Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Γούρια καραβάκι: Τα ταξιδιάρικα γούρια του ελληνισμού...

 Το καραβάκι, σύμβολο του ταξιδιού, της αλλαγής, της εξέλιξης, είναι ένα στοιχείο που μου αρέσει να το χρησιμοποιώ στα γούρια μου. Θυμίζει τόσο ξεκάθαρα Ελλάδα, και τις αναζητήσεις του λαού μας, που νομίζω πως τη χρονιά αυτή θα επανέλθει ενεργά στα γούρια μας, εξαιτίας της ανάγκης μας για αναζήτηση ελπίδας. 
Θυμίζει λίγο τον πολυμήχανο Οδυσσέα της ιστορίας μας, και... μοιάζει σαν η ιδιότητα αυτή να είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση τόσο του καθενός από εμάς σαν μονάδα, όσο και για το έθνος...
Πολυμήχανοι Έλληνες λοιπόν, ταξιδευτές, έμποροι, μα πάνω από όλα: ηθικοί πολίτες και οικογενειάρχες, τα γούρια δεν μπορεί να έχουν παρά ένα τουλάχιστον στοιχείο σταθερότητας, όπως η άγκυρα.
Το κλειδί στην περίπτωση αυτή, πέραν του ότι συμβολίζει το άνοιγμα νέων ευκαιριών, είναι και το κλειδί της πόρτας του σπιτιού - το κλειδί της επιστροφής.

Σύμβολα αφθονίας (όπως το ρόδι) ή σύμβολα καλοτυχίας (όπως το πέταλο) δεν θα μπορούσαν να λείπουν: για γούρια μιλάμε άλλωστε!
Σας θυμίζω πως τα γούρια δεν είναι μόνον αισθητική: διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού μας, είναι και ιστορία: σύμβολα και μύθοι των λαών, είναι κι ελπίδα για ανανέωση - υγεία- ευημερία.
Το κάθε γούρι κρύβει μέσα του τις σκέψεις και την αύρα αυτού που το δημιουργεί, και τις ελπίδες αυτού που το αποκτά. Ενσωματώνει τις ιδιότητες των υλικών και τους συμβολισμούς των μορφών. Το καθένα έχει από μόνο του τη δική του ψυχή: Είναι η δύναμη της ύλης και η ψυχή των ονείρων μας.
Να είστε όλοι καλά!
Καλή σας μέρα!

7 σχόλια:

 1. Πανέμορφα! Πολύ καλοφτιαγμένα και καλόγουστα!
  Καλημέρα και φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλοτάξιδα τα καραβάκια σου!! Ευχαριστώ για τη βόλτα στο σπιτάκι μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι συμβολισμοί σου είναι όντως πετυχημένοι! Και τα γούρια σου πολύ όμορφα!!
  Φιλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμορφα σχέδια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπέροχα!Τόσο όμορφα σχέδια!Μου αρέσουν πάρα πάρα πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. καλησπέρα μόλις τέλειωσε η πρώτη κλήρωση του χριστουγεννιάτικου πανηγυριού του stars and icicles περιμένω στο email katitimou@gmail.com την διευθυσνη σας για να σας στείλω ένα αναμνηστικό , μην ξεχάσετε να πάρετε και το βραβείο συμμετοχής φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!