Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πηλός: ένα νέο μονοπάτι στη ζωή μου!


Μεγάλωσα στο Μαρούσι, μια πόλη γεμάτη κεραμίστες, και σε μια οικογένεια που πάντα καλλιεργούσε τη δημιουργία με οποιοδήποτε υλικό.
Ο πηλός βρέθηκε στα χέρια μου λίγο πριν το νηπιαγωγείο. Παιδικές κατασκευές που έμεναν άψητες κι έλιωναν με την επαφή τους με το νερό...
Παρόλα αυτά, η αγάπη μου για το υλικό αυτό δεν έσβησε με τα χρόνια, κι έτσι φέτος, λίγο μετά το Πάσχα (όταν ηρεμήσαμε λίγο με τις λαμπάδες) παρακολούθησα έναν κύκλο μαθημάτων κεραμικού κοσμήματος στο craftit στη Νέα Ερυθραία, με δασκάλα την καταπληκτική Δώρα Χαραλαμπάκη.

Το χώμα, το νερό, ο αέρας για να ξεραθεί, η φωτιά για να ψηθεί, όλα αποτελούν μαγευτικά μονοπάτια που χαλαρώνουν το πνεύμα κι επιτρέπουν στον καθένα που ασχολείται με το υλικό αυτό να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί, να δημιουργήσει, να ξεχάσει. Μπορώ να σας πω, με απόλυτη ειλικρίνεια, πως μερικές ώρες με τα χέρια μου "μέσα στη λάσπη" είναι μερικές φορές λυτρωτικές. Σαφώς και η δουλειά μου είναι δημιουργική, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν με αγχώνει... Υπάρχουν πάντα καταληκτικές ημερομηνίες παράδοσης, ελαττωματικά προϊόντα, ιδιαίτεροι πελάτες, απρόβλεπτα εμπόδια κλπ όπως σε κάθε δουλειά, σε κάθε "πρέπει" στη ζωή μας.

Κάπου εδώ, και πριν σας πω περισσότερα για τη συγκλονιστική επαφή μου με το αρχέγονο αυτό υλικό, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Τα προϊόντα από πηλό που θα σας δείξω είναι για προσωπική χρήση, και αποτελούν εξαίρεση στο blog αυτό, δηλαδή δεν τα διαθέτω προς πώληση (τουλάχιστον όχι προς το παρόν).
Στη φωτογραφία λοιπόν βλέπετε ένα mobile, φτιαγμένο για τη μαμά μου!
Όπως πάντα με τον πηλό, τα πράγματα δεν είναι απλά: δεν σκέφτεσαι τι θέλεις, και μετά το αγοράζεις και το συναρμολογείς.
Τα βασικά βήματα για την κατασκευή του ήταν τα εξής: Να σκεφτώ τι θέλω να φτιάξω, να το φτιάξω, να στεγνώσει (5-10 μέρες), να το βάψω, να ψηθεί, να το ξαναβάψω, να το υαλώσω και να ξαναψηθεί. Από τη στιγμή λοιπόν που σκέφτηκα το κάθε στοιχείο του mobile, μέχρι να το πάρω στα χέρια μου, πέρασαν από 20 ημέρες έως και 1,5 μήνας!
Το mobile αυτό έχει στο κέντρο του έναν ήλιο κι ένα φεγγάρι, που στο μυαλό μου, είναι η νύχτα και η μέρα, είναι το "για πάντα" που κρατάει η οικογένεια, ο δεσμός, η αγάπη των γονιών για τα παιδιά.
Κάτω από τον ήλιο/ φεγγάρι, κρέμεται μια καρδιά που περιέχει μια ακόμη καρδιά, είναι για εμένα το σύμβολο της αγάπης και του δεσίματος των γονιών, και η δύναμη του δεσμού αυτού, κρατά την οικογένεια ενωμένη και τα παιδιά ευτυχισμένα.
Δυο από τα πιο αγαπημένα ζωάκια της μαμάς μου είναι τα χελιδόνια και η πασχαλίτσες. Έτσι λοιπόν, ένα ζευγάρι χελιδόνια (που πετούν ψηλά και συμβολίζουν το χθες, που οι γονείς πετούν συνεχώς γύρω από τα παιδιά τους, προστατευτικά ή και ελεγκτικά μερικές φορές) κι ένα ζευγάρι πασχαλίτσες (που πετούν χαμηλά) και συμβολίζουν το σήμερα, (που οι γονείς είναι στο ίδιο επίπεδο, πλάι - πλάι με τα παιδιά τους) τοποθετήθηκαν στο κέντρο του mobile. Είναι οι γονείς, το κέντρο, ο πυρήνας της οικογένειας.
Στα τέσσερα άκρα του mobile, τέσσερα κοριτσάκια, με ίδιο το βασικό τους σχήμα, αλλά με διαφορετικά ρουχαλάκια, συμβολίζουν τις τέσσερις αδελφές (εμάς), τα παιδιά της οικογένειας, που κρέμονται ελεύθερα πια, αλλά και γύρω από το βασικό πυρήνα. Πάνω από τα κοριτσάκια, ξύλινες χαντρούλες με λουλουδάκια, γιατί πάντα η μαμά μου έτσι μας έλεγε: "τα λουλουδάκια μου"!
... Αυτό λοιπόν είναι το mobile που έφτιαξα για τη μαμά μου... κι αυτή ήταν μια ανάρτηση/ ψυχογράφημα που τη σκεφτόμουν αρκετό καιρό κι αποφάσισα "Γιατί όχι;"

Σχόλια

  1. Οπως βλέπω δεν είναι ενα τυχάιο μόμπιλε...εχει νόημα το κάθε του στοιχείο και χαίρομαι γι αυτό.
    Πολύ όμορφο εκ μέρους σου και η ιδέα να κάνεις κάτι για τη μανούλα και όλη αυτή η συνοχή των στοιχείων με το ιδιαίτερο νόημα το καθένα.
    Ευχομαι στην κα Χαρά να ΣΑΣ χαίρεται τα λουλουδάκια της, να τα βλέπει ν ανθίζουν και να καμαρώνει πάντα,γιατί η δική της φροντίδα τα θέριεψε.
    Οσο για σένα να βρίσκεις πάντα νέα ενδιαφέροντα μονοπάτια στη ζωή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Χαρά, έχεις πάντα έναν τρόπο να με συγκινείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχεις απολυτο δικιο! ο πηλος ειναι το αγαπημενο μου υλικο για κατασκευες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ χαίρομαι που τα λέμε ... Σας παρακολουθώ με προσοχή και βελτιώνομαι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα: πως τα φτιάχνουμε και τι σημαίνουν;

Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, θέλω να χρησιμοποιήσω διάφορες αποχρώσεις, που είτε δεν τις βρίσκω και τόσο εύκολα στο εμπόριο, είτε δεν με συμφέρει να αγοράσω μια συσκευασία, για να τη χρησιμοποιήσω μονάχα μια φορά, και μετά, να ... ξεραθεί στο μπουκαλάκι μου... Όπως οι περισσότερες από εσάς, έτσι κι εγώ, άλλοτε χρησιμοποιώ ακρυλικά, άλλοτε λαδομπογιές, άλλοτε βερνίκια και φυσικά... τα πυροχρώματα για τον πηλό... Έτσι λοιπόν, αγοράζω κάποια (λίγα χρώματα) και με αυτά, προσπαθώ να πετύχω τις αποχρώσεις που μου χρειάζονται, ανάλογα με την κατασκευή που έχω να φτιάξω. Αυτά τα... μικροπροβλήματα της ζωής μου, με οδήγησαν σε μια μικρή αναζήτηση για το χρώμα, και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας, για να διευκολύνω κάποιες από εσάς (που έχετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα), συνδυάζοντας στην ανάρτηση αυτή, και την ερμηνεία των χρωμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα γούρια και στα φυλαχτά. Το ταξίδι στα χρώματα αρχίζει μελετώντας τον κύκλο του Itten , που τον βλέπετε στο πάνω μέρ

Φτιάχνω μόνη μου λουλούδια

Επανέρχομαι με μια νέα σειρά αναζητήσεων στο διαδίκτυο - αυτή τη φορά με θέμα τα λουλούδια! Λουλούδια από χαρτί, λουλούδια από κλωστές και κορδονάκια - υφασμάτινα λουλούδια Λουλούδια βγαλμένα από τη φαντασία αυτών που τα έφτιαξαν και με οδηγίες ώστε να τα φτιάξουμε κι εμείς! και πάλι - όπου έχω στη διάθεσή μου την πηγή της φωτογραφίας την παραθέτω κάτω από την εικόνα Τριαντάφυλλο από εφημερίδες  Με τη βοήθεια της γνωστής μας ατλακόλ και με αρκετές εφημερίδες, μπορούμε να φτιάξουμε μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα! Μαργαρίτα από πλαστικές σακούλες  Κόβουμε μια πλαστική σακούλα (όχι από τις βιοδιασπώμενες) σε λωρίδες, και με τη βοήθεια ενός καπακιού π.χ. από μαρμελάδα, φτιάχνουμε "εναλλακτικές" μαργαρίτες. Υφασμάτινο λουλουδάκι Ένας πανσές - αλλιώτικος!   Χάρτινα λουλούδια σε διακοσμητική μπάλα Χάρτινα τριαντάφυλλα -  www.homebestprojects.com Λίλιουμ από κουταλάκια πλαστικά -  http:// sherriescustomsdiy.blogspot .ro/search/

Η κορδέλα στο κουτί: ένας εύκολος τρόπος για να το τυλίξουμε!

Το αμπαλάζ είναι κάτι που απασχολεί πολλούς από εμάς, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα δώρο. Στο βιντεάκι που φτιάξαμε, σας δείχνουμε έναν απλό τρόπο για να τυλίξετε με κορδέλα ένα κουτί και να φτιάξετε έναν ωραίο φιόγκο για να το στολίσετε. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα tutorials με διάφορα θέματα, σχετικά με τη συσκευασία, την κατασκευή μικροαντικειμένων κλπ. Με χαρά μου θα διαβάσω τα σχόλιά σας για θέματα που σας ενδιαφέρουν, και θα φροντίσω να βρω τρόπο να σας δείξω το "πώς".