Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Tutorial: Γούρια για τη νέα χρονιά

Μετά από δική σας παρότρυνση, και θέλοντας να σας ευχαριστήσω για τις βόλτες που κάνετε από το blogo - σπιτό μου, σας έφτιαξα αυτό το tutorial για πλεχτά γούρια.

Για να φτιάξουμε ένα μεγάλο γούρι μήκους 50 εκατοστών περίπου, χρειαζόμαστε 4 κορδόνια πάχους 2 χιλιοστών ή και περισσότερο, ένα κεντρικό στοιχείο – φυλαχτό, χάντρες, και διάφορα μοτίφ – σύμβολα καλοτυχίας.
Κόβουμε λοιπόν 4 κομμάτια κορδόνι (για τις ανάγκες της ανάρτησης, και για να γίνει ποιο εύκολη η κατανόηση, χρησιμοποιήθηκαν εδώ 4 κορδόνια διαφορετικού χρώματος το καθένα) και  τα σταθεροποιούμε με ένα λαστιχάκι, αφήνοντας 30-40 εκατοστά στη μια πλευρά και το υπόλοιπο στην άλλη.
Αρχίζουμε να πλέκουμε κοτσίδα τα κορδόνια μας, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το μήκος της πλεξούδας μας, θέλουμε να είναι περίπου 7-10 εκατοστά. 

Διπλώνουμε την πλεξούδα μας, ώστε να σχηματίσουμε μια θηλιά με την πλεξούδα μας, και τα στηρίζουμε με το λαστιχάκι, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Πλέκουμε και πάλι τα κορδόνια μας, χρησιμοποιώντας 2 κορδόνια ίδιου χρώματος, όπως φαίνεται στην εικόνα
Όταν η πλεξούδα μας  αποκτήσει το επιθυμητό μήκος (συνήθως 15-20 εκατοστά), τη σταθεροποιούμε με ένα δέσιμο χρησιμοποιώντας ένα από τα κορδόνια.
Αφαιρούμε το λαστιχάκι και με ένα λεπτό κορδελάκι στηρίζουμε – με κόμπο – το πάνω και το κάτω μέρος της κοτσίδας μας, και αρχίζουμε τη διακόσμηση του γουριού. Στο πάνω μέρος (και κάτω από τη θηλιά) βάζουμε το κεντρικό στοιχείο του γουριού (εδώ ένα σπιτάκι) και στα ελεύθερα κορδόνια περνάμε χάντρες, σε διαφορετικά μήκη και τις σταθεροποιούμαι με κόμπο.

Η πλεξούδα σχηματίζει το «&», που είναι σύμβολο του απείρου. Από μόνη της λοιπόν, αποτελεί φυλαχτό, ώστε οι ευχές του γουριού μας να κρατήσουν για πάντα, ενώ κάποιοι θεωρούν πως με τους κόμπους «δένουμε» τις ευχές στο γούρι…

Με κρικάκι, προσαρμόζουμε στους κόμπους τα διάφορα φυλαχτά, κόβουμε τα περισσεύματα των κορδονιών, δένουμε φιόγκους τις κορδελίτσες μας, και … το γούρι μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία λοιπόν, και … καλότυχο το γούρι μας!

Σημείωση: Υλικά όπως κορδόνια, χάντρες, φυλαχτά και γουράκια μπορείτε να βρείτε στο Lucas στη Νέα Ερυθραία (htt://www.lucas.com.gr). Θα σας περιμένω εκεί!

1 σχόλιο:

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!