρησιμοποιώ την κίτρινη (μαλακή πλευρά), αλλά θα δείτε στην πορεία ότι το μαλλί μου μπλέκεται συχνά με το σφουγγάρι... Αν βρείτε ένα σκληρό σφουγγάρι λοιπόν, αυτό θα είναι το ιδανικό. Αν πάλι δεν το βρείτε, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας όπως εγώ...



Τώρα λοιπόν τραβάμε ένα δεύτερο κομμάτι από το μαλλί μας (ίση ποσότητα με το πρώτο)

και το τοποθετούμε κι αυτό πάνω στο σφουγγάρι, με τέτοιο τρόπο, ώστε τα νήματα να ακουμπούν κάθετα με τα νήματα του προηγούμενου κομματιού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώστε να συμπληρωθούν τέσσερις στρώσεις μαλλί πάνω στο σφουγγάρι μας. Φροντίζουμε πάντα ώστε κάθε στρώση να ακουμπά κάθετα πάνω στην προηγούμενη.


Τώρα παίρνουμε την ειδική βελόνα για felting, κι αρχίζουμε τη διαδικασία, όπως φαίνεται στο videaki που ακολουθεί:



Φροντίζουμε πάντα η βελόνα να μπαίνω - βγαίνει στο μαλλί κάθετα και δεν κάνουμε περίεργες / διαγώνιες κινήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να μας σπάσει τη βελόνα, κι αυτό δεν το θέλουμε...
Συνεχίζουμε λοιπόν να "χτυπάμε" με τη βελόνα, μέχρι τα μαλλιά να "δέσουν" και να σχηματιστεί η τσόχα, στην οποία δίνουμε τελικά, ότι σχήμα θέλουμε.
Στο βιντεάκι που ακολουθεί, φαίνεται πως συνεχίζω να "τσιμπάω" την τσόχα μου, και σταδιακά της δίνω το σχήμα του λουλουδιού...



Η όλη διαδικασία θέλει λίγη υπομονή, αλλά η μεταμόρφωση του μαλλιού σε τσόχα, γίνεται πραγματικά μπροστά στα μάτια μας και μέσα στα χέρια μας, και είναι εντυπωσιακή!
Συνεχίζοντας λοιπόν να "πειράζω" το αρχικό μου μαλλί, που τώρα πια είναι ένα μαύρο λουλουδάκι, αποφασίζω να του ενσωματώσω ένα γκρι ανθάκι από τσόχα (από αυτά τα έτοιμα του εμπορίου). Την ενσωμάτωση αυτή την κάνω και πάλι με felting, χρησιμοποιώντας ένα ελάχιστο κομμάτι από κόκκινο μαλλί, και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει και ράβοντας την τσόχα κανονικά (με βελόνα και κλωστή), αλλά στην περίπτωση αυτή, ήθελα να σας δείξω πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική αυτή για να ενσωματώσετε και ξένα από το μαλλί υλικά, πάνω σε αυτό.

Το felting έχει μόνον ένα περιορισμό: τη φαντασία μας!

Το λουλουδάκι αυτό, μπορεί κάλλιστα να στολιστεί περισσότερο ή και να παραμείνει όπως είναι, και να γίνει καρφίτσα, να ραφτεί πάνω σε τσάντα, ζακέτα ή όπου αλλού το φανταζόμαστε!

Αυτά είναι τα τρία πρώτα μου "δημιουργήματα" με felting - με τη χρήση της βελόνας. Για την κατασκευή τους χρησιμοποίησα μόνο μαλλί μερινό





Καλή αρχή λοιπόν, και ... χειμώνας έρχεται ... ας πιάσουμε λίγο το μαλλί, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το υλικό!
Πειραματιστείτε και ... περιμένω νέα σας!

Σχόλια

  1. Ενδιαφέρον,δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μ' αυτή τη τεχνική και μου φαίνεται δύσκολη και χρονοβόρα,τουλάχιστον μέχρι να τη μάθεις είναι έτσι ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ Χριστιάνα για την βοήθεια σου, να κατανοήσουμε το felting..
    Να είσαι καλά..
    Χρυσοβαλάντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. rena μου, τι να σου πω... όλα θέλουν το χρόνο τους... Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δίσταζα πολύ να ακουμπήσω το μαλλί, αλλά αν σκεφτείς ότι αυτά που βλέπεις σε αυτή την ανάρτηση, είναι και οι πρώτες μου προσπάθεις... τελικά δεν είναι και άπιαστο όνειρο! Μου αρέσουν τόσο πολύ αυτά που βλέπω ότι φτιάχνουν αλλα κορίτσια με felt, που ... θα το παλέψω λίγο ακόμα, και θα σας δείξω τι μπορεί να κάνει ένας πρωτάρης που του αρέσει να μοιράζεται!

    Φωτεινή Ελπίδα, σε ευχαριστώ κι εγώ για την εμψύχωση! Θα επανέλθω σύντομα με περισσότερα για αυτό το υλικό: Βλέπεις κι εγώ τώρα πρωτογνωρίζομαι με το felt...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία προσπάθεια!!!Κάποια στιγμή θα ήθελα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια!!!Καλή αρχή εύχομαι και περιμένω κι άλλες όμορφες δημιουργίες μπας και πάρω κι εγώ θάρρος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελειες οδηγιες ...!!!!
    σ ευχαριστουμε πολυυυυυ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το'βλεπα αυτό το μαλλι και έλεγα τι το κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Miss Poppy, σε ευχαριστώ πολύ! Μη διστάσεις να το προσπαθήσεις, τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το παρουσιάζουν ...
    misirlou, σε ευχαριστώ!!!
    marina, αυτό είχα πάθει κι εγώ στην αρχή... κι όταν κατάλαβα, τότε θέλησα κι εγώ να χώσω τα δαχτυλάκια μου μέσα σε αυτό (χα χα, όπως πάντα άλλωστε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να'σαι καλά για τις οδηγίες. Μέχρι τώρα έχω φτιάξει μόνο χάντρες με αυτή την τεχνική και δεν ήξερα πώς να τις διακοσμήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πω πω !
    νομίζω ότι τώρα άρχισα να καταλαβαίνω αυτή τη φοβερή τεχνική!
    όπως το λες, περιορισμός είναι μόνο η φαντασία μας, και νόμίζω προτιμώ τη βελόνα απ το σαπούνι, φαίνεται πιο εύκολο... ευχαριστώ για τις οδηγίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. brynderw, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Καλή επιτυχία!!!!!
    Φόρα κι εγώ τελικά νομιζω ότι προτιμώ τη βελόνα... Είναι πράγματι ένας νέος δρόμος (τουλάχιστον για εμάς που τον ανακαλύπτουμε τώρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΝΩ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ!!!!!!!!!!
    ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ FELT.
    ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΤΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ. ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρένα Καλημέρα! Από ότι βλέπω το βιντεάκι δουλεύει κανονικά. Ξαναδοκίμασε, αν θέλεις, και πες μου...
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    :) Καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".