Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tutorial: Γούρια για τη νέα χρονιά

Μετά από δική σας παρότρυνση, και θέλοντας να σας ευχαριστήσω για τις βόλτες που κάνετε από το blogo - σπιτό μου, σας έφτιαξα αυτό το tutorial για πλεχτά γούρια.

Για να φτιάξουμε ένα μεγάλο γούρι μήκους 50 εκατοστών περίπου, χρειαζόμαστε 4 κορδόνια πάχους 2 χιλιοστών ή και περισσότερο, ένα κεντρικό στοιχείο – φυλαχτό, χάντρες, και διάφορα μοτίφ – σύμβολα καλοτυχίας.
Κόβουμε λοιπόν 4 κομμάτια κορδόνι (για τις ανάγκες της ανάρτησης, και για να γίνει ποιο εύκολη η κατανόηση, χρησιμοποιήθηκαν εδώ 4 κορδόνια διαφορετικού χρώματος το καθένα) και  τα σταθεροποιούμε με ένα λαστιχάκι, αφήνοντας 30-40 εκατοστά στη μια πλευρά και το υπόλοιπο στην άλλη.
Αρχίζουμε να πλέκουμε κοτσίδα τα κορδόνια μας, όπως φαίνεται στην εικόνα. Το μήκος της πλεξούδας μας, θέλουμε να είναι περίπου 7-10 εκατοστά. 

Διπλώνουμε την πλεξούδα μας, ώστε να σχηματίσουμε μια θηλιά με την πλεξούδα μας, και τα στηρίζουμε με το λαστιχάκι, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Πλέκουμε και πάλι τα κορδόνια μας, χρησιμοποιώντας 2 κορδόνια ίδιου χρώματος, όπως φαίνεται στην εικόνα
Όταν η πλεξούδα μας  αποκτήσει το επιθυμητό μήκος (συνήθως 15-20 εκατοστά), τη σταθεροποιούμε με ένα δέσιμο χρησιμοποιώντας ένα από τα κορδόνια.
Αφαιρούμε το λαστιχάκι και με ένα λεπτό κορδελάκι στηρίζουμε – με κόμπο – το πάνω και το κάτω μέρος της κοτσίδας μας, και αρχίζουμε τη διακόσμηση του γουριού. Στο πάνω μέρος (και κάτω από τη θηλιά) βάζουμε το κεντρικό στοιχείο του γουριού (εδώ ένα σπιτάκι) και στα ελεύθερα κορδόνια περνάμε χάντρες, σε διαφορετικά μήκη και τις σταθεροποιούμαι με κόμπο.

Η πλεξούδα σχηματίζει το «&», που είναι σύμβολο του απείρου. Από μόνη της λοιπόν, αποτελεί φυλαχτό, ώστε οι ευχές του γουριού μας να κρατήσουν για πάντα, ενώ κάποιοι θεωρούν πως με τους κόμπους «δένουμε» τις ευχές στο γούρι…

Με κρικάκι, προσαρμόζουμε στους κόμπους τα διάφορα φυλαχτά, κόβουμε τα περισσεύματα των κορδονιών, δένουμε φιόγκους τις κορδελίτσες μας, και … το γούρι μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία λοιπόν, και … καλότυχο το γούρι μας!

Σημείωση: Υλικά όπως κορδόνια, χάντρες, φυλαχτά και γουράκια μπορείτε να βρείτε στο Lucas στη Νέα Ερυθραία (htt://www.lucas.com.gr). Θα σας περιμένω εκεί!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ...

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".

Σάλτσα ντομάτας σε γυάλινα βάζα

Φτιάξε μόνη σου σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας της προετοιμασίας και για την κουζίνα! Υπάρχουν σε αφθονία ντομάτες  🍅  για σάλτσα, σύκα για μαρμελάδα, σταφύλια  🍇  για γλυκό του κουταλιού, κολοκυθάκια, αγγουράκια  🥒  και  🍆  μελιτζάνες για τουρσί. Φέτος, φτιάξτε μόνοι σας τη σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα και συσκευάστε την σε γυάλινα βαζάκια Γυάλινα βάζα για σάλτσες, μαρμελάδες και τουρσιά Η περίοδος παραγωγής της σάλτσας από ντομάτα ξεκινάει περίπου από τα μέσα Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη. Για να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας, το βασικότερο συστατικό που χρειαζόμαστε είναι ώριμες, καλής ποιότητας τομάτες.  Δες τη συνταγή μας εδώ         😉  Δες